Torcik ajerkoniakowy z orzechami laskowymi
Torcik ajerkoniakowy z orzechami laskowymi to niezwykłe połączenie smaków, które z pewnością przypaść do gustu miłośnikom słodkości z nutą alkoholu. To przepis, który doskonale łączy kremowy smak popularnego likeru z chrupiącą strukturą orzechów laskowych. Torcik ajerkoniakowy to idealna propozycja na zakończenie eleganckiego obiadu czy spotkanie w gronie znajomych. Ten nietuzinkowy deser z pewnością zachwyci wszystkich gości i sprawi, że na długo zapamiętają spotkanie przy wspólnym stole. Ponadto jest to doskonały pomysł na prezent dla bliskiej osoby – torcik wygląda bowiem niezwykle elegancko i apetycznie.
admin
Składniki:
- SPÓD:
- 150g herbatników
- 100g mielonych orzechów laskowych
- 100g masła
- MASA:
- 1 szklanka ajerkoniaku
- 100g miękkiego masła
- 6-7 łyżek cukru pudru
- 500g śmietany kremówki
- 25g żelatyny
- DO DEKORACJI:
- 100g orzechów laskowych
- kilka andrutów
- 100g kremówki
- cukier puder do smaku
- starta czekolada
Torcik ajerkoniakowy z orzechami laskowymi – jak zrobić?
-
1. Herbatniki kruszymy na drobno (najlepiej przetrzeć je przez sito). Masło rozpuszczamy i lekko studzimy. Orzechy dokładnie mieszamy z herbatnikami i masłem. Wykładamy nimi spód tortownicy (22cm) i lekko przygniatamy. Wstawiamy do lodówki. -
2. W tym czasie przygotowujemy masę. Żelatynę rozpuszczamy w minimalnej ilości gorącej wody. Kremówkę ubijamy na sztywna pianę. -
3. Masło ucieramy na puszystą masę z cukrem. Dodajemy ajerkoniak i chwilkę jeszcze ucieramy. Następnie ciurkiem wlewamy żelatynę miksując na najmniejszych obrotach miksera. -
4. Masę ajerkoniakową wlewamy ciurkiem do kremówki miksując na małych obrotach miksera. Gotowy krem przelewamy do tortownicy, odstawiamy do stężenia. Ciasto wyjmujemy z tortownicy i dekorujemy ubitą kremówką z dodatkiem cukru pudru. W bitą śmietanę wkładamy wafelki, całość obsypujemy startą czekoladą.
Smacznego 🙂
Torcik ajerkoniakowy z orzechami laskowymi – dodatkowe informacje
Aby kremówka dobrze się ubiła musi być zimna. Tortownicę warto wysmarować cienko masłem wówczas ciasto ładnie odejdzie od obręczy.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Torcik a la Almondy
Następny przepis: Torcik bananowy na roladzie