Tort bezowy, owocowy

Tort bezowy, owocowy

Tort bezowy z owocami to apetyczny deser, który z pewnością zachwyci każdego fana słodyczy. To połączenie kruchego bezy z kremowym nadzieniem i soczystymi, świeżymi owocami to kwintesencja letniego smaku, idealne do podania na różnego rodzaju spotkania czy uroczystości. Składniki na ten tort są nietrudne do zdobycia, a wykonanie go nie jest skomplikowane. Różnorodność owoców, które można użyć do przygotowania tej wspaniałej, słodkiej przekąski sprawia, że każda wersja tortu bezowego z owocami jest unikatowa i zawsze wyjątkowo smaczna. Niezależnie od pory roku, tort bezowy z owocami zawsze jest dobrym pomysłem na deser.

Składniki:

  • Beza:
  • 7 białek
  • 350 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • Masa śmietanowa:
  • śmietana 30% – ok.330 gram
  • esencja waniliowa – 2 łyżeczki
  • kilka łyżek cukru pudru – każdy słodzi tyle, jak lubi
  • śmietan fix – 1 torebka
  • lemon curd – do smaku i dekoracji – 150-200 ml
  • maliny i winogrona do dekoracji

Tort bezowy, owocowy – jak zrobić?

  1. Ubijamy białka ze szczyptą soli, w połowie ubijania dodajemy stopniowo cukier puder, ubijamy, aż masa nie będzie wylewać się z naczynia po jego przechyleniu. Na papierze pergaminowym kreślimy 2 kółka (większe i mniejsze), co pozwoli nam na zrobienie dwóch różnych spodów bezowych.
  2. Rozkładamy masę białkową na dwie części, wykładając je na blachy wyłożone pergaminem, starając się wyłożyć ubitą pianę we wnętrzu narysowanych kółek. Wkładamy blaty białkowe do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na około 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 110-120 stopni, łączny czas pieczenia to ok. 90 minut, studzimy zostawiając bezy w uchylonym piekarniku.
  3. Po wyjęciu i ostudzeniu bezy, ubijamy śmietanę kremówkę z cukrem pudrem, dodając pod koniec ubijania śmietan fix i esencję waniliową. Dekorujemy nakładając śmietanę na większy blat bezowy, skrapiamy obficie lemon curdem, następnie kładziemy mniejszy blat i powtarzamy czynność nakładając bitą śmietanę, polewając lemon curdem, dekorujemy owocami.

Tort bezowy, owocowy – dodatkowe informacje

ważne:
białek nie należy ubijać zbyt długo, ponieważ zbyt długo ubijane białka mogą lekko opaść
bita śmietana powinna być nałożona na blaty bezowe około pół godziny przed podaniem tortu, dzięki temu bezy będą bardziej chrupiące.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: tort bezowy dakłas
Następny przepis: Tort Bezowy Rafaello

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode