Tarta ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Tarta ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Tarta ze szpinakiem i suszonymi pomidorami to połączenie wyrafinowanych smaków w jednym daniu. Ta nieskompikowana potrawa to gratka dla koneserów kuchni śródziemnomorskiej, ale zdobędzie serca wszystkich miłośników dobrego jedzenia. Delikatne ciasto, kremowy farsz ze szpinaku, odrobina fety, a wszystko to dopełnione intensywnym smakiem suszonych pomidorów. Tarta wystarczająco uniwersalna, by podać ją na lunch, kolację lub jako przekąskę na przyjęcie. To danie, które zawsze wygląda imponująco, a jego przygotowanie nie wymaga skomplikowanych umiejętności kulinarnych. Przyjemność z degustacji tej tarty zdecydowanie przewyższy czas poświęcony na jej stworzenie.

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • szpinak 200g (mrożony lub świeży)
  • ząbek czosnku
  • 100g sera feta
  • 5 pomidorów suszonych
  • 3 jaja
  • 200 ml śmietany 30%
  • sól
  • pieprz
  • ognista przyprawa (Kamis)
  • tarty, żółty ser (opcjonalnie)

Tarta ze szpinakiem i suszonymi pomidorami – jak zrobić?

  1. Ciastem wykładamy formę do tarty, przycinamy nadmiar, nakłuwamy widelcem ciasto i wkładamy blaszkę na 15 minut do lodówki.
  2. Na patelni przesmażamy szpinak z fetą i wyciśniętym ząbkiem czosnku, na koniec dodajemy drobno pocięte pomidory. Masę przekładamy na ciasto.
  3. Śmietanę mieszamy z jajami i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  4. Wylewamy masę jajeczno-śmietanową na tartę i dekorujemy jej wierzch ognistą przyprawą (nada to jej nie tylko fajnego smaku, ale również uroku).
  5. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 15-20 minut.

xxxx – dodatkowe informacje

Tartę można serwować zarówno na ciepło jak i na zimno


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tarta ze szpinakiem i serem ricotta
Następny przepis: Tartaletki z prażonymi jabłkami i cynamonem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode