Tort adwokatowy
Tort adwokatowy to prawdziwa uczta dla miłośników intensywnych, alkoholowych smaków. Ten pyszny deser to połączenie delikatnego biszkoptu, kremu adwokatowego oraz kakao, które wzbogacają o finalny smak tortu. Jest to wykwintny i nieco nietypowy deser, który doskonale sprawdzi się na różnego rodzaju przyjęciach i imprezach okolicznościowych. Elegancki i wyrafinowany, z pewnością zrobi wrażenie na gościach, a jednocześnie jest łatwy do przygotowania nawet dla początkujących kucharzy. Tort adwokatowy to doskonałe połączenie klasycznego ciasta z delikatnym, alkoholowym akcentem.
admin
Składniki:
- Biszkopt
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru
- 2,5 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka kakao
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- Masa śmietanowo-adwokatowa
- 400 ml śmietany kremówki 30%
- 200 ml adwokatu
- 80 g masła
- 80 g cukru pudru
- 2,5 łyżeczki żelatyny
- 1/5 szkl ciepłej wody
- Galaretka adwokatowa
- 150 ml adwokatu
- 2 łyżeczki żelatyny
- 30 ml wody
- Dodatkowo
- 2 opakowania rurek
Tort adwokatowy – jak zrobić?
-
1.
Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż masa będzie sztywna. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do masy jajecznej i powoli wymieszać lub ubijać na najwolniejszych obrotach mikserem. Wylać do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Piec około 20 min w 180 st. Biszkopt po upieczeniu ostudzić. Zdjąć papier, ponownie włożyć do tortownicy i wokół brzegu ułożyć rurki waflowe. -
2.
Masa śmietanowo-adwokatowa: Cukier puder utrzeć z miękkim masłem do białości. Wlewać po łyżce adwokatu i cały czas miksować.* Na końcu wlać rozpuszczoną w ciepłej wodzie żelatynę i ponownie zmiksować. Zimną kremówkę ubić na sztywno i małymi porcjami dodawać krem. Masę przełożyć do środka tortu i wyrównać powierzchnię, pamiętając by zostawić miejsce na galaretkę adwokatową. Włożyć na 1-2 godziny do lodówki. -
3.
Galaretka adwokatowa: Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie, wlać do adwokatu i wymieszać. Wylać na górę schłodzonego tortu i ponownie włożyć do lodówki. Najlepiej na całą noc.
Porady – dodatkowe informacje
*Jeśli masa z adwokatem nam się „zważy” wkładamy naczynie do gorącej wody i cały czas miksujemy. Ale trzeba uważać by nie przegrzać masy. Tort polecam kroić nożem zamoczonym w gorącej wodzie.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Torcik z orzechowo-karmelową dekoracją
Następny przepis: Tort leśna łąka