Tarta z musem jabłkowym i chrupiącą bezą
Zapraszamy do odkrycia niepowtarzalnej tarty z musem jabłkowym i chrupiącą bezą. To wyjątkowe połączenie delikatnego, słodkiego musu jabłkowego o intensywnym smaku i aromatyzowanego cynamonem z lekką, chrupiącą bezą niesie ze sobą prawdziwą eksplozję smaków. Tarta jest doskonałym pomysłem na deser dla każdego miłośnika jabłek. Jej prezentacja urzeknie estetycznym wyglądem, a smak zachwyci niejedno podniebienie. Składniki są proste i łatwo dostępne, a efekt końcowy zdumiewający. Wypróbuj to przepyszne, jabłkowe danie i przekonaj się sam, jak wspaniałe potrawy można stworzyć z popularnych jabłek.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Kruche ciasto
- 30 dag mąki
- 20 dag masła
- 10 dag cukru pudru
- szczypta soli
- żółtko
- 1 litrowy słoik musu jabłkowego
- łyżka bułki tartej
- piana
- 3 białka
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
Tarta z musem jabłkowym i chrupiącą bezą – jak zrobić?
- Z podanych składników zagnieść ciasto, rozwałkować i wylepić nim formę do tarty o średnicy 26-28 cm ( z resztek ciasta wyciąć ozdobne kółeczka), podpiec w 180 st. C aż do zezłocenia (aby ciasto nie wybrzuszało się należy położyć na nim krążek pergaminu i wysypać np. groch lub ryż, piec z obciążeniem ok.15 minut, potem je usunąć i dopiec do złotego koloru).
- Na podpieczone ciasto wysypane bułką tartą wyłożyć mus jabłkowy, a na to pianę ubitą na sztywno ze szklanką cukru (pianę ubijać bardzo powoli sypiąc cukier po łyżce). Na pianę ułożyć wycięte ozdoby z ciasta.
- Ciasto z pianą piec jeszcze godzinę w 150 st. C. Podawać na ciepło z lodami.
Tarta z musem jabłkowym – dodatkowe informacje
Zamiast musu jabłkowego można użyć ok. 1,5 kg pokrojonych w plasterki jabłek.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tarta z malinowym budyniemi i malinami
Następny przepis: tarta z pieczonym musem czekoladowym