Torcik bananowy na roladzie

Torcik bananowy na roladzie

Czy marzyliście kiedyś o smacznej, słodkiej przekąsce, która będzie zarówno pycha dla oka, jak i podniebienia? Oto rozwiązanie dla wszystkich łasuchów – torcik bananowy na roladzie. Ta wyjątkowa, bananowa radość jest idealnym wyborem dla osób szukających ciekawych, kreatywnych słodkości. Połączenie delikatnej rolady, z kremowym, bananowym nadzieniem tworzy harmonię smaków, której nigdy nie zapomnicie. Dzięki swojemu niepowtarzalnemu charakterowi, torcik bananowy na roladzie z pewnością sprawdzi się zarówno na codziennym deserze, jak i podczas rodzinnych uroczystości czy przyjęć dla najmłodszych. Dajcie się porwać bananowej feerii smaków!

Składniki:

  • Rolada:
  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 6 łyżek mąki
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier puder
  • słoik dżemu o dowolnym smaku
  • Krem:
  • 1 l mleka
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 7 łyżek mąki
  • 9 łyżek cukru
  • 20 dag masła lub margaryny
  • Masa:
  • 400 ml śmietanki 30-proc.
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki żelatyny
  • Polewa:
  • słoik dżemu brzoskwiniowego
  • galaretka brzoskwiniowa
  • Oraz:
  • 6 bananów

Torcik bananowy na roladzie – jak zrobić?

  1. 1.
    Rolada: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec wsypujemy cukier. Nie przerywając ubijania, stopniowo dodajemy żółtka. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Blachę o wym. 30×45 cm wykładamy papierem do pieczenia lub cienko natłuszczamy. Wlewamy ciasto. Pieczemy ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 °C. Ciepłe ciasto wykładamy na ściereczkę posypaną cukrem pudrem i zwijamy w roladę (razem ze ściereczką) wzdłuż krótszego boku. Odstawiamy do wystygnięcia. Następnie rozwijamy i smarujemy cienko dżemem. Ponownie ściśle zwijamy i kroimy w ok. 1,5-cm kawałki.
  2. 2.
    Krem: połowę mleka zagotowujemy z cukrem, pozostałe mieszamy z mąką i budyniami, aby nie było grudek, i wlewamy do gotującego się mleka z cukrem. Chwilę gotujemy, stale mieszając. Odstawiamy do wystygnięcia. Masło o temperaturze pokojowej ucieramy, stopniowo dodając masę budyniową.
  3. 3.
    Masa: śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec wsypujemy cukier puder. Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości wody i wlewamy do bitej śmietany. Mieszamy.
  4. 4.
    Polewa: galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szkl. wrzącej wody. Odstawiamy do wystygnięcia. Dżem miksujemy, wlewamy zimną galaretkę. Mieszamy. Odstawiamy.
  5. 5.
    Dno i boki tortownicy (średnica 24 cm) wykładamy roladą. Wkładamy połowę kremu. Banany obieramy i kroimy w grube plastry. Układamy na kremie. Przykrywamy pozostałym kremem, a następnie bitą śmietaną. Gdy śmietana stężeje, wlewamy tężejącą galaretkę.

Torcik bananowy na roladzie – dodatkowe informacje

Słodycz ciasta można złamać, smarując roladę kwaskowatym dżemem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Torcik ajerkoniakowy z orzechami laskowymi
Następny przepis: Torcik bezowy z kremem malinowym i granatem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode