TORT ESTERHAZY

TORT ESTERHAZY

Potwierdź swój talent kulinarny i przekonaj wszystkich swoich gości o swoich umiejętnościach przygotowując ekskluzywny Tort Esterhazy. Ten wykwintny deser pochodzący z regionów węgierskich i austriackich, nazwany na cześć słynnej rodziny Esterházy, jest symbolem elegancji i luksusu. Składa się z kilku warstw subtelnego biszkoptu migdałowego, przełożonych kremem waniliowym i udekorowanych charakterystycznym wzorem szachownicy. Jego złożone smaki i tekstury zaskoczą nawet najbardziej wymagających smakoszy. Jednak wbrew pozorom, jego przygotowanie jest całkiem proste. Ciesz się jednym z najbardziej wykwintnych deserów, jakie kiedykolwiek zostały stworzone.

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA 5 BLATÓW BEZOWYCH:
  • 8 DUŻYCH BIAŁEK
  • SZCZYPTA SOLI
  • 350 GR DROBNEGO CUKRU
  • 125 GR MIELONYCH MIGDAŁÓW
  • 125 GR MIELONYCH ORZECHÓW LAKOWYCH
  • 2 ŁYŻKI MĄKI ZIEMNIACZANEJ
  • SKŁADNIKI NA KREM WANILIOWY:
  • 600 ML MLEKA
  • 6 ŻÓŁTEK
  • WANILIA LUB CUKIER Z WANILIĄ
  • 100 GR CUKRU +30 GR CUKRU DODATKOWEGO
  • 30 GR MĄKI PSZENNEJ (3 ŁYŻKI)
  • 30 GR MĄKI ZIEMNIACZANEJ (3 ŁYŻKI)
  • 250 GR MASŁA W TEMP. POKOJOWEJ
  • LIKIER AMARETTO WEDŁUG UZNANIA
  • POLEWA Z BIAŁEJ CZEKOLADY:
  • 100 GR BIAŁEJ CZEKOLADY
  • 200 GR ŚMIETANKI 30%
  • 1 ŁYŻECZKA ŻELATYNY

Tort esterhazy – jak zrobić?

  1. -BLACHY DO PIECZENIA LUB TORTOWNICE O ŚR 23.CM WYŁOŻYĆ PAPIEREM DO PIECZENIA ,NARYSOWAĆ NA KAŻDEJ OKRĘG O ŚR 23 CM
  2. -W MISIE UBIĆ BIAŁKA Z DODATKIEM SOLI, POD KONIEC UBIJANIA DODAWAĆ CUKIER ŁYŻKA PO ŁYŻCE PO DODANIU CAŁOŚCI CUKRU I DŁUGIM UBIJANIU POWINNA POWSTAĆ BŁYSZCZĄCA SZTYWNA MASA , DODAĆ PRZESIANĄ MĄKĘ ZIEMNIACZANĄ I LEKKO ZMIKSOWAĆ NASTĘPNIE DODAĆ ZMIELONE MIGDAŁY I ORZECHY LEKKO WYMIESZAĆ
  3. TORT ESTERHAZY -MASĘ WYŁOŻYĆ NA PRZYGOTOWANE BLASZKI Z MASĄ NIE WYCHODZIĆ POZA OKRĘGI
  4. TORT ESTERHAZY -PIEC W PIEKARNIKU 170-180 ST.Z TERMOOBIEGIEM PIEC OK 25-40 MIN
    -POWINNY WYJŚĆ PŁASKIE CHRUPIĄCE
    WYSTUDZIĆ I JESZCZE CIEPLE ZDJĄĆ Z PAPIERU I PRZEŁOŻYĆ NAJLEPIEJ NA KRATKĘ
    -NAJLEPIEJ PIEC WSZYSTKIE JEDNOCZEŚNIE JA PIEKŁAM 3 I NASTĘPNIE 2
  5. TORT ESTERHAZY -W GARNKU ZAGOTOWAĆ 500 ML MLEKA Z WANILIĄ I CUKREM 100 GR
    -W OSOBNYM NACZYNIU ZMIKSOWAĆ 100 ML MLEKA ,ŻÓŁTKA ,OBIE MĄKI NIE MOŻE BYĆ GRUDEK
  6. TORT ESTERHAZY -MIESZANKĘ DODA DO WRZĄCEGO MLEKA I ZAGOTOWAĆ JAK BUDYŃ CAŁY CZAS MIESZAJĄC MUSI POWSTAĆ BARDZO GĘSTA MASA
  7. -BUDYŃ ODSTAWIĆ DO WYSTUDZENIA ,PRZYKRYWAJĄC FOLIĄ SPOŻYWCZĄ ,FOLIA POWINNA DOTYKAĆ BUDYNIU ABY NIE POWSTAŁ KOŻUCH
  8. -MASŁO UMIEŚCIĆ W MISIE UTRZE Z 30 GR CUKRU NA JASNĄ PUSZYSTĄ MASĘ DODAWAĆ BUDYŃ ŁYŻKA PO ŁYŻCE POWOLI UCIERAJĄC NA KONIEC DODAĆ LIKIER
  9. -KREM PODZIELIĆ NA 5 CZĘŚCI
    -BLATY BEZOWE UKŁADAĆ NA PATERZE I PRZEKŁADAĆ KREMEM
    -SCHŁODZIĆ OK 2 GODZ W LODÓWCE
    -PO TYM CZASIE PIĄTĄ CZĘŚCIĄ KREMU POSMAROWAĆ BOKI TORTU
  10. TORT ESTERHAZY -CZEKOLADĘ ROZPUSZCZAMY W KĄPIELI WODNEJ DODAJEMY ŚMIETANKĘ MIESZAMY DODAJEMY CIEPŁĄ ŻELATYNĘ ŁĄCZYMY ,CZEKAMY DO LEKKIEGO STĘŻENIA.WYLEWAMY NA CIASTO,DOWOLNIE DEKORUJEMY

TORT ESTERHAZY – dodatkowe informacje

-ABY UPIEC BEZY MOŻNA WYKORZYSTAĆ BIAŁKA MROŻONE
-LIKIER NIE JEST MOCNO ALKOHOLOWY MOŻNA DODAĆ KIELISZEK WÓDKI
-JA ZOSTAWIŁAM TROCHĘ MIGDA ŁÓW I ORZECHÓW DO OZDOBY TORTU
-ZAMIAST BIAŁEJ POLEWY MOŻNA ZROBIĆ LUKIER


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort dyniowy
Następny przepis: Tort fasolowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode