Tort Ambasador-tradycyjny

Tort Ambasador-tradycyjny

Tort Ambasador jest jednym z klasycznych wypieków, który kojarzy się z elegancją i wyrafinowanym smakiem. Tradycyjny przepis na ten tort jest skarbem kuchni polskiej, a jego wykonanie to prawdziwe wyzwanie dla cukierników. Cieszy się on popularnością nie tylko na eleganckich przyjęciach, ale także podczas rodzinnych spotkań. Przepis jest często przekazywany z pokolenia na pokolenie, jednak znany jest także dzięki Ewie Wachowicz, która prezentowała go w swoim programie telewizyjnym. Ten tort, składający się z warstw biszkoptu, delikatnego kremu i polewy czekoladowej, to prawdziwie królewski deser.

Składniki:

  • biszkopt na tortownicę 24×34 cm:
  • 6 jajek
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. cukru kryształu
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • krem:
  • 6 żółtek
  • 35 dag cukru pudru
  • 3 i ½ szkl. mleka
  • 10 dag mąki ziemniaczanej
  • 50 dag masła
  • dodatkowo:
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki rodzynek
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady
  • puszka brzoskwiń
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 30-40 ml spirytusu

Tort ambasador-tradycyjny – jak zrobić?

  1. 1.
    Biszkopt: białka ubić z solą na sztywno. Żółtka utrzeć z cukrem na kogel mogel. Delikatnie wmieszać białka do żółtek, dodać przesiany z mąką proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia (tylko spód) i piec 25-30 minut w temp. 170 stopni.
  2. 2.
    Krem: żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Dodać ½ szkl. zimnego mleka i mąkę. Dokładnie wymieszać mikserem. Pozostałe mleko zagotować i na gotujące wlać utarte żółtka. Zagotować cały czas mieszając. Masło utrzeć na puch stopniowo dodawać wystudzony budyń. Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać rodzynki, spirytus, kakao i startą na grubych oczkach czekoladę, a do drugiej 2 połówki (osączonych z zalewy) brzoskwiń pokrojonych w drobną kostkę.
  3. 3.
    Galaretkę rozpuścić w 3 szkl. wrzątku i odstawić do wystudzenia. Pozostałe brzoskwinie osączyć i pokroić w cienkie paski.
  4. 4.
    Przełożenie: biszkopt – krem ciemny – krem jasny – brzoskwinie – galaretka

Słowa kluczowe: placek ambasador ewy wachowicz, tort ambasador przepis, tort ambasador przepisy, ambasador torty, ciasto ambasador ewy wachowicz, tort ambasador

Tort Ambasador – dodatkowe informacje

Biszkopt naponczować sokiem z brzoskwiń.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort leśna łąka
Następny przepis: Tort ambasador - urodzinowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode