Tarta z mąki owsianej z jabłkami pod kruszonką

Tarta z mąki owsianej z jabłkami pod kruszonką

Przygotowuję dla Was przepis na niesamowicie smaczną i zdrową tartę owsianą z jabłkami, podanie pod chrupiącą kruszonką doda jej wyjątkowego aromatu i smaku. Nasza tarta, dzięki zastosowaniu mąki owsianej, nie tylko doskonale smakuje, ale jest też pełna błonnika. Jabłka dodają słodyczy i delikatnej kwasowości, idealnie komponując się z ciastem. Kruszonka na wierzchu to wisienka na torcie – doda chrupkości i słodkości. Tarta owsiana z jabłkami to idealna propozycja na weekendowy deser czy podwieczorek. Delikatna, aromatyczna, z nieskomplikowanymi składnikami – prostota, która zachwyca!

Składniki:

  • Spód:
  • 240g mąki owsianej
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 5 czubatych łyżeczek cukru pudru
  • 150g zimnej margaryny
  • szczypta soli
  • Nadzienie:
  • 1 kg jabłek
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka margaryny
  • 2 łyżki cukru
  • Kruszonka:
  • 100g margaryny
  • 100g mąki (ja użyłam pszennej)
  • 100g cukru

Tarta z mąki owsianej z jabłkami pod kruszonką – jak zrobić?

  1. Wszystkie składniki na spód zagniatamy na jednolite ciasto, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum 30 min.
  2. Jabłka obieramy, kroimy w plasterki. Na patelni rozpuszczamy margarynę, dodajemy cynamon i smażymy przez minutę. Wrzucamy jabłka i całość dusimy ok. 10 minut (aż jabłka będą miękkie), kilka razy mieszając. Po tym czasie odstawiamy do ostygnięcia.
  3. Ciasto wyciągamy z lodówki i wygniatamy nim dno foremki o średnicy 31cm. Nakłuwamy w kilku miejscach widelcem, przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia i obciążamy np ryżem lub fasolą (żeby spód nie wyrósł). Pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut. Wyciągamy, zdejmujemy ryż z papierem do pieczenia i odstawiamy do ostygnięcia.
  4. Wszystkie składniki na kruszonkę dokładnie razem zagniatamy. Jabłka przekładamy na upieczony spód i posypujemy kawałkami przygotowanej kruszonki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy kolejne 15 minut. Po tym czasie wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. Przed podaniem posypujemy odrobiną cynamonu i cukru pudru. Smacznego!

xxxx – dodatkowe informacje

Tarta z mąki owsianej z jabłkami pod kruszonką

Można podać na ciepło z lodami waniliowymi 🙂


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tarta z łososiem i szpinakiem
Następny przepis: Tarta z malinowym budyniemi i malinami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode