Torciki bezowe z sosem truskawkowym
Torciki bezowe z sosem truskawkowym to prawdziwa uczta dla podniebienia. Usytuowane na granicy między delikatną słodyczą a kwaskowatym akcentem truskawek, stanowią wyrafinowane połączenie smaków, które jest nie tylko smaczne, ale i efektowne. Beza, krucha i puszysta zarazem, jest idealnym tłem dla eksplozji owoców. Sos truskawkowy z kolei, intensywny i pełen aromatu, dopełnia całość. Te torciki to prawdziwy rarytas, który zadowoli zarówno miłośników lekkich deserów, jak i tych, którzy szukają nowych smakowych doznań. Bez wątpienia, beza truskawkowa to wyjątkowy deser, który stanowi idealne zakończenie każdego posiłku.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Składniki podstawowe z zestawu:
- – 500 g mascarpone
- – 4 żółtka (do masy serowej)
- – 4 białka (150 ml do bezy)
- – 2 białka (do masy serowej)
- – 300 g świeżych truskawek (do sosu i dekoracji)
- Składnik podstawowy dodatkowy:
- – 300 ml cukru – do bezy (powinno być drugie tyle co białek w mililitrach)
- + 4 łyżki cukru pudru (dwie do serka i dwie do sosu truskawkowego)
- Składniki robocze:
- – szczypta soli do bezy
- Dekoracja:
- – kilka truskawek
Torciki bezowe z sosem truskawkowym – jak zrobić?
- 1. Bezy – na 14 sztuk:
ubijamy białka (150ml) na sztywno, dodajemy sól i cukier (300ml) i ubijamy jeszcze ok 5 minut.
Na dużej blaszce układamy papier do pieczenia, rysujemy koła o średnicy ok 8 cm i wykładamy łyżką masę bezową, raczej płaskie żeby ładnie wyglądały po złożeniu.
Wkładamy do piekarnika i ustawiamy termoobieg na 110 stopni, po godzinie zmniejszamy na 100 stopni i trzymamy jeszcze godzinę.
Po upieczeniu wyciągamy najlepiej na kratkę. - 2. Masa serowa:
Żółtka (4 szt) ubijamy na parze na białą masę, dodajemy cukier (2 łyżki) i ubijamy jeszcze chwilkę już bez pary, koniecznie ostudzić, dodajemy serek mascarpone i wymieszamy delikatnie tylko do połączenia składników.
Dwa białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy delikatnie z masą serową.
Możemy wstawić do lodówki wtedy masę będzie łatwiej wyciskać przez szprycę (worek cukierniczy) na bezy. - 3. Sos truskawkowy:
miksujemy truskawki w blenderze, przecieramy przez sitko, dodajemy cukier (2 łyżki), mieszamy i odstawiamy. - 4. Składamy torciki, na dolne bezy wyciskamy (najlepiej szpryca czyli tzw. rękawem cukierniczym ale można też łyżką) masę z serka mascarpone, układamy kilka plasterków truskawek, kładziemy drugi krążek bezowy, na wierzch wyciskamy porcję serka i układamy kilka plasterków truskawek, wstawiamy i przechowujemy w lodówce, sosem polewamy tuż przed podaniem żeby bezy nie rozmokły.
Smacznego 🙂
Porady – Dodatkowe informacje
Serek mascarpone powinien być w temperaturze pokojowej.
Truskawki mogą być mrożone, ale kilka warto mieć świeżych do dekoracji.
Przy robieniu bezy warto pamiętać, że ilość cukru to dwukrotność ilości białek w mililitrach, ponieważ jajka są różnej wielkości.
Ilość cukru do sosu i serka może być inna, jeśli lubimy słodsze, trzeba zwiększyć jego ilość.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Torcik z musem jabłkowym i bitą śmietaną.
Następny przepis: Torcik z orzechowo-karmelową dekoracją