Torcik czekoladowy z masą budyniową

Torcik czekoladowy z masą budyniową

Zapraszam do zapoznania się z przepisem na wyjątkowy torcik czekoladowy z masą budyniową. Ten słodki deser to prawdziwa frajda dla podniebienia, idealny na specjalne okazje, czy jako niespodzianka dla najbliższych. Wyróżnia go perfekcyjne połączenie aksamitnej, ciemnej czekolady z delikatną i kremową masą budyniową. Ta niezapomniana kompozycja smaków z pewnością zadowoli wszystkich miłośników deserów. Przygotowanie torcika jest proste, a efekt końcowy na pewno zasługuje na poświęcony mu czas. Wystarczy kilka składników, aby stworzyć prawdziwe cukiernicze arcydzieło. Czekoladowy torcik z masą budyniową to gwarancja niebywałego smaku.

Składniki:

  • na ciemny biszkopt:

    8 jajek

    3,4 szklanki cukru

    szklanka mąki pszennej

    łyżeczka proszku do pieczenia

    2 łyżki kakao w proszku

    Poza tym : saszetka herbaty, 6 łyżek musu porzeczkowego

  • Krem budyniowy:

    2 szklanki mleka

    budyń śmietankowy lub waniliowy

    3 łyżki mąki

    5 łyżek cukru

    200 g masła

  • Do dekoracji:

    1/2 szklanki orzechów włoskich

    polewa czekoladowa

    winogrona

    mandarynka

    płatki czekoladowe białe

    Na wierzchu ułożyć garść orzechów włoskich, polać polewą czekoladową, ułożyć połówki winogrona bez pestek, pośrodku ułożyć obraną mandarynkę, obłożyć boki płatkami białej czekolady. Wstawić do lodówki.

Torcik czekoladowy z masą budyniową – jak zrobić?

  1. Biszkopt ciemny:

    Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy mąkę z proszkiem, kakao i ucieramy delikatnie. Pianę z białek ubijamy na sztywno i dodajemy do masy, mieszamy i wylewamy na tortownicę, uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 160-180 stopniach około 45 minut.

    Wystudzony biszkopt kroimy na 3 krążki, nasączamy naparem z herbaty (saszetka herbaty na 1/2 szklanki wody), smarujemy każdy krążek musem lub dżemem kwaśnym – porzeczkowym.

  2. torcik czekoladowy - kawałek Krem budyniowy:

    W niecałej szklance mleka wymieszać mąkę z budyniem. Resztę mleka zagotuj z cukrem. Do gotującego się mleka wlać mieszankę i gotować budyń cały czas mieszając. Garnek zdjąć z ognia i wystudzić.

    Budyń miksować z masłem, stopniowo go dodając.

    Przełożyć gotową masą torta i delikatnie posmarować bok.

  3. Na wierzchu ułożyć garść orzechów włoskich, polać polewą czekoladową, ułożyć połówki winogrona bez pestek, pośrodku ułożyć obraną mandarynkę, obłożyć boki płatkami białej czekolady. Wstawić do lodówki.

Torcik czekoladowy z masą budyniową – dodatkowe informacje

Torcik czekoladowy z masą budyniową najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy zwilgotnieje.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Torcik dla „małych fanów traktorów”
Następny przepis: Torcik jabłkowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode