Tarta jogurtowa z jeżynami i malinami
Jeżli kochasz słodkie i kremowe desery, ta tarta jogurtowa z jeżynami i malinami czeka na Ciebie. Ta świeża i smakowita tarta zaczyna się od kruchego spodu, który jest następnie pokryty gładką warstwą jogurtu o subtelnym smaku. Uwagę przyciągają na nim słodko-kwasowe jeżyny i maliny, które dodają do deseru wyjątkowej nuty. Co więcej, przepis na tartę jogurtową jest bardzo prosty do wykonania, nie wymaga dużo składników, a efekt końcowy robi niesamowite wrażenie. Pewne jest jedno – po jednym kęsie nie będziemy mogli się oprzeć kolejnym.
Piotr Zieliński
Składniki:
- kruche ciasto
- 225g mąki pszennej razowej
- 150 g masła, zimnego
- 50 g cukru pudru
- szczypta soli
- Nadzienie jogurtowe:
- 500 ml jogurtu greckiego lub naturalnego
- 3 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki wody pomarańczowej
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka miodu
- na wierzch
- ok 400g owoców – malin i jeżyn
- cukier puder do posypania
Tarta jogurtowa z jeżynami i malinami – jak zrobić?
- Formę na tartę posmarować grubo masłem.
- Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kostkę masło, cukier i sól.
Rozcierać palcami masło z mąką aż powstaną drobne okruchy ciasta, szybko zagnieść w kulę.
Najwygodniej jednak wyrobić ciasto w robocie – wyrabiamy do czasu, aż ciasto utworzy kulę. - Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.
- Po wyjęciu z lodówki ciasto ułożyć na papierze do pieczenia, przykryć folią spożywczą i rozwałkować na placek o średnicy większej niż średnica formy.
- Zdjąć folię i położyć na formie papierem do góry. Zdjąć papier, a ciastem wyłożyć dno i boki formy. Spód podziurkować widelcem, wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika.
- Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Surowe ciasto przykryć folią aluminiową lub wyciętym z papieru do pieczenia kołem (sporo większym niż tarta – takiego papieru używam parokrotnie). Ciasto obciążyć fasolą lub grochem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 15 minut, następnie usunąć folię wraz z obciążeniem i piec przez kolejne 20 minut na złoty kolor. Ciasto powinno być dobrze upieczone, nadzienie jest dosyć płynne. Wyjąć z piekarnika.
- Wszystkie składniki nadzienia (powinny być w temperaturze pokojowej) umieścić w misce i zmiksować. Odstawić na 10-15 minut – jeżeli w czasie miksowania wytworzyła się piana, opadnie.
- Po tym czasie wylać nadzienie na upieczony spód, całość wstawić na ok 30 min do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Przed wyjęciem sprawdzić, czy masa ścięła się na całej powierzchni tarty.
- Tartę wystudzić, wstawić na dwie godziny do lodówki.
- Ułożyć owoce, posypać cukrem pudrem, podawać. Smacznego!
Tarta jogurtowa z jeżynami i malinami – dodatkowe informacje
Tartę piekłam w formie o średnicy 23 cm. Myślę że spokojnie można ja robić w formie nieco większej – i ciasta i nadzienia wystarczy. Mojego nadzienia było wręcz za dużo.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tarta francuska z rabarbarem i kremem malinowym
Następny przepis: Tarta meksykańska