TORT ALANA Z BITĄ ŚMIETANĄ I NUTELLĄ
Składniki:
- Biszkopt:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 0,5 szklanki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Masa śmietanowa jasna:
- 330ml śmietany 30%
- 2 opakowania śmietan fixu
- 2 łyżki cukru
- Masa śmietanowa z Nutellą:
- 500 ml śmietany 30%
- 1 łyżka cukru
- 5 łyżek Nutelli
- 4 opakowania śmietan fixu
- Poncz:
- 1/3 szklanki Amaretto lub innego likieru migdałowego
- 1/3 szklanki kawy
- 1/3 szklanki wody
- Cukier do smaku
- Dodatkowo:
- Opakowanie okrągłych biszkoptów
- Powidła śliwkowe lub dżem wiśniowy
- Pralinki, płatki migdałów i kokos do dekoracji
Tort z nutellą i bitą śmietaną – przepis
-
Biszkopt:
1. Białka ubić na sztywno, następnie dodawać partiami cukier.
2. Zmniejszyć obroty miksera i dodać po jednym żółtku, cały czas ubijając.
3. Dodawać po łyżce oleju i dokładnie wymieszać mikserem do rozpuszczenia się cukru.
4. Na koniec dodać wymieszane mąki z proszkiem i wymieszać łyżką.
5. Piec w tortownicy wysmarowanej tłuszczem w temperaturze 190°C przez ok. 30 min.
6. Zimny biszkopt przekroić na 2 części.
7. Podczas składania tortu każdy blat delikatnie polać ponczem.
-
Masa śmietanowa jasna:
1. Zimną śmietanę ubić na sztywno z cukrem, pod koniec dodać fixy.
-
Masa śmietanowa z Nutellą:
1. Zimną śmietanę ubić z cukrem, cały czas miksując dodać fixy.
2. Na końcu delikatnie wmieszać kremową Nutellę.
-
Poncz:
1. Składniki wymieszać razem. Posłodzić do smaku.
-
Przełożenie tortu:
1. Biszkopty posmarować powidłami lub dżemem i złączyć razem po dwa.
2. Podczas przekładania tortu lekko go naponczować.
3. Układanie tortu: biszkopt – masa ciemna – biszkopty – masa jasna – biszkopt – masa ciemna na górze i po bokach tortu – dekoracja.
- Tortownica o średnicy 26 cm.
Słowa kluczowe: tort z nutellą i bitą śmietaną
TORT ALANA Z BITĄ ŚMIETANĄ I NUTELLĄ – dodatkowe informacje
Nutella musi mieć temperaturę pokojową, ma być kremowa i miękka.
Śmietana ma być bardzo zimna.
Tort przechowujemy w lodówce.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Torcik z orzechowo-karmelową dekoracją
Następny przepis: Tort leśna łąka