Tarta ze szpinakiem i kurczakiem z mozzarella

Tarta ze szpinakiem i kurczakiem z mozzarella

Uwielbiasz połączenie szpinaku z kurczakiem? Proponuję ci przepis na wyjątkową tartę ze szpinakiem i kurczakiem z mozzarellą. To doskonałe danie na każdą porę roku, uniwersalne i bardzo sycące. Mięsny smak kurczaka fajnie komponuje się z lekkością szpinaku, a całość przykrywa skórka z chrupiącego ciasta. Dodatkowo, mozzarella nadaje potrawie kremowej konsystencji i delikatności. Ta tarta nie tylko smakuje wyśmienicie, ale również prezentuje się zachwycająco, dzięki czemu jest idealna na eleganckie przyjęcia czy rodzinne obiady. Najważniejsze jednak, to kwestia smaku – quiche ze szpinakiem i kurczakiem naprawdę potrafi zachwycić!

Składniki:

  • Ciasto:
  • 200 g mąki
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • zimna woda
  • Farsz:
  • 450 g mrożonego szpinaku w liściach
  • 200 g sera feta
  • 100 ml śmietany 30%
  • 1 jajko
  • 1 łyżka masła
  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 2-3 ząbki czosnku
  • pieprz
  • 125 g mozzarella

Quiche ze szpinakiem i kurczakiem – jak zrobić?

  1. 1.
    Ciasto-
    Posiekać mąkę z miękkim masłem, jajkiem i solą, dodać wody, ile ciasto zabierze. Zarobić na gładko, zagnieść kulę. Odłożyć na 30 minut do lodówki.
    Blaszkę wysmarować masłem i oprószyć mąką. Rozwałkować ciasto, oblepić spód i boki blaszki. Nakłuć widelcem. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę z ciastem przykryć papierem śniadaniowym i wysypać na nią suchy groch. Piec 25 minut. Wyjąć ciasto, zdjąć papier z groszkiem. Posmarować ciasto roztrzepanym jajkiem, piec kolejne 7 minut.
  2. 2.
    Farsz-
    Pierś z kurczaka, umyć i pokroić w kostkę, następnie usmażyć na patelni z przyprawą do kurczaka (przyprawa nie może być słona). Odstawić na bok. W oddzielnej patelni na masełku udusić szpinak, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i poddusić jeszcze chwilkę, dodać wcześniej usmażoną pierś i doprawić pieprzem do smaku. Następnie dodać pokrojony w kostkę ser feta i dusić na małym ogniu ciągle mieszając. śmietanę wymieszać z jajkiem i wlać do szpinaku z kurczakiem. Chwilkę podusić.
  3. 3.
    Na wcześniej przygotowany spód wyłożyć farsz. Na wierzchu porwać kawałki mozzarelli.
  4. 4.
    Wstawić do piekarnika na 25-30 minut. Wyjąć, odstawić na 5 minut lub podawać na zimno.

Tarta ze szpinakiem i kurczakiem z mozzarella – dodatkowe informacje

Szpinak bardzo lubi czosnek i pieprz, więc nigdy nie żałuję ich dodania do potrawy. Zamiast soli, korzystam z sera feta, który już sam w sobie jest dość słony. Można również użyć quiche z dodatkiem szpinaku i kurczaka, aby dodać różnorodności smakowej do swojego menu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tarta ze śliwkami i waniliową kruszonką
Następny przepis: Tarta ze szpinakiem i kurczakiem - najlepsza!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode