Tort BEZOWY z truskawkami i gruszkami

Tort BEZOWY z truskawkami i gruszkami

Odkryj słodki sekret idealnego deseru z naszym przepisem na Tort BEZOWY z truskawkami i gruszkami. Skusisz się na jego delikatne, puszyste krążki bezowe i słodką, soczystą zawartość owocową. Wykorzystujący gotowy tort bezowy i spody bezowe, ten przysmak jest nie tylko niezwykle smaczny, ale także wyjątkowo prosty w wykonaniu. Idealny zarówno na specjalne okazje, jak i do popołudniowej kawy. Zadbaj o to, aby składniki były najwyższej jakości – a wtedy tort bezowy, choć suchy, zamieni się w prawdziwe kulinarne święto dla twoich kubków smakowych.

Składniki:

  • 1 duży tort bezowy o wadze 600 gramów
  • Przełożenie:
  • 1,5 litra kremówki
  • 6 małych śmietan-fix
  • 1 kg dużych truskawek
  • gruszki w syropie
  • 9 łyżek cukru pudru (po 3 łyżki na 0,5 l. kremówki)
  • 2 opakowania serka mascarpone
  • Przepis na wersję z biszkoptem:
  • Biszkopt o średnicy 28cm
  • 8 jajek wiejskich
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
  • 6-7 łyżek mąki pszennej
  • ok 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki oleju

Tort bezowy z truskawkami i gruszkami – jak zrobić?

  1. suchy tort bezowy - opakowanie

    Suchy tort bezowy – opakowanie

  2. tort bezowy

    Wyłóż 1 krążek bezowy na talerz do tortu.

  3. ubita kremówka

    Ubij kremówkę dodając cukier puder, dodaj serek mascarpone i śmietan-fix. Po ubiciu przełóż do 3 równych misek.

  4. gruszki w syropie

    Odsącz gruszki z syropu.

  5. tort bezowy

    Wyłóż część kremówki na krążek bezowy i połóż truskawki i gruszki.

  6. tort bezowy

    Przykryj pozostałą kremówką z 1 części.

  7. tort bezowy

    Następnie przykryj drugim krążkiem bezowym i drugą częścią śmietany, wyłóż owoce, przykryj śmietaną. Papierową obręcz zdejmujemy dopiero po zrobieniu tortu.

  8. tort bezowy

    3 krążek odwracamy, aby ozdoba bezowa była na dole, a góra gładka.

  9. tort bezowy

    Posmaruj cienko wierzch i boki 3 częścią kremówki.

  10. tort bezowy

    Do szprycy przełóż pozostałą kremówkę i udekoruj ranty na dole i u góry.

  11. dekoracja

    Gotowe.

  12. TRUSKAWKI

    Teraz przygotuj truskawki, potnij na plastry i połóż na ręczniku papierowym, aby oduczyć soki. Truskawki można pokroić na równe kawałki za pomocą krajacza do jajek.

  13. tort bezowy

    Truskawki układaj wkoło tortu.

  14. tort

    Tort bezowy z truskawkami gotowy.

  15. biszkopt

    Wersja z biszkoptem: Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić je na sztywno, dosypać cukier i chwilę miksować do jego rozpuszczenia. Następnie dodać żółtka, miksować jeszcze chwilę. Na końcu stopniowo dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać łyżką. Kiedy ciasto będzie już gładkie wylać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 50 minut. Przed wyjęciem sprawdź środek biszkoptu patyczkiem czy jest już upieczony. Po wystudzeniu biszkopt przekrawam na 3 części i dekorujemy.

Porady – dodatkowe informacje

Tort BEZOWY z truskawkami i gruszkami najlepiej jest zrobić w tym samym dniu co będzie podany.

Rada od koleżanki Skotki , która radzi spody bezowe posmarować czekoladą, która zapobiega rozpuszczaniu bezy i staje się krucha. Przetestowałam to i działa -dziękuję 🙂

Taki tort bezowy z truskawkami jak wspominałam wyżej można zrobić również w wersji z biszkoptem, a wykonanie takie samo jak przy torcie bezowym.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort bezowy z orzechami i czekoladą
Następny przepis: Tort Biedronka i Czarny Kot

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode