Torcik bananowy na roladzie
Czy marzyliście kiedyś o smacznej, słodkiej przekąsce, która będzie zarówno pycha dla oka, jak i podniebienia? Oto rozwiązanie dla wszystkich łasuchów – torcik bananowy na roladzie. Ta wyjątkowa, bananowa radość jest idealnym wyborem dla osób szukających ciekawych, kreatywnych słodkości. Połączenie delikatnej rolady, z kremowym, bananowym nadzieniem tworzy harmonię smaków, której nigdy nie zapomnicie. Dzięki swojemu niepowtarzalnemu charakterowi, torcik bananowy na roladzie z pewnością sprawdzi się zarówno na codziennym deserze, jak i podczas rodzinnych uroczystości czy przyjęć dla najmłodszych. Dajcie się porwać bananowej feerii smaków!
Piotr Zieliński
Składniki:
- Rolada:
- 6 jajek
- 6 łyżek cukru
- 6 łyżek mąki
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier puder
- słoik dżemu o dowolnym smaku
- Krem:
- 1 l mleka
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- 7 łyżek mąki
- 9 łyżek cukru
- 20 dag masła lub margaryny
- Masa:
- 400 ml śmietanki 30-proc.
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki żelatyny
- Polewa:
- słoik dżemu brzoskwiniowego
- galaretka brzoskwiniowa
- Oraz:
- 6 bananów
Torcik bananowy na roladzie – jak zrobić?
-
1.
Rolada: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec wsypujemy cukier. Nie przerywając ubijania, stopniowo dodajemy żółtka. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Blachę o wym. 30×45 cm wykładamy papierem do pieczenia lub cienko natłuszczamy. Wlewamy ciasto. Pieczemy ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 °C. Ciepłe ciasto wykładamy na ściereczkę posypaną cukrem pudrem i zwijamy w roladę (razem ze ściereczką) wzdłuż krótszego boku. Odstawiamy do wystygnięcia. Następnie rozwijamy i smarujemy cienko dżemem. Ponownie ściśle zwijamy i kroimy w ok. 1,5-cm kawałki. -
2.
Krem: połowę mleka zagotowujemy z cukrem, pozostałe mieszamy z mąką i budyniami, aby nie było grudek, i wlewamy do gotującego się mleka z cukrem. Chwilę gotujemy, stale mieszając. Odstawiamy do wystygnięcia. Masło o temperaturze pokojowej ucieramy, stopniowo dodając masę budyniową. -
3.
Masa: śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec wsypujemy cukier puder. Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości wody i wlewamy do bitej śmietany. Mieszamy. -
4.
Polewa: galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szkl. wrzącej wody. Odstawiamy do wystygnięcia. Dżem miksujemy, wlewamy zimną galaretkę. Mieszamy. Odstawiamy. -
5.
Dno i boki tortownicy (średnica 24 cm) wykładamy roladą. Wkładamy połowę kremu. Banany obieramy i kroimy w grube plastry. Układamy na kremie. Przykrywamy pozostałym kremem, a następnie bitą śmietaną. Gdy śmietana stężeje, wlewamy tężejącą galaretkę.
Torcik bananowy na roladzie – dodatkowe informacje
Słodycz ciasta można złamać, smarując roladę kwaskowatym dżemem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Torcik ajerkoniakowy z orzechami laskowymi
Następny przepis: Torcik bezowy z kremem malinowym i granatem