TARTE BURACZKI DO OBIADU
Zapraszamy do zapoznania się z przepisem na tarte buraczki na zimę. Ukoronowana pięknym, intensywnym kolorem, ta danie będzie niepowtarzalnym dodatkiem do każdego obiadu. Wyraziste, lekko słodkawe buraki to składnik, który wzbogaca smak wielu tradycyjnych potraw. Tarta na drobno jest idealnym sposobem przygotowania na zimowe miesiące, kiedy to zdecydowanie brakuje nam warzyw. Zapasy tego smakołyku z pewnością przydadzą się na rodzinne obiady czy spotkania ze znajomymi. Ciepłe, domowe ugotowane buraczki, to nie tylko zdrowy, ale i bardzo smaczny sposób na urozmaicenie zimowej diety.
admin
Składniki:
- 5 dużych buraków
- 2 łyżki masła
- łyżka soku z cytryny (lub więcej według uznania)
- sól, cukier do smaku
Tarte buraczki do obiadu – jak zrobić?
- Buraki myjemy i gotujemy nieobrane do miękkości.
- Po ugotowaniu studzimy je, obieramy a następnie ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
- Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy buraczki, sok z cytryny i mieszamy.
- Na koniec doprawiamy solą i cukrem do smaku.
Słowa kluczowe: buraczki, drobno, tarte, na zimę
TARTE BURACZKI DO OBIADU – dodatkowe informacje
Świetnie pasują do kotletów mielonych lub duszonych mięs.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tartaletki z prażonymi jabłkami i cynamonem
Następny przepis: Tartaletki z warzywami sezonowymi