Torcik jabłkowy
Torcik jabłkowy to przepis, który zapewni Ci smakowite doświadczenie kulinarne w każdym sezonie. Zwiększa on urok spotkań rodzinnie iświętow. Jest doskonały zarówno dla początkujących kucharzy, jak i dla doświadczonych cukierników. Ta specjalność ma niewątpliwą korzyść w postaci prostej, szybkiej i skutecznej procedury przygotowania. Jest to receptura oparta na soczystych, dojrzałych jabłkach, które są idealne do pieczenia. Starannie dobrane składniki i aromatyczne przyprawy tworzą doskonałą równowagę smaku, której nie można odmówić. Ten lekki i orzeźwiający deser jest nie tylko przepyszny, ale także atrakcyjnie prezentuje się na stole. Zachwyć bliskich tym nadzwyczajnym torcikiem jabłkowym.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 6 średnich jabłek
- 3 żółtka
- 250 g masła roślinnego
- 1 szklanka cukru pudru
- 50 g rodzynek
- 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 40 g rozdrobnionych orzechów laskowych
- sok z 1/4 cytryny
- 250 g okrągłych biszkoptów
- 1 galaretka agrestowa (lub w innym smaku)
- 3 mandarynki
Torcik jabłkowy – jak zrobić?
-
Rodzynki zalewamy wrzątkiem.
Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pozostawiamy na sicie aby obciekły z nadmiaru soku. Jeśli jabłka są bardzo soczyste odciskamy sok dłońmi.
Odcedzamy rodzynki i pozostawiamy na sitku aby obciekły. -
Żółtka ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy porcjami masło roślinne i dalej ubijamy do momentu uzyskania białej puszystej masy. Dodajemy sok z cytryny.
Do masy dodajemy jabłka, skórkę pomarańczową, orzechy oraz rodzynki – delikatnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki.
Rozpuszczamy galaretkę wg przepisu z opakowania – studzimy. - Na spodzie tortownicy (u mnie o średnicy 26 cm) układamy biszkopty, na nie wykładamy masę z jabłkami lekko dociskając łyżką do brzegów tortownicy – jeśli dobrze to zrobimy unikniemy wypłynięcia galaretki. Wierzch wyrównujemy i wstawiamy do lodówki.
- Mandarynki obieramy, usuwamy białe skórki, dzielimy na cząstki. Przystrajamy nimi wierzch schłodzonego torciku a następnie zalewamy go galaretką i ponownie wstawiamy do lodówki. Ja zawsze robię to porcjami po kilka łyżek galaretki, schładzam i nalewam kolejną porcję. W ten sposób galaretka szybciej tężeje, a ja unikam przeniknięcia jej do masy torciku.
Torcik jabłkowy – jak zrobić?
-
1.
Rodzynki zalewamy wrzątkiem.
Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pozostawiamy na sicie aby obciekły z nadmiaru soku. Jeśli jabłka są bardzo soczyste odciskamy sok dłońmi.
Odcedzamy rodzynki i pozostawiamy na sitku aby obciekły. -
2.
Żółtka ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy porcjami masło roślinne i dalej ubijamy do momentu uzyskania białej puszystej masy. Dodajemy sok z cytryny.
Do masy dodajemy jabłka, skórkę pomarańczową, orzechy oraz rodzynki – delikatnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki.
Rozpuszczamy galaretkę wg przepisu z opakowania – studzimy. -
3.
Na spodzie tortownicy (u mnie o średnicy 26 cm) układamy biszkopty, na nie wykładamy masę z jabłkami lekko dociskając łyżką do brzegów tortownicy – jeśli dobrze to zrobimy unikniemy wypłynięcia galaretki. Wierzch wyrównujemy i wstawiamy do lodówki. -
4.
Mandarynki obieramy, usuwamy białe skórki, dzielimy na cząstki. Przystrajamy nimi wierzch schłodzonego torciku a następnie zalewamy go galaretką i ponownie wstawiamy do lodówki. Ja zawsze robię to porcjami po kilka łyżek galaretki, schładzam i nalewam kolejną porcję. W ten sposób galaretka szybciej tężeje, a ja unikam przeniknięcia jej do masy torciku.
Torcik jabłkowy – dodatkowe informacje
Najlepiej przyrządzać wieczorem i podawać na drugi dzień
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Torcik dla alergików
Następny przepis: Torcik jabłkowy bez pieczenia