Tort bez jajek

Tort bez jajek

Tort bez jajek to rewelacyjny deser dla tych, którzy z różnych powodów unikają jajek w swojej diecie. Idealny dla wegan, osób z alergią na jaja, czy dla tych, którzy po prostu chcą spróbować czegoś nowego. Sprawdzi się również podczas różnych imprez, gdzie z pewnością zaskoczy swoim kremowym wnętrzem. Co ważne, nie trzeba martwić się o brak smaku, bowiem odpowiednio dobierzemy składniki tak, aby ciasto było równie smakowite. Głównym składnikiem jest tutaj krem do tortu bez jajek, który nadaje tej potrawie niesamowitej miękkości i delikatności. Przekonaj się sam!

Składniki:

  • Tortownica 26 cm
  • Ciasto:
  • • 140 dag mąki
  • • 2 szklanki śmietany kwaśnej
  • • 2 szklanki cukru pudru
  • • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • • 2 płaskie łyżeczki sody
  • Masa budyniowa:
  • • 1,5 litry mleka
  • • 3 budynie waniliowe
  • • 5-6 łyżek cukru
  • • 1,5 łyżki mąki tortowej
  • • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • • 4,5 kostki masła
  • • 3-4 łyżki zaparzonej kawy rozpuszczalnej
  • • Około 5 łyżek mleka w proszku
  • • spirytus
  • Polewa:
  • • 25 dag margaryny
  • • 10 łyżek cukru pudru
  • • 6 łyżek kakao
  • • 5 łyżki wody
  • • 2 płaskie łyżki żelatyny
  • • 10 łyżek gęstej kwaśnej śmietany

Tort bez jajek – jak zrobić?

  1. Tort bez jajek 1.
    Ciasto: Składniki wymieszać, zarobić ciasto. Ma ono mieć konsystencję ciasta pierogowego. Aby ciasto nie było za twarde mąkę nie dajemy od razu całą (nie zawsze wejdzie 140 dag). Ciasto dzielimy na 12 części. Każdą część należy rozwałkować jak na makaron, nadając kształt koła od tortownicy. Placki pieczemy każdy osobno w 180˚C przez około 10 min.
  2. Tort bez jajek 2.
    Masa: Litr mleka gotujemy z cukrem. W pozostałej części mieszamy mąki oraz budyń. Zalewamy gotujące mleko i gotujemy budyń. Studzimy. Masło ucieramy do białości, dodając budyń. Gotową masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kawę, a do drugiej połowy mleko w proszku. Do mas dodajemy alkohol do smaku. Placki na tort przekładamy na przemian jasną i ciemną masą. Tort zostawiamy na 12 godz. aby odwilgł.
  3. Tort bez jajek 3.
    Polewa: W przegotowanej wodzie rozpuszczamy żelatynę. Margarynę rozpuszczamy dodając cukier oraz kakao. Łączymy masę kakaową z żelatyną, cały czas lekko podgrzewając. Po delikatnym przestudzeniu całości dodajemy śmietanę. Obtaczamy tort.
  4. Tort bez jajek 4.
    Smacznego!

Słowa kluczowe: krem do tortu bez jajek

PORADY – Dodatkowe informacje

Ja tort dodatkowo udekorowałam różami z marcepana, oraz białą masą budyniową. Oczywiście gotując budyń na masę można użyć żółtek (6 żółtek), ale ja piekąc ten tort musiałam dostosować się do życzenia zamawiających.

Tort jest bardzo pyszny. Placki po odwilgnięciu rozpływają się w ustach. Tort też bardzo dobrze się kroi.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort Barbie
Następny przepis: Tort beza Pavlova

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode