Tort dyniowy

Tort dyniowy

Tort dyniowy to doskonały deser na jesienne dni, idealny również na różnego rodzaju uroczystości, takie jak Święto Dyni w Morzyczynie. Choć niezwykle aromatyczny i bogaty w smaku, jest prostszy w przygotowaniu, niż mogłoby się wydawać. Kluczem do jego niepowtarzalnej konsystencji i smaku jest naturalne puree z pieczonej dyni oraz bogata mieszanka przypraw, takich jak cynamon, imbir czy gałka muszkatołowa. To idealna propozycja dla osób poszukujących pomysłu na wykorzystanie sezonowych warzyw, ale również dla wielbicieli tradycyjnych, domowych smaków. Przepis pojawił się w różnych wersjach na przestrzeni lat, próbuj i twórz swoją jedyną, niepowtarzalną wersję tego pysznego tortu.

Składniki:

  • Biszkopt: 5 jajek
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa: średniej wielkości dynia (2-3kg)
  • 1kg jabłek
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 kostka masła
  • 2 żółtka
  • 0,5 l śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Dekoracja: pestki dyni łuskanej
  • Elementy wycięte z dyni konserwowej: konserwujemy tak jak ogórki w occie tylko więcej cukru
  • Dekorujemy według uznania możemy stosować inne dekoracje
  • Pisać pisakami do tortów, używać wiórek

Tort dyniowy – jak zrobić?

  1. 1.
    Biszkopt: 5 białek ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, dalej ubijamy mikserem. Po 3 min dodajemy stopniowo żółtka cały czas ubijając. Gdy wszystko się połączy wyłączamy mikser i wsypujemy mąkę z proszkiem, delikatnie mieszamy albo na najniższych obrotach miksera albo ręcznie drewnianą łyżką.
  2. 2.
    Masa: Umytą dynię kroimy, obieramy, wyciągamy pestki, kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do garnka z wodą i obgotowujemy ok 10 min. Przekładamy do rondla dodajemy jabłka i blenderem miksujemy. Gdy całość się połączy dodajemy 3/4 szklanki cukru i mieszając smażymy 30 minut pod przykryciem (sitem), gdyż tworzą się wulkany. Pod koniec dodajemy 2 galaretki cytrynowe nierozpuszczone intensywnie mieszając.
  3. 3.
    Biszkopt kroimy na 3 części. Na pierwszą część wylewamy 1/3 gorącej masy. Pozostałą masę chłodzimy i dodajemy do utartego masła z 3/4 szklanki cukru i 2 żółtek. Dokładamy do pierwszej warstwy tortu drugą zimną masę, gdy tamta zastygnie. Przykrywamy drugą częścią biszkopta, wykładamy drugą część masy a na nią ubitą mikserem śmietanę z dwoma łyżkami cukru pudru zostawiając trochę do dekoracji. Przykrywamy ostatnim plackiem biszkopta. Smarujemy pozostawioną wcześniej częścią bitej śmietany wierzch tortu, dekorujemy wg. uznania dynią, wiórkami, bitą śmietaną.

Sposób przygotowania tortu dyniowego na święto dyni morzyczyn.

Tort dyniowy – dodatkowe informacje

Można przygotować sobie wcześniej dżem dyniowo-jabłkowy i przechowywać zagotowany w słoikach. Gdy chcemy robić ciasto tylko podgrzewamy i dodajemy galaretki. Jeśli dżemu wyjdzie za dużo można użyć wg. potrzeb. Można również przygotowaną masę wylać na biszkopty i zalać galaretką cytrynową lub agrestową. Również bardzo smaczne ciasto.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort domek z rusztowaniem
Następny przepis: TORT ESTERHAZY

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode