Tort adwokatowy

Tort adwokatowy

Tort adwokatowy to prawdziwa uczta dla miłośników intensywnych, alkoholowych smaków. Ten pyszny deser to połączenie delikatnego biszkoptu, kremu adwokatowego oraz kakao, które wzbogacają o finalny smak tortu. Jest to wykwintny i nieco nietypowy deser, który doskonale sprawdzi się na różnego rodzaju przyjęciach i imprezach okolicznościowych. Elegancki i wyrafinowany, z pewnością zrobi wrażenie na gościach, a jednocześnie jest łatwy do przygotowania nawet dla początkujących kucharzy. Tort adwokatowy to doskonałe połączenie klasycznego ciasta z delikatnym, alkoholowym akcentem.

Składniki:

  • Biszkopt
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 2,5 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa śmietanowo-adwokatowa
  • 400 ml śmietany kremówki 30%
  • 200 ml adwokatu
  • 80 g masła
  • 80 g cukru pudru
  • 2,5 łyżeczki żelatyny
  • 1/5 szkl ciepłej wody
  • Galaretka adwokatowa
  • 150 ml adwokatu
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 30 ml wody
  • Dodatkowo
  • 2 opakowania rurek

Tort adwokatowy – jak zrobić?

  1. 1.
    Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż masa będzie sztywna. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do masy jajecznej i powoli wymieszać lub ubijać na najwolniejszych obrotach mikserem. Wylać do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Piec około 20 min w 180 st. Biszkopt po upieczeniu ostudzić. Zdjąć papier, ponownie włożyć do tortownicy i wokół brzegu ułożyć rurki waflowe.
  2. 2.
    Masa śmietanowo-adwokatowa: Cukier puder utrzeć z miękkim masłem do białości. Wlewać po łyżce adwokatu i cały czas miksować.* Na końcu wlać rozpuszczoną w ciepłej wodzie żelatynę i ponownie zmiksować. Zimną kremówkę ubić na sztywno i małymi porcjami dodawać krem. Masę przełożyć do środka tortu i wyrównać powierzchnię, pamiętając by zostawić miejsce na galaretkę adwokatową. Włożyć na 1-2 godziny do lodówki.
  3. 3.
    Galaretka adwokatowa: Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie, wlać do adwokatu i wymieszać. Wylać na górę schłodzonego tortu i ponownie włożyć do lodówki. Najlepiej na całą noc.

Porady – dodatkowe informacje

*Jeśli masa z adwokatem nam się „zważy” wkładamy naczynie do gorącej wody i cały czas miksujemy. Ale trzeba uważać by nie przegrzać masy. Tort polecam kroić nożem zamoczonym w gorącej wodzie.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Torcik z orzechowo-karmelową dekoracją
Następny przepis: Tort leśna łąka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode