Torciki bezowe z sosem truskawkowym

Torciki bezowe z sosem truskawkowym

Torciki bezowe z sosem truskawkowym to prawdziwa uczta dla podniebienia. Usytuowane na granicy między delikatną słodyczą a kwaskowatym akcentem truskawek, stanowią wyrafinowane połączenie smaków, które jest nie tylko smaczne, ale i efektowne. Beza, krucha i puszysta zarazem, jest idealnym tłem dla eksplozji owoców. Sos truskawkowy z kolei, intensywny i pełen aromatu, dopełnia całość. Te torciki to prawdziwy rarytas, który zadowoli zarówno miłośników lekkich deserów, jak i tych, którzy szukają nowych smakowych doznań. Bez wątpienia, beza truskawkowa to wyjątkowy deser, który stanowi idealne zakończenie każdego posiłku.

Składniki:

  • Składniki podstawowe z zestawu:
  • – 500 g mascarpone
  • – 4 żółtka (do masy serowej)
  • – 4 białka (150 ml do bezy)
  • – 2 białka (do masy serowej)
  • – 300 g świeżych truskawek (do sosu i dekoracji)
  • Składnik podstawowy dodatkowy:
  • – 300 ml cukru – do bezy (powinno być drugie tyle co białek w mililitrach)
  • + 4 łyżki cukru pudru (dwie do serka i dwie do sosu truskawkowego)
  • Składniki robocze:
  • – szczypta soli do bezy
  • Dekoracja:
  • – kilka truskawek

Torciki bezowe z sosem truskawkowym – jak zrobić?

  1. 1. Bezy – na 14 sztuk:

    ubijamy białka (150ml) na sztywno, dodajemy sól i cukier (300ml) i ubijamy jeszcze ok 5 minut.

    Na dużej blaszce układamy papier do pieczenia, rysujemy koła o średnicy ok 8 cm i wykładamy łyżką masę bezową, raczej płaskie żeby ładnie wyglądały po złożeniu.

    Wkładamy do piekarnika i ustawiamy termoobieg na 110 stopni, po godzinie zmniejszamy na 100 stopni i trzymamy jeszcze godzinę.

    Po upieczeniu wyciągamy najlepiej na kratkę.
  2. 2. Masa serowa:

    Żółtka (4 szt) ubijamy na parze na białą masę, dodajemy cukier (2 łyżki) i ubijamy jeszcze chwilkę już bez pary, koniecznie ostudzić, dodajemy serek mascarpone i wymieszamy delikatnie tylko do połączenia składników.

    Dwa białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy delikatnie z masą serową.

    Możemy wstawić do lodówki wtedy masę będzie łatwiej wyciskać przez szprycę (worek cukierniczy) na bezy.
  3. 3. Sos truskawkowy:

    miksujemy truskawki w blenderze, przecieramy przez sitko, dodajemy cukier (2 łyżki), mieszamy i odstawiamy.
  4. 4. Składamy torciki, na dolne bezy wyciskamy (najlepiej szpryca czyli tzw. rękawem cukierniczym ale można też łyżką) masę z serka mascarpone, układamy kilka plasterków truskawek, kładziemy drugi krążek bezowy, na wierzch wyciskamy porcję serka i układamy kilka plasterków truskawek, wstawiamy i przechowujemy w lodówce, sosem polewamy tuż przed podaniem żeby bezy nie rozmokły.

    Smacznego 🙂

Porady – Dodatkowe informacje

Serek mascarpone powinien być w temperaturze pokojowej.

Truskawki mogą być mrożone, ale kilka warto mieć świeżych do dekoracji.

Przy robieniu bezy warto pamiętać, że ilość cukru to dwukrotność ilości białek w mililitrach, ponieważ jajka są różnej wielkości.

Ilość cukru do sosu i serka może być inna, jeśli lubimy słodsze, trzeba zwiększyć jego ilość.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Torcik z musem jabłkowym i bitą śmietaną.
Następny przepis: Torcik z orzechowo-karmelową dekoracją

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode