tort daktylowy

tort daktylowy

Zapraszamy do odkrycia słodkiego uroku Bliskiego Wschodu. Przedstawiamy przepis na tort daktylowy, czyli kwintesencję orientalnych smaków zamkniętych w jednym niesamowitym cieście. To ciasto to unikalne połączenie miękkości ciasta, słodkości daktyli i orientalnych przypraw. Trolluje swym smakiem, czaruje aromatem i zachwyca konsystencją. Idealne na specjalne okazje, ale równie dobrze sprawdzi się podczas codziennych słodkości. Zaskocz swoich gości niebanalnym, egzotycznym smakiem i niepowtarzalnym aromatem tego tortu. To prawdziwa uczta dla każdego wielbiciela orientalnych słodkości!

Składniki:

  • 6 jajek
  • 25 daktyli bez pestek
  • 25 migdałów
  • 20 dag cukru pudru
  • 4 dag pokruszonych biszkoptów
  • sok z ½ cytryny
  • wanilia
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1½ tabliczki gorzkiej czekolady
  • pestki granata i 2 łyżki mielonych migdałów do przybrania tortu
  • tortownica o średnicy 24 cm

Tort daktylowy – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Daktyle drobno posiekaj.
    Sparz migdały, obierz i podsusz w piecu.
    Wystudzone zmiel w maszynce do mielenia orzechów.
    Oddziel żółtka od białek.
    Ubij do białości żółtka z cukrem, wanilią i sokiem z cytryny.
    Dalej ubijając dodaj daktyle, proszek do pieczenia.
    Ubij białka na sztywną pianę.
    Dodaj partiami do masy jajeczno-daktylowej: migdały, pianę i pokruszone biszkopty.
    Bardzo delikatnie mieszając ciasto łyżką drewnianą zawsze w jednym kierunku.
    Ciasto wlej do wysmarowanej tłuszczem formy i włóż do pieca nagrzanego do 170 stopni na 40 minut – ciasto jest dobre, kiedy wbity w ciasto patyczek po wyjęciu jest suchy.
    W kąpieli wodnej rozpuść pokruszoną czekoladę i pokryj nią wystudzone dobrze ciasto.
    Tort udekoruj drobno zmielonymi migdałami oraz pesteczkami granata.

Porady – dodatkowe informacje

Tort daktylowy można podać na kruchym spodzie, łącząc placek z tortem galaretką z czarnych porzeczek.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: tort czołg
Następny przepis: Tort dla baletnicy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode