Terrina z awokado, orzechów włoskich i zielonego ogórka z łososiem

Terrina z awokado, orzechów włoskich i zielonego ogórka z łososiem

Jeżeli poszukujesz prostego w dokonaniu, a jednocześnie eleganckiego przepisu na rozpoczęcie swojej kolacji, to mamy dla Ciebie coś specjalnego. Terrina z awokado, orzechów włoskich i zielonego ogórka z łososiem to ciekawa propozycja, która na pewno zaskoczy twoich gości. Unikalne połączenie składników oferuje gamę smaków, które zaspokoją nawet najbardziej wymagających smakoszy. Awokado i orzechy włoskie to wspaniałe źródło zdrowych tłuszczów, podczas gdy zielony ogórek dodaje świeżości, a łosoś – niepowtarzalnego smaku i aromatu. Jeżeli dodamy do tego fakt, że jest to przepis niesamowicie wystawny i elegancki, mamy idealną propozycję na wyjątkowy początek kolacji.

Składniki:

  • 80 g twarogu (użyłam półtłustego)
  • 2 miękkie awokado
  • 200g wędzonego łososia w plastrach
  • 1 łyżka posiekanego koperku + kilka gałązek do dekoracji
  • 3 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich
  • 1 zielony ogórek wężowy
  • sól
  • pieprz
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 1 cytryna
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek

Terrina z awokado, orzechów włoskich i zielonego ogórka z łososiem – jak zrobić?

  1. Ogórka myjemy i przy pomocy obieraczki kroimy wzdłuż na długie i cienkie plastry (ok.8-10 plastrów). Pozostałego ogórka kroimy w drobną kostkę. 2 kokilki smarujemy oliwą z oliwek. Do środka każdej wkładamy 2 plastry ogórka (tworząc z nich „X”), następnie plastry łososia układamy tak, aby przykrywały dno, oraz brzegi foremek.
  2. Awokado przecinamy wzdłuż na pół, usuwamy pestkę i przy pomocy łyżeczki wydrążamy miąższ, który przekładamy do miseczki. Dodajemy twaróg, koperek, kilka kropli soku z cytryny, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, sól i pieprz. Miksujemy na gładką masę. Do masy dodajemy orzechy i ogórka pokrojonego w kostkę (ok. 3 łyżek). Mieszamy.
  3. Wyłożone łososiem kokilki napełniamy masą, wygładzamy wierzch, a wystające poza masę kawałki ogórka i łososia zaginamy do środka „otulając” całe nadzienie. Chłodzimy kilka godzin w lodówce.
  4. Przed podaniem wyjmujemy z foremki terrinę spodem go góry (jeśli nie chce „wypaść, delikatnie podważamy łyżeczką lub nożem). Dekorujemy gałązkami koperku i plasterkami ogórka.
  5. Podajemy z ćwiartką cytryny.

Terrina z awokado, orzechów włoskich i zielonego ogórka z łososiem – dodatkowe informacje

Jeśli chcecie przygotować terrinę z łososia i awokado w podłużnej formie, proponuję najpierw wyłożyć ją folią spożywczą tak, aby wystawała za jej brzegi. Dzięki temu łatwiej będzie później przełożyć terrinę na talerz.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Terrina wieprzowa
Następny przepis: Terrina z łososia i pangi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode