tort daktylowy
Zapraszamy do odkrycia słodkiego uroku Bliskiego Wschodu. Przedstawiamy przepis na tort daktylowy, czyli kwintesencję orientalnych smaków zamkniętych w jednym niesamowitym cieście. To ciasto to unikalne połączenie miękkości ciasta, słodkości daktyli i orientalnych przypraw. Trolluje swym smakiem, czaruje aromatem i zachwyca konsystencją. Idealne na specjalne okazje, ale równie dobrze sprawdzi się podczas codziennych słodkości. Zaskocz swoich gości niebanalnym, egzotycznym smakiem i niepowtarzalnym aromatem tego tortu. To prawdziwa uczta dla każdego wielbiciela orientalnych słodkości!
admin
Składniki:
- 6 jajek
- 25 daktyli bez pestek
- 25 migdałów
- 20 dag cukru pudru
- 4 dag pokruszonych biszkoptów
- sok z ½ cytryny
- wanilia
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1½ tabliczki gorzkiej czekolady
- pestki granata i 2 łyżki mielonych migdałów do przybrania tortu
- tortownica o średnicy 24 cm
Tort daktylowy – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
Daktyle drobno posiekaj.
Sparz migdały, obierz i podsusz w piecu.
Wystudzone zmiel w maszynce do mielenia orzechów.
Oddziel żółtka od białek.
Ubij do białości żółtka z cukrem, wanilią i sokiem z cytryny.
Dalej ubijając dodaj daktyle, proszek do pieczenia.
Ubij białka na sztywną pianę.
Dodaj partiami do masy jajeczno-daktylowej: migdały, pianę i pokruszone biszkopty.
Bardzo delikatnie mieszając ciasto łyżką drewnianą zawsze w jednym kierunku.
Ciasto wlej do wysmarowanej tłuszczem formy i włóż do pieca nagrzanego do 170 stopni na 40 minut – ciasto jest dobre, kiedy wbity w ciasto patyczek po wyjęciu jest suchy.
W kąpieli wodnej rozpuść pokruszoną czekoladę i pokryj nią wystudzone dobrze ciasto.
Tort udekoruj drobno zmielonymi migdałami oraz pesteczkami granata.
Porady – dodatkowe informacje
Tort daktylowy można podać na kruchym spodzie, łącząc placek z tortem galaretką z czarnych porzeczek.