Tarta z mąki owsianej z jabłkami pod kruszonką
Przygotowuję dla Was przepis na niesamowicie smaczną i zdrową tartę owsianą z jabłkami, podanie pod chrupiącą kruszonką doda jej wyjątkowego aromatu i smaku. Nasza tarta, dzięki zastosowaniu mąki owsianej, nie tylko doskonale smakuje, ale jest też pełna błonnika. Jabłka dodają słodyczy i delikatnej kwasowości, idealnie komponując się z ciastem. Kruszonka na wierzchu to wisienka na torcie – doda chrupkości i słodkości. Tarta owsiana z jabłkami to idealna propozycja na weekendowy deser czy podwieczorek. Delikatna, aromatyczna, z nieskomplikowanymi składnikami – prostota, która zachwyca!
		Piotr Zieliński
	Składniki:
- Spód:
 - 240g mąki owsianej
 - 1 jajko
 - 1 żółtko
 - 5 czubatych łyżeczek cukru pudru
 - 150g zimnej margaryny
 - szczypta soli
 - Nadzienie:
 - 1 kg jabłek
 - 2 łyżeczki cynamonu
 - 1 łyżka margaryny
 - 2 łyżki cukru
 - Kruszonka:
 - 100g margaryny
 - 100g mąki (ja użyłam pszennej)
 - 100g cukru
 
Tarta z mąki owsianej z jabłkami pod kruszonką – jak zrobić?
- Wszystkie składniki na spód zagniatamy na jednolite ciasto, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum 30 min.
 - Jabłka obieramy, kroimy w plasterki. Na patelni rozpuszczamy margarynę, dodajemy cynamon i smażymy przez minutę. Wrzucamy jabłka i całość dusimy ok. 10 minut (aż jabłka będą miękkie), kilka razy mieszając. Po tym czasie odstawiamy do ostygnięcia.
 - Ciasto wyciągamy z lodówki i wygniatamy nim dno foremki o średnicy 31cm. Nakłuwamy w kilku miejscach widelcem, przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia i obciążamy np ryżem lub fasolą (żeby spód nie wyrósł). Pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut. Wyciągamy, zdejmujemy ryż z papierem do pieczenia i odstawiamy do ostygnięcia.
 - Wszystkie składniki na kruszonkę dokładnie razem zagniatamy. Jabłka przekładamy na upieczony spód i posypujemy kawałkami przygotowanej kruszonki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy kolejne 15 minut. Po tym czasie wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. Przed podaniem posypujemy odrobiną cynamonu i cukru pudru. Smacznego!
 
xxxx – dodatkowe informacje
Tarta z mąki owsianej z jabłkami pod kruszonką
Można podać na ciepło z lodami waniliowymi 🙂
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tarta z łososiem i szpinakiem
Następny przepis: Tarta z malinowym budyniemi i malinami






