Tarta na cieście francuskim ze szpinakiem i fetą.

Tarta na cieście francuskim ze szpinakiem i fetą.

Zapraszamy do odkrywania smaków kuchni francuskiej za pomocą naszego przepisu na tartę na cieście francuskim ze szpinakiem i fetą. Ten wytrawny wypiek łączy w sobie delikatność cienkiego ciasta francuskiego, świeżość szpinaku i słonawą nutę sera fety. Idealny do podania zarówno na elegancki obiad, jak i na szybki lunch, bezbłędnie wpasuje się w każdą sytuację. Niewątpliwie, ta tarta zachwyci smakoszy wszelakich tart francuskich. Doskonała zarówno na ciepło, jak i na zimno, tarta na cieście francuskim ze szpinakiem i fetą stanie się zapewne jednym z waszych ulubionych przepisów.

Składniki:

  • 1 paczka ciasta francuskiego (275g)
  • 1 paczka mrożonego szpinaku (450g)
  • 1/2 paczki sera typu „Feta”
  • 2 średnie ząbki czosnku
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 2 jajka
  • oliwa
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz

Tarta na cieście francuskim ze szpinakiem i fetą – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy drobno posiekany czosnek i podsmażamy lekko. Dokładamy masło, wrzucamy szpinak (jeśli jest zamrożony: dolewamy trochę wody, przykrywamy i czekamy aż się rozmrozi) i smażymy, aż woda wyparuje. Solimy, pieprzymy. Ściągamy z gazu i czekamy kilka minut, aż lekko ostygnie.
  2. Ciastem francuskim wykładamy formę do tarty.
  3. Do przestudzonego szpinaku dodajemy pokrojoną w kosteczkę fetę i wszystko razem mieszamy. W miseczce roztrzepujemy śmietankę z jajkiem.
  4. Na ciasto wykładamy równomiernie farsz szpinakowy. Zalewamy masą jajeczno-śmietanową.
  5. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 20 minut, aż masa jajeczna się zetnie i zarumieni.

Porady – dodatkowe informacje

Tartę na cieście francuskim ze szpinakiem i fetą można podawać na ciepło lub zimno.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tarta na cieście francuskim z cukinią, pomidorami i mozzarellą
Następny przepis: Tarta pomidorowa „do góry nogami”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode