Tort komunijny „Otwarta Księga”
Składniki:
- Blaszka o wymiarach 30×38 cm
 - Biszkopt:
 - • 5 jajek
 - • 1 kopiata szklanka mąki
 - • 1 szklanka cukru
 - • 5 łyżek oleju
 - • 1 łyżka octu
 - • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 - Beza kokosowa:
 - • 6 białek
 - • 1,5 szklanki cukru
 - • 30 dag kokosu
 - • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 - • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
 - Masa do przełożenia:
 - – 3 kostki masła
 - – 1 puszka ananasów w syropie
 - – 1 puszka brzoskwiń w syropie
 - – 1,5 litry mleka
 - – 3 budynie waniliowe
 - – 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
 - – 1,5 łyżki mąki tortowej
 - – 5 żółtek
 - – 5 łyżek cukru
 - Masa do dekoracji:
 - – 1 litr mleka
 - – 5 łyżek cukru
 - – 2 cukry waniliowe
 - – 2 budynie waniliowe
 - – 1 kopiata łyżka mąki kartoflanej
 - – 1 kopiata łyżka mąki tortowej
 - – 4 żółtka
 - – 2,5 kostki masła
 
Tort komunijny „otwarta księga” – jak zrobić?
- 
1.
Biszkopt biały: Białka ubijamy, dodajemy cukier, a następnie stopniowo żółtka. W dalszej kolejności dodajemy olej, ocet i mąkę wymieszaną z proszkiem. Pieczemy w 180ºC przez 20 min.
Do tortu należy upiec 3 takie biszkopty.
Dwa biszkopty po ostygnięciu pozostawiamy w całości. Z trzeciego wycinamy dwa pasy. Każdy pas powinien stanowić około ¼ biszkopta.
Z wyciętego biszkoptu została mi niepotrzebna jedna połowa. Można ją po prostu zjeśćJ Można też upiec ten trzeci biszkopt z połowy składników na mniejszej blaszce (15×19 cm), wtedy nie zostaną okrawki.
 - 
2.
Beza kokosowa: Białka ubijamy na sztywno, dokładamy cukier, a następnie pozostałe składniki delikatnie mieszając. Pieczemy około 30 min w 180˚C.
 - 
3.
Masa do przełożenia: Połowę mleka gotujemy z cukrem. Pozostałą część mieszamy z mąką, budyniem, żółtkami. Gotujemy budyń. Studzimy,
Brzoskwinie oraz ananasy odsączamy z soku i kroimy w kostkę.
Ucieramy masła. Dodajemy budyń. Utartą masę dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy pokrojone brzoskwinie, a do drugiej pokrojone ananasy.
 - 
4.
Przełożenie:
Biszkopt.
Masa budyniowa z brzoskwiniami.
Wkładka kokosowa.
Masa budyniowa z ananasem.
Na masę ananasową nakładamy dwa paski wycięte z trzeciego biszkopta. Najlepiej nożem zaznaczyć gdzie znajduje się połowa naszego tortu. Biszkoptowe paski układamy na dwóch połówkach w odstępie około 1-1,5 cm od środka tortu.
Tak nałożone paski także delikatnie smarujemy masą.
Całość przykrywamy drugim biszkoptem pozostawionym w całości. Dokładnie dociskamy go do masy. W ten sposób otrzymujemy zarys naszej księgi.
 - 
5.
Księgę dowolnie dekorujemy.
Do dekoracji wykonałam masę budyniową z 1 litra mleka. Część masy zabarwiłam na różowo (tort dla dziewczynki) aby wykonać róże, a część na zielono, aby wykonać listki.
Do wykonania napisu „IHS” wykorzystałam gotowe, kupne złote perełki.
Napis „I Komunia Święta” został wykonany w masy po dodaniu do niej zaparzonego kakao.
 - 
6.
Masa do dekoracji:
Część mleka zagotowujemy z cukrem. Resztę mieszamy z budyniem, mąką i żółtkami, cukrem waniliowym. Gotujemy budyń. Studzimy.
Masło ucieramy, dodajemy budyń.
Dekorację zaczynamy od wygładzenia powierzchni. W dalszej kolejności obtaczamy boki tortu tworząc karty, następnie wykonujemy górny i dolny wianuszek.
Na koniec wykonujemy różę oraz napis.
 
Tort komunijny „Otwarta Księga” – dodatkowe informacje
Doskonale pasuje także do innych rodzinnych uroczystości, takich jak chrzest. Wówczas wystarczy jedynie zmienić dekoracje.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tort komunijny księga
Następny przepis: Tort komunijny wielosmakowy






