Tort Ambasador-tradycyjny
Tort Ambasador jest jednym z klasycznych wypieków, który kojarzy się z elegancją i wyrafinowanym smakiem. Tradycyjny przepis na ten tort jest skarbem kuchni polskiej, a jego wykonanie to prawdziwe wyzwanie dla cukierników. Cieszy się on popularnością nie tylko na eleganckich przyjęciach, ale także podczas rodzinnych spotkań. Przepis jest często przekazywany z pokolenia na pokolenie, jednak znany jest także dzięki Ewie Wachowicz, która prezentowała go w swoim programie telewizyjnym. Ten tort, składający się z warstw biszkoptu, delikatnego kremu i polewy czekoladowej, to prawdziwie królewski deser.
Piotr Zieliński
Składniki:
- biszkopt na tortownicę 24×34 cm:
- 6 jajek
- 1 szkl. mąki pszennej
- 1 szkl. cukru kryształu
- 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- krem:
- 6 żółtek
- 35 dag cukru pudru
- 3 i ½ szkl. mleka
- 10 dag mąki ziemniaczanej
- 50 dag masła
- dodatkowo:
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżki rodzynek
- pół tabliczki gorzkiej czekolady
- puszka brzoskwiń
- 2 galaretki brzoskwiniowe
- 30-40 ml spirytusu
Tort ambasador-tradycyjny – jak zrobić?
-
1.
Biszkopt: białka ubić z solą na sztywno. Żółtka utrzeć z cukrem na kogel mogel. Delikatnie wmieszać białka do żółtek, dodać przesiany z mąką proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia (tylko spód) i piec 25-30 minut w temp. 170 stopni. -
2.
Krem: żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Dodać ½ szkl. zimnego mleka i mąkę. Dokładnie wymieszać mikserem. Pozostałe mleko zagotować i na gotujące wlać utarte żółtka. Zagotować cały czas mieszając. Masło utrzeć na puch stopniowo dodawać wystudzony budyń. Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać rodzynki, spirytus, kakao i startą na grubych oczkach czekoladę, a do drugiej 2 połówki (osączonych z zalewy) brzoskwiń pokrojonych w drobną kostkę. -
3.
Galaretkę rozpuścić w 3 szkl. wrzątku i odstawić do wystudzenia. Pozostałe brzoskwinie osączyć i pokroić w cienkie paski. -
4.
Przełożenie: biszkopt – krem ciemny – krem jasny – brzoskwinie – galaretka
Słowa kluczowe: placek ambasador ewy wachowicz, tort ambasador przepis, tort ambasador przepisy, ambasador torty, ciasto ambasador ewy wachowicz, tort ambasador
Tort Ambasador – dodatkowe informacje
Biszkopt naponczować sokiem z brzoskwiń.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tort leśna łąka
Następny przepis: Tort ambasador - urodzinowy