Tarta na cieście francuskim ze szpinakiem i fetą.
Zapraszamy do odkrywania smaków kuchni francuskiej za pomocą naszego przepisu na tartę na cieście francuskim ze szpinakiem i fetą. Ten wytrawny wypiek łączy w sobie delikatność cienkiego ciasta francuskiego, świeżość szpinaku i słonawą nutę sera fety. Idealny do podania zarówno na elegancki obiad, jak i na szybki lunch, bezbłędnie wpasuje się w każdą sytuację. Niewątpliwie, ta tarta zachwyci smakoszy wszelakich tart francuskich. Doskonała zarówno na ciepło, jak i na zimno, tarta na cieście francuskim ze szpinakiem i fetą stanie się zapewne jednym z waszych ulubionych przepisów.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 paczka ciasta francuskiego (275g)
- 1 paczka mrożonego szpinaku (450g)
- 1/2 paczki sera typu „Feta”
- 2 średnie ząbki czosnku
- 200 ml śmietanki 30%
- 2 jajka
- oliwa
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
Tarta na cieście francuskim ze szpinakiem i fetą – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy drobno posiekany czosnek i podsmażamy lekko. Dokładamy masło, wrzucamy szpinak (jeśli jest zamrożony: dolewamy trochę wody, przykrywamy i czekamy aż się rozmrozi) i smażymy, aż woda wyparuje. Solimy, pieprzymy. Ściągamy z gazu i czekamy kilka minut, aż lekko ostygnie.
- Ciastem francuskim wykładamy formę do tarty.
- Do przestudzonego szpinaku dodajemy pokrojoną w kosteczkę fetę i wszystko razem mieszamy. W miseczce roztrzepujemy śmietankę z jajkiem.
- Na ciasto wykładamy równomiernie farsz szpinakowy. Zalewamy masą jajeczno-śmietanową.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 20 minut, aż masa jajeczna się zetnie i zarumieni.
Porady – dodatkowe informacje
Tartę na cieście francuskim ze szpinakiem i fetą można podawać na ciepło lub zimno.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tarta na cieście francuskim z cukinią, pomidorami i mozzarellą
Następny przepis: Tarta pomidorowa „do góry nogami”