Torcik ajerkoniakowy z orzechami laskowymi

Torcik ajerkoniakowy z orzechami laskowymi

Torcik ajerkoniakowy z orzechami laskowymi to niezwykłe połączenie smaków, które z pewnością przypaść do gustu miłośnikom słodkości z nutą alkoholu. To przepis, który doskonale łączy kremowy smak popularnego likeru z chrupiącą strukturą orzechów laskowych. Torcik ajerkoniakowy to idealna propozycja na zakończenie eleganckiego obiadu czy spotkanie w gronie znajomych. Ten nietuzinkowy deser z pewnością zachwyci wszystkich gości i sprawi, że na długo zapamiętają spotkanie przy wspólnym stole. Ponadto jest to doskonały pomysł na prezent dla bliskiej osoby – torcik wygląda bowiem niezwykle elegancko i apetycznie.

Składniki:

  • SPÓD:
  • 150g herbatników
  • 100g mielonych orzechów laskowych
  • 100g masła
  • MASA:
  • 1 szklanka ajerkoniaku
  • 100g miękkiego masła
  • 6-7 łyżek cukru pudru
  • 500g śmietany kremówki
  • 25g żelatyny
  • DO DEKORACJI:
  • 100g orzechów laskowych
  • kilka andrutów
  • 100g kremówki
  • cukier puder do smaku
  • starta czekolada

Torcik ajerkoniakowy z orzechami laskowymi – jak zrobić?

  1. Torcik ajerkoniakowy z orzechami laskowymi
    1. Herbatniki kruszymy na drobno (najlepiej przetrzeć je przez sito). Masło rozpuszczamy i lekko studzimy. Orzechy dokładnie mieszamy z herbatnikami i masłem. Wykładamy nimi spód tortownicy (22cm) i lekko przygniatamy. Wstawiamy do lodówki.
  2. Torcik ajerkoniakowy z orzechami laskowymi
    2. W tym czasie przygotowujemy masę. Żelatynę rozpuszczamy w minimalnej ilości gorącej wody. Kremówkę ubijamy na sztywna pianę.
  3. Torcik ajerkoniakowy z orzechami laskowymi
    3. Masło ucieramy na puszystą masę z cukrem. Dodajemy ajerkoniak i chwilkę jeszcze ucieramy. Następnie ciurkiem wlewamy żelatynę miksując na najmniejszych obrotach miksera.
  4. Torcik ajerkoniakowy z orzechami laskowymi
    4. Masę ajerkoniakową wlewamy ciurkiem do kremówki miksując na małych obrotach miksera. Gotowy krem przelewamy do tortownicy, odstawiamy do stężenia. Ciasto wyjmujemy z tortownicy i dekorujemy ubitą kremówką z dodatkiem cukru pudru. W bitą śmietanę wkładamy wafelki, całość obsypujemy startą czekoladą.

Smacznego 🙂

Torcik ajerkoniakowy z orzechami laskowymi – dodatkowe informacje

Aby kremówka dobrze się ubiła musi być zimna. Tortownicę warto wysmarować cienko masłem wówczas ciasto ładnie odejdzie od obręczy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Torcik a la Almondy
Następny przepis: Torcik bananowy na roladzie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode