Tarta z łososiem i szpinakiem

Tarta z łososiem i szpinakiem

Prezentujemy przepis na wyjątkową tartę z łososiem i szpinakiem, która jest doskonałym pomysłem na smaczny i szybki obiad lub kolację. To niezwykle aromatyczne danie, w którym połączenie bogatego smaku łososia i delikatności szpinaku tworzy kwintesencję kulinarnych przyjemności. Jest to idealna propozycja dla miłośników owoców morza oraz dla tych, którzy poszukują ciekawych wersji tradycyjnej quiche. Dodatek świeżego szpinaku dodatkowo podkreśla smakoszujący charakter tego dania. Tarta z łososiem i szpinakiem to doskonały sposób na wyjątkowy, zdrowy posiłek o wysokiej wartości odżywczej.

Składniki:

  • CIASTO
  • – 200 g mąki
  • – 125 g masła
  • – 1 żółtko
  • – 2 łyżeczki mleka
  • – 1 płaska łyżeczka soli
  • NADZIENIE
  • – 250 g świeżego łososia
  • – 200 g szpinaku baby
  • – 1 ząbek czosnku
  • – 200 ml śmietanki 36 %
  • – 150 g tartego sera Mozzarella
  • – 4 jajka
  • – 1 łyżka masła
  • – 2 szczypty gałki muszkatołowej
  • – 0,5 łyżeczki oregano
  • – sól i pieprz do smaku
  • BLASZKA: 24 cm forma do tarty

Tarta z łososiem i szpinakiem – jak zrobić?

  1. 1.

    Na początku przygotowujemy kruche ciasto. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy żółtko, 2 łyżeczki mleka, sól oraz pokrojone na kawałki zimne masło i zagniatamy. Z ciasta formujemy kulę, którą owijamy w folię spożywczą i wkładamy na 1 godzinę do lodówki.

  2. 2.

    Po tym czasie ciasto ponownie zagniatamy i rozwałkowujemy na okrągły placek (najlepiej włożyć ciasto pomiędzy 2 arkusze papieru do pieczenia, co zapobiegnie przyklejaniu do wałka). Rozwałkowany placek przekładamy do formy wysmarowanej masłem, dokładnie formujemy go na dnie oraz kształtnych bokach formy i gęsto nakłuwamy ciasto widelcem (nakłucia zapobiegną wyrastaniu ciasta). Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C na około 15 minut.

  3. 3.

    Podczas pieczenia spodu przygotowujemy wypełnienie. Szpinak baby podsmażamy na maśle do momentu, aż odparuje wodę, a następnie dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy solą, pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej.

  4. 4.

    Do naczynia dodajemy śmietankę oraz jajka i miksujemy na jednolitą masę. Do zmiksowanej masy dodajemy starty ser oraz 1/3 podsmażonego szpinaku. Całość doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz oregano i dokładnie mieszamy wszystko łyżką. Łososia kroimy w około 2 cm kawałki i oprószamy je solą oraz pieprzem.

  5. 5.

    Masę wylewamy na podpieczony spód i zanurzamy w niej kawałki łososia, pomiędzy którymi układamy pozostałą część szpinaku. Blaszkę ponownie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i pieczemy przez około 30 minut.

Gotową tartę podajemy z ulubionymi sosami. Świetnie sprawdzi się sos czosnkowy oraz pomidorowy.

Quiche z łososiem i szpinakiem – jak zrobić?

1. Na początku przygotowujemy kruche ciasto. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy żółtko, 2 łyżeczki mleka, sól oraz pokrojone na kawałki zimne masło i zagniatamy. Z ciasta formujemy kulę, którą owijamy w folię spożywczą i wkładamy na 1 godzinę do lodówki.

2. Po tym czasie ciasto ponownie zagniatamy i rozwałkowujemy na okrągły placek (najlepiej włożyć ciasto pomiędzy 2 arkusze papieru do pieczenia, co zapobiegnie przyklejaniu do wałka). Rozwałkowany placek przekładamy do formy wysmarowanej masłem, dokładnie formujemy go na dnie oraz kształtnych bokach formy i gęsto nakłuwamy ciasto widelcem (nakłucia zapobiegną wyrastaniu ciasta). Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C na około 15 minut.

3. Podczas pieczenia spodu przygotowujemy wypełnienie. Szpinak baby podsmażamy na maśle do momentu, aż odparuje wodę, a następnie dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy solą, pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej.

4. Do naczynia dodajemy śmietankę oraz jajka i miksujemy na jednolitą masę. Do zmiksowanej masy dodajemy starty ser oraz 1/3 podsmażonego szpinaku. Całość doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz oregano i dokładnie mieszamy wszystko łyżką. Łososia kroimy w około 2 cm kawałki i oprószamy je solą oraz pieprzem.

5. Masę wylewamy na podpieczony spód i zanurzamy w niej kawałki łososia, pomiędzy którymi układamy pozostałą część szpinaku. Blaszkę ponownie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i pieczemy przez około 30 minut.

Gotową tartę podajemy z ulubionymi sosami. Świetnie sprawdzi się sos czosnkowy oraz pomidorowy.

Tarta z łososiem i szpinakiem – dodatkowe informacje

Pozostałą tartę można włożyć do lodówki i podgrzać w piekarniku na drugi dzień. Jeśli planujecie zrobić ją na Święta to spokojnie można przygotować ją dzień wcześniej.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tarta z kurczakiem w śmietanowym sosie
Następny przepis: Tarta z mąki owsianej z jabłkami pod kruszonką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode