Torcik jabłkowy

Torcik jabłkowy

Torcik jabłkowy to przepis, który zapewni Ci smakowite doświadczenie kulinarne w każdym sezonie. Zwiększa on urok spotkań rodzinnie iświętow. Jest doskonały zarówno dla początkujących kucharzy, jak i dla doświadczonych cukierników. Ta specjalność ma niewątpliwą korzyść w postaci prostej, szybkiej i skutecznej procedury przygotowania. Jest to receptura oparta na soczystych, dojrzałych jabłkach, które są idealne do pieczenia. Starannie dobrane składniki i aromatyczne przyprawy tworzą doskonałą równowagę smaku, której nie można odmówić. Ten lekki i orzeźwiający deser jest nie tylko przepyszny, ale także atrakcyjnie prezentuje się na stole. Zachwyć bliskich tym nadzwyczajnym torcikiem jabłkowym.

Składniki:

  • 6 średnich jabłek
  • 3 żółtka
  • 250 g masła roślinnego
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 50 g rodzynek
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 40 g rozdrobnionych orzechów laskowych
  • sok z 1/4 cytryny
  • 250 g okrągłych biszkoptów
  • 1 galaretka agrestowa (lub w innym smaku)
  • 3 mandarynki

Torcik jabłkowy – jak zrobić?

  1. Rodzynki zalewamy wrzątkiem.

    Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pozostawiamy na sicie aby obciekły z nadmiaru soku. Jeśli jabłka są bardzo soczyste odciskamy sok dłońmi.

    Odcedzamy rodzynki i pozostawiamy na sitku aby obciekły.
  2. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy porcjami masło roślinne i dalej ubijamy do momentu uzyskania białej puszystej masy. Dodajemy sok z cytryny.

    Do masy dodajemy jabłka, skórkę pomarańczową, orzechy oraz rodzynki – delikatnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki.

    Rozpuszczamy galaretkę wg przepisu z opakowania – studzimy.
  3. Na spodzie tortownicy (u mnie o średnicy 26 cm) układamy biszkopty, na nie wykładamy masę z jabłkami lekko dociskając łyżką do brzegów tortownicy – jeśli dobrze to zrobimy unikniemy wypłynięcia galaretki. Wierzch wyrównujemy i wstawiamy do lodówki.
  4. Mandarynki obieramy, usuwamy białe skórki, dzielimy na cząstki. Przystrajamy nimi wierzch schłodzonego torciku a następnie zalewamy go galaretką i ponownie wstawiamy do lodówki. Ja zawsze robię to porcjami po kilka łyżek galaretki, schładzam i nalewam kolejną porcję. W ten sposób galaretka szybciej tężeje, a ja unikam przeniknięcia jej do masy torciku.

Torcik jabłkowy – jak zrobić?

  • 1.
    Rodzynki zalewamy wrzątkiem.
    Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pozostawiamy na sicie aby obciekły z nadmiaru soku. Jeśli jabłka są bardzo soczyste odciskamy sok dłońmi.
    Odcedzamy rodzynki i pozostawiamy na sitku aby obciekły.
  • 2.
    Żółtka ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy porcjami masło roślinne i dalej ubijamy do momentu uzyskania białej puszystej masy. Dodajemy sok z cytryny.
    Do masy dodajemy jabłka, skórkę pomarańczową, orzechy oraz rodzynki – delikatnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki.
    Rozpuszczamy galaretkę wg przepisu z opakowania – studzimy.
  • 3.
    Na spodzie tortownicy (u mnie o średnicy 26 cm) układamy biszkopty, na nie wykładamy masę z jabłkami lekko dociskając łyżką do brzegów tortownicy – jeśli dobrze to zrobimy unikniemy wypłynięcia galaretki. Wierzch wyrównujemy i wstawiamy do lodówki.
  • 4.
    Mandarynki obieramy, usuwamy białe skórki, dzielimy na cząstki. Przystrajamy nimi wierzch schłodzonego torciku a następnie zalewamy go galaretką i ponownie wstawiamy do lodówki. Ja zawsze robię to porcjami po kilka łyżek galaretki, schładzam i nalewam kolejną porcję. W ten sposób galaretka szybciej tężeje, a ja unikam przeniknięcia jej do masy torciku.

Torcik jabłkowy – dodatkowe informacje

Najlepiej przyrządzać wieczorem i podawać na drugi dzień


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Torcik dla alergików
Następny przepis: Torcik jabłkowy bez pieczenia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode