Tort komunijny „Otwarta Księga”
Składniki:
- Blaszka o wymiarach 30×38 cm
- Biszkopt:
- • 5 jajek
- • 1 kopiata szklanka mąki
- • 1 szklanka cukru
- • 5 łyżek oleju
- • 1 łyżka octu
- • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Beza kokosowa:
- • 6 białek
- • 1,5 szklanki cukru
- • 30 dag kokosu
- • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- Masa do przełożenia:
- – 3 kostki masła
- – 1 puszka ananasów w syropie
- – 1 puszka brzoskwiń w syropie
- – 1,5 litry mleka
- – 3 budynie waniliowe
- – 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- – 1,5 łyżki mąki tortowej
- – 5 żółtek
- – 5 łyżek cukru
- Masa do dekoracji:
- – 1 litr mleka
- – 5 łyżek cukru
- – 2 cukry waniliowe
- – 2 budynie waniliowe
- – 1 kopiata łyżka mąki kartoflanej
- – 1 kopiata łyżka mąki tortowej
- – 4 żółtka
- – 2,5 kostki masła
Tort komunijny „otwarta księga” – jak zrobić?
-
1.
Biszkopt biały: Białka ubijamy, dodajemy cukier, a następnie stopniowo żółtka. W dalszej kolejności dodajemy olej, ocet i mąkę wymieszaną z proszkiem. Pieczemy w 180ºC przez 20 min.
Do tortu należy upiec 3 takie biszkopty.
Dwa biszkopty po ostygnięciu pozostawiamy w całości. Z trzeciego wycinamy dwa pasy. Każdy pas powinien stanowić około ¼ biszkopta.
Z wyciętego biszkoptu została mi niepotrzebna jedna połowa. Można ją po prostu zjeśćJ Można też upiec ten trzeci biszkopt z połowy składników na mniejszej blaszce (15×19 cm), wtedy nie zostaną okrawki.
-
2.
Beza kokosowa: Białka ubijamy na sztywno, dokładamy cukier, a następnie pozostałe składniki delikatnie mieszając. Pieczemy około 30 min w 180˚C.
-
3.
Masa do przełożenia: Połowę mleka gotujemy z cukrem. Pozostałą część mieszamy z mąką, budyniem, żółtkami. Gotujemy budyń. Studzimy,
Brzoskwinie oraz ananasy odsączamy z soku i kroimy w kostkę.
Ucieramy masła. Dodajemy budyń. Utartą masę dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy pokrojone brzoskwinie, a do drugiej pokrojone ananasy.
-
4.
Przełożenie:
Biszkopt.
Masa budyniowa z brzoskwiniami.
Wkładka kokosowa.
Masa budyniowa z ananasem.
Na masę ananasową nakładamy dwa paski wycięte z trzeciego biszkopta. Najlepiej nożem zaznaczyć gdzie znajduje się połowa naszego tortu. Biszkoptowe paski układamy na dwóch połówkach w odstępie około 1-1,5 cm od środka tortu.
Tak nałożone paski także delikatnie smarujemy masą.
Całość przykrywamy drugim biszkoptem pozostawionym w całości. Dokładnie dociskamy go do masy. W ten sposób otrzymujemy zarys naszej księgi.
-
5.
Księgę dowolnie dekorujemy.
Do dekoracji wykonałam masę budyniową z 1 litra mleka. Część masy zabarwiłam na różowo (tort dla dziewczynki) aby wykonać róże, a część na zielono, aby wykonać listki.
Do wykonania napisu „IHS” wykorzystałam gotowe, kupne złote perełki.
Napis „I Komunia Święta” został wykonany w masy po dodaniu do niej zaparzonego kakao.
-
6.
Masa do dekoracji:
Część mleka zagotowujemy z cukrem. Resztę mieszamy z budyniem, mąką i żółtkami, cukrem waniliowym. Gotujemy budyń. Studzimy.
Masło ucieramy, dodajemy budyń.
Dekorację zaczynamy od wygładzenia powierzchni. W dalszej kolejności obtaczamy boki tortu tworząc karty, następnie wykonujemy górny i dolny wianuszek.
Na koniec wykonujemy różę oraz napis.
Tort komunijny „Otwarta Księga” – dodatkowe informacje
Doskonale pasuje także do innych rodzinnych uroczystości, takich jak chrzest. Wówczas wystarczy jedynie zmienić dekoracje.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tort komunijny księga
Następny przepis: Tort komunijny wielosmakowy