Tarta z musem jabłkowym i chrupiącą bezą

Tarta z musem jabłkowym i chrupiącą bezą

Zapraszamy do odkrycia niepowtarzalnej tarty z musem jabłkowym i chrupiącą bezą. To wyjątkowe połączenie delikatnego, słodkiego musu jabłkowego o intensywnym smaku i aromatyzowanego cynamonem z lekką, chrupiącą bezą niesie ze sobą prawdziwą eksplozję smaków. Tarta jest doskonałym pomysłem na deser dla każdego miłośnika jabłek. Jej prezentacja urzeknie estetycznym wyglądem, a smak zachwyci niejedno podniebienie. Składniki są proste i łatwo dostępne, a efekt końcowy zdumiewający. Wypróbuj to przepyszne, jabłkowe danie i przekonaj się sam, jak wspaniałe potrawy można stworzyć z popularnych jabłek.

Składniki:

  • Kruche ciasto
  • 30 dag mąki
  • 20 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • szczypta soli
  • żółtko
  • 1 litrowy słoik musu jabłkowego
  • łyżka bułki tartej
  • piana
  • 3 białka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy

Tarta z musem jabłkowym i chrupiącą bezą – jak zrobić?

  1. Z podanych składników zagnieść ciasto, rozwałkować i wylepić nim formę do tarty o średnicy 26-28 cm ( z resztek ciasta wyciąć ozdobne kółeczka), podpiec w 180 st. C aż do zezłocenia (aby ciasto nie wybrzuszało się należy położyć na nim krążek pergaminu i wysypać np. groch lub ryż, piec z obciążeniem ok.15 minut, potem je usunąć i dopiec do złotego koloru).
  2. Na podpieczone ciasto wysypane bułką tartą wyłożyć mus jabłkowy, a na to pianę ubitą na sztywno ze szklanką cukru (pianę ubijać bardzo powoli sypiąc cukier po łyżce). Na pianę ułożyć wycięte ozdoby z ciasta.
  3. Ciasto z pianą piec jeszcze godzinę w 150 st. C. Podawać na ciepło z lodami.

Tarta z musem jabłkowym – dodatkowe informacje

Zamiast musu jabłkowego można użyć ok. 1,5 kg pokrojonych w plasterki jabłek.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tarta z malinowym budyniemi i malinami
Następny przepis: tarta z pieczonym musem czekoladowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode