tort czołg
Przedstawiamy niecodzienny przepis na tort czołg, który spełni oczekiwania wszystkich miłośników militariów i słodkości. Dzieci szczególnie pokochają tę oryginalną propozycję, która z pewnością ożywi każde przyjęcie. W taki sposób możemy przekuć pasję do czołgów w coś smacznego i kreatywnego. Składniki są dość proste do zdobycia, a efekt końcowy na pewno przyciągnie wzrok. Niezależnie od okazji, jest to doskonały sposób na zrobienie piorunującego wrażenia na gościach. W końcu kto by się spodziewał, że na stole pojawią się kapcie w kształcie czołgu, a następnie okaże się, że to pyszny tort? Spróbuj, a na pewno przekonasz się sam!
admin
Składniki:
- biszkopt:
- 4 jaja
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- krem:
- 2 opakowania gotowej masy śmietankowej do zrobienia z mlekiem
- barwnik zielony, czarny
- okrągłe ciasteczka dowolne
- dżem
- coś do nasączenia biszkoptu np. słodka herbata
- rurka jako lufa
Tort czołg – jak zrobić?
- biszkopt: żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy z połową cukru, dodajemy żółtka plus cukier. W osobnej miseczce mieszamy obie mąki z proszkiem do pieczenia (mąkę przesiewamy), dodajemy do masy jajecznej, mieszamy łyżką drewnianą, dodajemy wodę, mieszamy, wykładamy na tortownicę wysmarowaną masłem i bułką. Pieczemy w 180°C około 25 minut. Wykorzystując kwadratową blaszkę upiekłam 2 takie kwadraty, ponieważ trzeba troszkę powycinać, więc bałam się, że mi zabraknie.
- masę robimy wg instrukcji, dzielimy i do jednej masy dodajemy barwnik zielony, do drugiej mniejszej części – czarny, a trzecią część zostawiamy białą.
- biszkopt studzimy, wykrawamy kształt czołgu, przekrawamy w poprzek na 3 części, każdą nasączamy, smarujemy dzemem i przekładamy masą białą. Następnie za pomocą szprycy ozdabiamy na zielono i na czarno – gąsienice dodajemy ciasteczka, a na koniec delikatnie wbijamy rurkę jako lufę.
Słowa kluczowe: kapcie w kształcie czołgu.
xxxx – dodatkowe informacje
Tytuł: tort czołg
Słowa kluczowe: kapcie w kształcie czołgu
Tort dobrze zrobić dzień wcześniej i włożyć do lodówki, żeby masa dobrze stężała.