Tort beza Pavlova
Ten niezwykle delikatny i kuszący przepis na tort Pavlova to prawdziwy podarunek dla miłośników słodkości. Oryginalnie pochodzi z Australii i Nowej Zelandii, a swoją nazwę zawdzięcza rosyjskiej baletnicy Anny Pavlovej. Część deseru to gładka beza, która jest niezwykłym połączeniem chrupiącego na zewnątrz elementu z lekkim, rozpływającym się w środku kremem. W warstwach tortu znajduje się również mnóstwo owoców, które dodają urok i świeżość do deseru. Ten przepis na tort Pavlova to doskonały sposób na zakończenie eleganckiego wieczoru lub spożywanie przy specjalnych okazjach. Łączy w sobie prostotę wykonania i wykwintny smak.
admin
Składniki:
- 6 białek
- 300 g drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- Oraz
- 1 słoiczek konfitury brzoskwiniowo gruszkowej (lub innej)
- 500 ml śmietany kremówki 30% lub 36% (schłodzonej)
- świeże owoce sezonowe, suszone, czekoladki itp do ozdoby
Tort beza pavlova – jak zrobić?
- W misie miksera ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodawać cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas ubijając, do powstania sztywnej, błyszczącej piany. Dodać sok z cytryny i ubić. Dodać przesianą skrobię i delikatnie wymieszać szpatułką. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, na którym narysować okrąg -23 cm średnicy. Wyłożyć na niego masę bezową i uformować wyrównując boki bezy łyżką ku górze. Ciasto wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika i po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 150ºC. Piec 1,5 godziny. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Ostudzoną beze położyć na docelowej paterze.
- Śmietanę kremówkę ubić bez cukru. Wyłożyć ją na bezę i dowolnie udekorować owocami. Smacznego 😉
Tort beza Pavlova – dodatkowe informacje
Beze można przygotować dzień wcześniej, a śmietanę ubić na chwilę przed podaniem.