Tort BEZOWY z truskawkami i gruszkami
Składniki:
- 1 duży tort bezowy o wadze 600 gramów
- Przełożenie:
- 1,5 litra kremówki
- 6 małych śmietan-fix
- 1 kg dużych truskawek
- gruszki w syropie
- 9 łyżek cukru pudru (po 3 łyżki na 0,5 l. kremówki)
- 2 opakowania serka mascarpone
- Przepis na wersję z biszkoptem:
- Biszkopt o średnicy 28cm
- 8 jajek wiejskich
- 2 łyżki maki ziemniaczanej
- 6-7 łyżek mąki pszennej
- ok 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki oleju
Tort bezowy z truskawkami i gruszkami – jak zrobić?
-
Suchy tort bezowy – opakowanie
-
Wyłóż 1 krążek bezowy na talerz do tortu.
-
Ubij kremówkę dodając cukier puder, dodaj serek mascarpone i śmietan-fix. Po ubiciu przełóż do 3 równych misek.
-
Odsącz gruszki z syropu.
-
Wyłóż część kremówki na krążek bezowy i połóż truskawki i gruszki.
-
Przykryj pozostałą kremówką z 1 części.
-
Następnie przykryj drugim krążkiem bezowym i drugą częścią śmietany, wyłóż owoce, przykryj śmietaną. Papierową obręcz zdejmujemy dopiero po zrobieniu tortu.
-
3 krążek odwracamy, aby ozdoba bezowa była na dole, a góra gładka.
-
Posmaruj cienko wierzch i boki 3 częścią kremówki.
-
Do szprycy przełóż pozostałą kremówkę i udekoruj ranty na dole i u góry.
-
Gotowe.
-
Teraz przygotuj truskawki, potnij na plastry i połóż na ręczniku papierowym, aby oduczyć soki. Truskawki można pokroić na równe kawałki za pomocą krajacza do jajek.
-
Truskawki układaj wkoło tortu.
-
Tort bezowy z truskawkami gotowy.
-
Wersja z biszkoptem: Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić je na sztywno, dosypać cukier i chwilę miksować do jego rozpuszczenia. Następnie dodać żółtka, miksować jeszcze chwilę. Na końcu stopniowo dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać łyżką. Kiedy ciasto będzie już gładkie wylać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 50 minut. Przed wyjęciem sprawdź środek biszkoptu patyczkiem czy jest już upieczony. Po wystudzeniu biszkopt przekrawam na 3 części i dekorujemy.
Porady – dodatkowe informacje
Tort BEZOWY z truskawkami i gruszkami najlepiej jest zrobić w tym samym dniu co będzie podany.
Rada od koleżanki Skotki , która radzi spody bezowe posmarować czekoladą, która zapobiega rozpuszczaniu bezy i staje się krucha. Przetestowałam to i działa -dziękuję 🙂
Taki tort bezowy z truskawkami jak wspominałam wyżej można zrobić również w wersji z biszkoptem, a wykonanie takie samo jak przy torcie bezowym.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tort bezowy z orzechami i czekoladą
Następny przepis: Tort Biedronka i Czarny Kot