TORT ALANA Z BITĄ ŚMIETANĄ I NUTELLĄ

TORT ALANA Z BITĄ ŚMIETANĄ I NUTELLĄ

Tort Alana z bitą śmietaną i nutellą to prawdziwa gratka dla smakoszy słodkości. Delikatne ciasto, które połączone jest z bogatym smakiem nutelli i puszystością bitej śmietany, przekłada się na niesamowite doznania kulinarne. Idealny na specjalne okazje, takie jak urodziny, imieniny czy przyjęcia rodzinne. Ten wyśmienity deser z pewnością zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienia. Wykonując ten przepis, stworzysz prawdziwe cudo, które swoją estetyką zachwyci każdego, kto zechce się nim skusić. Uwaga – tort z nutellą i bitą śmietaną może stać się ulubionym smakołykiem w Twoim domu!

Składniki:

  • Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa śmietanowa jasna:
  • 330ml śmietany 30%
  • 2 opakowania śmietan fixu
  • 2 łyżki cukru
  • Masa śmietanowa z Nutellą:
  • 500 ml śmietany 30%
  • 1 łyżka cukru
  • 5 łyżek Nutelli
  • 4 opakowania śmietan fixu
  • Poncz:
  • 1/3 szklanki Amaretto lub innego likieru migdałowego
  • 1/3 szklanki kawy
  • 1/3 szklanki wody
  • Cukier do smaku
  • Dodatkowo:
  • Opakowanie okrągłych biszkoptów
  • Powidła śliwkowe lub dżem wiśniowy
  • Pralinki, płatki migdałów i kokos do dekoracji

Tort z nutellą i bitą śmietaną – przepis

  1. Biszkopt:

    1. Białka ubić na sztywno, następnie dodawać partiami cukier.

    2. Zmniejszyć obroty miksera i dodać po jednym żółtku, cały czas ubijając.

    3. Dodawać po łyżce oleju i dokładnie wymieszać mikserem do rozpuszczenia się cukru.

    4. Na koniec dodać wymieszane mąki z proszkiem i wymieszać łyżką.

    5. Piec w tortownicy wysmarowanej tłuszczem w temperaturze 190°C przez ok. 30 min.

    6. Zimny biszkopt przekroić na 2 części.

    7. Podczas składania tortu każdy blat delikatnie polać ponczem.

  2. Masa śmietanowa jasna:

    1. Zimną śmietanę ubić na sztywno z cukrem, pod koniec dodać fixy.

  3. Masa śmietanowa z Nutellą:

    1. Zimną śmietanę ubić z cukrem, cały czas miksując dodać fixy.

    2. Na końcu delikatnie wmieszać kremową Nutellę.

  4. Poncz:

    1. Składniki wymieszać razem. Posłodzić do smaku.

  5. Przełożenie tortu:

    1. Biszkopty posmarować powidłami lub dżemem i złączyć razem po dwa.

    2. Podczas przekładania tortu lekko go naponczować.

    3. Układanie tortu: biszkopt – masa ciemna – biszkopty – masa jasna – biszkopt – masa ciemna na górze i po bokach tortu – dekoracja.

  6. Tortownica o średnicy 26 cm.

Słowa kluczowe: tort z nutellą i bitą śmietaną

TORT ALANA Z BITĄ ŚMIETANĄ I NUTELLĄ – dodatkowe informacje

Nutella musi mieć temperaturę pokojową, ma być kremowa i miękka.

Śmietana ma być bardzo zimna.

Tort przechowujemy w lodówce.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Torcik z orzechowo-karmelową dekoracją
Następny przepis: Tort leśna łąka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode