Tort Barbie

Tort Barbie

Przygotowanie Tortu Barbie to niezwykła przygoda dla każdego miłośnika słodkości. To wymarzony tort dla każdej małej księżniczki, posiadający na sobie figurkę Barbie. Składniki użyte do jego przygotowania są dość proste i łatwo dostępne. Każdy kawałek tego ciasta to kawałek magii z krainy Barbie. Dodatkowym elementem, który nadaje tortowi wyjątkowego charakteru, jest opłatek na tort z motywem Barbie. Ten ciasto to przepyszna kulinarna podróż do świata fantazji i marzeń, który uprzyjemni każdą uroczystość. Przygotuj Tort Barbie i przenieś się do świata baśni i magii.

Składniki:

  • BISZKOPT BIAŁY:
  • – 3 jajka;
  • – 3/4 szkl. cukru;
  • – 3/4 szkl. mąki;
  • – 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
  • BISZKOPT RÓŻOWY:
  • – 3 jajka;
  • – 3/4 szkl. cukru;
  • – 3/4 szkl. mąki;
  • – 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • – różowy barwnik spożywczy w proszku.
  • NADZIENIE:
  • – 400ml śmietanki 30%;
  • – 40g cukru;
  • – 6 listków żelatyny;
  • – 3 kolory galaretek.
  • KREM DO DEKORACJI:
  • – 300g margaryny lub masła;
  • – 3 czubate łyżki cukru pudru;
  • – sok z cytryny do smaku;
  • – różowy i fioletowy barwnik spożywczy.
  • ORAZ:
  • – gotowa babka piaskowa;
  • – dżem borówkowy;
  • – opłatek w kształcie motylków.

Tort barbie – jak zrobić?

  1. Biszkopty wykonujemy w podobny sposób: białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i żółtka. Na końcu mieszamy z mąką i proszkiem do pieczenia. Do jednego z biszkoptów dodajemy barwnik. Masę wlewamy osobno do dwóch okrągłych form (o średnicy około 15-17cm). Pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Studzimy i wyjmujemy z formy.
  2. Galaretki rozpuszczamy osobno w 250 ml wody i wylewamy na trzy płaskie formy lub głębokie talerze. Chłodzimy do stężenia.
  3. NADZIENIE
    Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie przez 7 minut. W tym czasie szybko ubijamy śmietanę na sztywno z cukrem. Odciskamy żelatynę, podgrzewamy w mikrofalówce w żaroodpornej miseczce przez 15 sekund (nie może się zagotować!) lub w kąpieli wodnej do rozpuszczenia. Studzimy (szybko mieszając przez ok minutę).
    Do miseczki z żelatyną dodajemy kilka łyżek śmietany, mieszamy, a następnie dodajemy do reszty ubitej śmietany. Mieszamy i wkładamy na krótką chwilę do lodówki.
  4. Biszkopty i babkę przekrawamy na pół. W środku każdego biszkopta wykrawamy okrąg za pomocą filiżanki. Układamy na przemian: biały biszkopt, różowy biszkopt, spód babki piaskowej, biały biszkopt, różowy biszkopt i na górze wierzch babki piaskowej. Każdy placek ciasta możemy skropić wodą w ramach nasączenia.
  5. Biszkopty i babkę przekładamy po kolei: cienko – dżemem i grubo – masą śmietanową. Na śmietanę każdorazowo wykładamy po porcji wszystkich galaretek. Resztą śmietany smarujemy boki tortu. Wkładamy do lodówki, aby ciasto stężało.
  6. DEKORACJE
    Lalkę okręcamy folią spożywczą i umieszczamy w torcie.
    Margarynę w temperaturze pokojowej ucieramy w misce. Gdy zwiększy swoją objętość i stanie się jasną masą, dodajemy stopniowo cukier puder (najlepiej przesiany) zmniejszając zarazem obroty miksera. Na końcu dodajemy ulubioną ilość soku wyciśniętego z cytryny.
    Od masy odejmujemy 1/4 i przekładamy do innej miseczki. Większą część masy mieszamy z różowym barwnikiem, mniejszą porcję mieszamy z fioletowym barwnikiem. Gotową masą dekorujemy tort za pomocą rękawa cukierniczego i ulubionych tylek.
    Sukienkę lalki dekorujemy na końcu motylkiem z opłatka. Tort chłodzimy.

Słowa kluczowe: opłatek na tort barbie

Tort Barbie – dodatkowe informacje

UWAGA! Pracę nad tortem rozkładamy na dwa dni! Najlepiej, jeśli przełożone masą biszkopty zostawimy w lodówce na noc, a dekoracje wykonamy dopiero następnego dnia! Do czasu przygotowania tortu nie włączyłam czasu schładzania w lodówce, ponieważ jest to sprawa indywidualna! Tort wyjmujemy z lodówki na 20-30 minut przed podaniem, aby masa z margaryny nieco zagrzała się i zmiękła.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort Barbie
Następny przepis: Tort bez jajek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode