Tarta ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Tarta ze szpinakiem i suszonymi pomidorami to połączenie wyrafinowanych smaków w jednym daniu. Ta nieskompikowana potrawa to gratka dla koneserów kuchni śródziemnomorskiej, ale zdobędzie serca wszystkich miłośników dobrego jedzenia. Delikatne ciasto, kremowy farsz ze szpinaku, odrobina fety, a wszystko to dopełnione intensywnym smakiem suszonych pomidorów. Tarta wystarczająco uniwersalna, by podać ją na lunch, kolację lub jako przekąskę na przyjęcie. To danie, które zawsze wygląda imponująco, a jego przygotowanie nie wymaga skomplikowanych umiejętności kulinarnych. Przyjemność z degustacji tej tarty zdecydowanie przewyższy czas poświęcony na jej stworzenie.
admin
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- szpinak 200g (mrożony lub świeży)
- ząbek czosnku
- 100g sera feta
- 5 pomidorów suszonych
- 3 jaja
- 200 ml śmietany 30%
- sól
- pieprz
- ognista przyprawa (Kamis)
- tarty, żółty ser (opcjonalnie)
Tarta ze szpinakiem i suszonymi pomidorami – jak zrobić?
- Ciastem wykładamy formę do tarty, przycinamy nadmiar, nakłuwamy widelcem ciasto i wkładamy blaszkę na 15 minut do lodówki.
- Na patelni przesmażamy szpinak z fetą i wyciśniętym ząbkiem czosnku, na koniec dodajemy drobno pocięte pomidory. Masę przekładamy na ciasto.
- Śmietanę mieszamy z jajami i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Wylewamy masę jajeczno-śmietanową na tartę i dekorujemy jej wierzch ognistą przyprawą (nada to jej nie tylko fajnego smaku, ale również uroku).
- Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 15-20 minut.
xxxx – dodatkowe informacje
Tartę można serwować zarówno na ciepło jak i na zimno
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tarta ze szpinakiem i serem ricotta
Następny przepis: Tartaletki z prażonymi jabłkami i cynamonem