Terrina z awokado, orzechów włoskich i zielonego ogórka z łososiem
Jeżeli poszukujesz prostego w dokonaniu, a jednocześnie eleganckiego przepisu na rozpoczęcie swojej kolacji, to mamy dla Ciebie coś specjalnego. Terrina z awokado, orzechów włoskich i zielonego ogórka z łososiem to ciekawa propozycja, która na pewno zaskoczy twoich gości. Unikalne połączenie składników oferuje gamę smaków, które zaspokoją nawet najbardziej wymagających smakoszy. Awokado i orzechy włoskie to wspaniałe źródło zdrowych tłuszczów, podczas gdy zielony ogórek dodaje świeżości, a łosoś – niepowtarzalnego smaku i aromatu. Jeżeli dodamy do tego fakt, że jest to przepis niesamowicie wystawny i elegancki, mamy idealną propozycję na wyjątkowy początek kolacji.
admin
Składniki:
- 80 g twarogu (użyłam półtłustego)
- 2 miękkie awokado
- 200g wędzonego łososia w plastrach
- 1 łyżka posiekanego koperku + kilka gałązek do dekoracji
- 3 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich
- 1 zielony ogórek wężowy
- sól
- pieprz
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- 1 cytryna
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
Terrina z awokado, orzechów włoskich i zielonego ogórka z łososiem – jak zrobić?
- Ogórka myjemy i przy pomocy obieraczki kroimy wzdłuż na długie i cienkie plastry (ok.8-10 plastrów). Pozostałego ogórka kroimy w drobną kostkę. 2 kokilki smarujemy oliwą z oliwek. Do środka każdej wkładamy 2 plastry ogórka (tworząc z nich „X”), następnie plastry łososia układamy tak, aby przykrywały dno, oraz brzegi foremek.
- Awokado przecinamy wzdłuż na pół, usuwamy pestkę i przy pomocy łyżeczki wydrążamy miąższ, który przekładamy do miseczki. Dodajemy twaróg, koperek, kilka kropli soku z cytryny, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, sól i pieprz. Miksujemy na gładką masę. Do masy dodajemy orzechy i ogórka pokrojonego w kostkę (ok. 3 łyżek). Mieszamy.
- Wyłożone łososiem kokilki napełniamy masą, wygładzamy wierzch, a wystające poza masę kawałki ogórka i łososia zaginamy do środka „otulając” całe nadzienie. Chłodzimy kilka godzin w lodówce.
- Przed podaniem wyjmujemy z foremki terrinę spodem go góry (jeśli nie chce „wypaść, delikatnie podważamy łyżeczką lub nożem). Dekorujemy gałązkami koperku i plasterkami ogórka.
- Podajemy z ćwiartką cytryny.
Terrina z awokado, orzechów włoskich i zielonego ogórka z łososiem – dodatkowe informacje
Jeśli chcecie przygotować terrinę z łososia i awokado w podłużnej formie, proponuję najpierw wyłożyć ją folią spożywczą tak, aby wystawała za jej brzegi. Dzięki temu łatwiej będzie później przełożyć terrinę na talerz.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Terrina wieprzowa
Następny przepis: Terrina z łososia i pangi