Tarta ze szpinakiem i kurczakiem z mozzarella
Uwielbiasz połączenie szpinaku z kurczakiem? Proponuję ci przepis na wyjątkową tartę ze szpinakiem i kurczakiem z mozzarellą. To doskonałe danie na każdą porę roku, uniwersalne i bardzo sycące. Mięsny smak kurczaka fajnie komponuje się z lekkością szpinaku, a całość przykrywa skórka z chrupiącego ciasta. Dodatkowo, mozzarella nadaje potrawie kremowej konsystencji i delikatności. Ta tarta nie tylko smakuje wyśmienicie, ale również prezentuje się zachwycająco, dzięki czemu jest idealna na eleganckie przyjęcia czy rodzinne obiady. Najważniejsze jednak, to kwestia smaku – quiche ze szpinakiem i kurczakiem naprawdę potrafi zachwycić!
Piotr Zieliński
Składniki:
- Ciasto:
- 200 g mąki
- 100 g masła
- 1 jajko
- szczypta soli
- zimna woda
- Farsz:
- 450 g mrożonego szpinaku w liściach
- 200 g sera feta
- 100 ml śmietany 30%
- 1 jajko
- 1 łyżka masła
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- 2-3 ząbki czosnku
- pieprz
- 125 g mozzarella
Quiche ze szpinakiem i kurczakiem – jak zrobić?
-
1.
Ciasto-
Posiekać mąkę z miękkim masłem, jajkiem i solą, dodać wody, ile ciasto zabierze. Zarobić na gładko, zagnieść kulę. Odłożyć na 30 minut do lodówki.
Blaszkę wysmarować masłem i oprószyć mąką. Rozwałkować ciasto, oblepić spód i boki blaszki. Nakłuć widelcem. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę z ciastem przykryć papierem śniadaniowym i wysypać na nią suchy groch. Piec 25 minut. Wyjąć ciasto, zdjąć papier z groszkiem. Posmarować ciasto roztrzepanym jajkiem, piec kolejne 7 minut. -
2.
Farsz-
Pierś z kurczaka, umyć i pokroić w kostkę, następnie usmażyć na patelni z przyprawą do kurczaka (przyprawa nie może być słona). Odstawić na bok. W oddzielnej patelni na masełku udusić szpinak, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i poddusić jeszcze chwilkę, dodać wcześniej usmażoną pierś i doprawić pieprzem do smaku. Następnie dodać pokrojony w kostkę ser feta i dusić na małym ogniu ciągle mieszając. śmietanę wymieszać z jajkiem i wlać do szpinaku z kurczakiem. Chwilkę podusić. -
3.
Na wcześniej przygotowany spód wyłożyć farsz. Na wierzchu porwać kawałki mozzarelli. -
4.
Wstawić do piekarnika na 25-30 minut. Wyjąć, odstawić na 5 minut lub podawać na zimno.
Tarta ze szpinakiem i kurczakiem z mozzarella – dodatkowe informacje
Szpinak bardzo lubi czosnek i pieprz, więc nigdy nie żałuję ich dodania do potrawy. Zamiast soli, korzystam z sera feta, który już sam w sobie jest dość słony. Można również użyć quiche z dodatkiem szpinaku i kurczaka, aby dodać różnorodności smakowej do swojego menu.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tarta ze śliwkami i waniliową kruszonką
Następny przepis: Tarta ze szpinakiem i kurczakiem - najlepsza!