Tęczowe ciasto
Każdy lubi trochę koloru w swoim życiu, a teraz można go dodać również do swojego pieczenia, dzięki temu przepisowi na tęczowe ciasto. To wyjątkowe, pełne fantazji ciasto, które swoją żywiołową kolorystyką przeniesie cię do świata bajek. Idealne na dziecięce urodziny, imprezy tematyczne lub po prostu na poprawę nastroju podczas szarych dni. Przepisy na kolorowe ciasta to nowa, ekscytująca tendencja w sztuce cukierniczej, pozwalająca na wyjątkowe połączenie smaku i wizualizacji. Zapraszamy do spróbowania naszego tęczowego przepisu – gwarantujemy, że zarówno smak, jak i wygląd tego ciasta, zapadną w pamięci na długo.
admin
Składniki:
- CIASTO:
- 225 g masła
- 220 g cukru
- 5 białek
- 2 łyżeczki aromatu waniliowego
- 375 g mąki pszennej
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 350 g mleka
- KREM:
- 1000 g śmietany 36%
- 250 g serka mascarpone
- cukier puder do smaku
- aromat cytrynowy 10ml
- barwniki spożywcze – fioletowy, niebieski, zielony, żółty
- pomarańczowy, czerwony
Tęczowe ciasto – jak zrobić?
- Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą. Do miski wkładamy masło i miksujemy aż do utrzymania puszystej masy.
- Następnie dodajemy stopniowo cukier i cały czas miksujemy. Podobnie kolejno dodajemy białka i aromat waniliowy. Następnie dodajemy na przemian suche składniki i mleko cały czas miksując.
- Gdy ciasto będzie gotowe należy je zważyć i podzielić na 6 równych części. Moja jedna część ważyła około 220 g. Do każdej z części dodajemy odrobinę barwnika, miksujemy. Ilość barwnika regulujemy intensywnością barwy. Użyłam barwników firmy FIORIO w proszku. Można użyć też barwników w żelu, ale nie polecam tych w płynie.
- Należy pamiętać, że po upieczeniu ciasto będzie miało bardziej intensywny kolor. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez około 15-20 minut. Ja użyłam tortownicy o średnicy 23 cm. Można użyć mniejszej, ale nie polecam brać większej, bo ciasta wyjdą zbyt cienkie. W ten sposób pieczemy każde z 6 ciast i je studzimy.
- Przygotowujemy krem. Śmietanę ubijamy na sztywną pianę dodając cukru pudru do smaku. Następnie dodajemy aromat cytrynowy i mascarpone, wszystko dokładnie mieszamy.
- Na dnie tortownicy układamy ciasto fioletowe. Smarujemy je porcją kremu. Następnie układamy ciasto niebieskie i znowu porcja kremu. Należy smarować grubszą warstwę kremu niż ciasta, bo ciasto wsiąknie część kremu.
- W taki sam sposób układamy pozostałe warstwy wg kolorów tęczy.
- Z pozostałego kremu dekorujemy brzegi ciasta i jego wierzch. Ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej kilka godzin.
Słowa kluczowe: przepis na kolorowe ciasto, przepisy na kolorowe ciasta
xxxx – dodatkowe informacje
Przepis na kolorowe ciasto, przepisy na kolorowe ciasta.
Ciasto jest dosyć wilgotne więc nie należy nasączać niczym upieczonych, kolorowych ciast.