Tęczowe muffiny
Kto by nie został oczarowany widokiem tęczowych muffinek? Te kolorowe, małe ciasteczka to prawdziwa gratka dla każdej osoby, niezależnie od wieku. Prezentują się niezwykle efektownie, a ich smak potrafi zaskoczyć nawet najbardziej wybredne podniebienie. Świetnie sprawdzą się na dziecięcych przyjęciach, spotkaniach ze znajomymi, czy jako nieoczekiwany deser po niedzielnym obiedzie. Przygotowanie tęczowych muffinek może wydawać się skomplikowane z uwagi na różnokolorowe warstwy, ale z naszym przepisem na pewno poradzisz sobie bezproblemowo. Przygotuj się na kulinarną podróż pełną kolorów, smaków i uśmiechu na twarzach bliskich. Tęczowe muffinki – niespodzianka, która wprowadza radość na każde przyjęcie.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Na muffiny:
- -2 szklanki mąki pszennej
- -2/3 szklanki cukru
- -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- -1 szklanka mleka
- -6 łyżek oleju
- -2 jajka
- -barwniki spożywcze
- -łyżka cukru waniliowego
- -foremki na muffiny
- Na lukier:
- -300g cukru pudru
- -150 g margaryny
- -2 łyżki mleka
- Do dekoracji:
- -kolorowe paski żelków
Tęczowe muffiny – jak zrobić?
- Muffinek: Do jednej miski wrzucić suche składniki (mąkę, cukry, proszek do pieczenia) i dokładnie wymieszać. Do drugiej miski dać mokre składniki (mleko, olej, jaja) również dokładnie wymieszać. Następnie wszystko razem połączyć i dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na 5 części dodać barwniki i wymieszać. Ja użyłam fioletowego, żółtego, błękitnego, czerwonego oraz zielonego. Do foremek wkładać po 1 lub 2 łyżeczkach każdego koloru zaczynając od zielonego na fioletowym kończąc. Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez 25 minut.
- Lukier: Masło utrzeć mikserem, następnie stopniowo dodawać cukier puder stale ucierając. Pod koniec ucierania dodać mleko, miksować aż masa będzie puszysta.
- Dekoracja: Z lukru odłożyć 2 łyżki i przełożyć go do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Do reszty lukru dodać niebieski barwnik i wymieszać. Tak przygotowany lukier rozsmarować na muffinkach, na to wycisnąć trochę białego lukru który stworzy chmurkę. Na biały lukier ułożyć żelka w łuk tak aby stworzył tęczę na naszym muffinkowym niebie:) całość włożyć do lodówki aby lukier zastygł.
Tęczowe muffiny – dodatkowe informacje
Masło na lukier musi być bardzo miękkie. W czasie ucierania lukru można go kilka sekund podgrzać w mikrofalówce aby było jeszcze miększe wtedy cukier lepiej się rozpuści.