Torcik czekoladowy z masą budyniową
Składniki:
- na ciemny biszkopt:
8 jajek
3,4 szklanki cukru
szklanka mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao w proszku
Poza tym : saszetka herbaty, 6 łyżek musu porzeczkowego
- Krem budyniowy:
2 szklanki mleka
budyń śmietankowy lub waniliowy
3 łyżki mąki
5 łyżek cukru
200 g masła
- Do dekoracji:
1/2 szklanki orzechów włoskich
polewa czekoladowa
winogrona
mandarynka
płatki czekoladowe białe
Na wierzchu ułożyć garść orzechów włoskich, polać polewą czekoladową, ułożyć połówki winogrona bez pestek, pośrodku ułożyć obraną mandarynkę, obłożyć boki płatkami białej czekolady. Wstawić do lodówki.
Torcik czekoladowy z masą budyniową – jak zrobić?
- Biszkopt ciemny:
Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy mąkę z proszkiem, kakao i ucieramy delikatnie. Pianę z białek ubijamy na sztywno i dodajemy do masy, mieszamy i wylewamy na tortownicę, uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 160-180 stopniach około 45 minut.
Wystudzony biszkopt kroimy na 3 krążki, nasączamy naparem z herbaty (saszetka herbaty na 1/2 szklanki wody), smarujemy każdy krążek musem lub dżemem kwaśnym – porzeczkowym.
-
Krem budyniowy:W niecałej szklance mleka wymieszać mąkę z budyniem. Resztę mleka zagotuj z cukrem. Do gotującego się mleka wlać mieszankę i gotować budyń cały czas mieszając. Garnek zdjąć z ognia i wystudzić.
Budyń miksować z masłem, stopniowo go dodając.
Przełożyć gotową masą torta i delikatnie posmarować bok.
- Na wierzchu ułożyć garść orzechów włoskich, polać polewą czekoladową, ułożyć połówki winogrona bez pestek, pośrodku ułożyć obraną mandarynkę, obłożyć boki płatkami białej czekolady. Wstawić do lodówki.
Torcik czekoladowy z masą budyniową – dodatkowe informacje
Torcik czekoladowy z masą budyniową najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy zwilgotnieje.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Torcik dla „małych fanów traktorów”
Następny przepis: Torcik jabłkowy