Tarta francuska z rabarbarem i kremem malinowym
Tarta francuska z rabarbarem i kremem malinowym to wykwintny deser, który z pewnością zachwyci każdego wielbiciela słodkich smakołyków. Dzięki delikatnemu ciastu francuskiemu stanowi doskonałą bazę dla intensywnego smaku rabarbaru oraz słodko-kwasowej nuty kremu malinowego. Taka kompozycja z pewnością przypaść do gustu każdemu smakoszowi. Idealna do podania na weekendowy deser lub jako eleganckie ciasto na specjalną okazję. Delikatność ciasta, jędrność rabarbaru i aksamitny krem malinowy stworzą niepowtarzalny duet. Tarta z ciasta francuskiego z rabarbarem to prawdziwa uczta dla podniebienia. Ciesz się unikalnym smakiem tego deseru.
admin
Składniki:
- Ciasto:
– op. ciasta francuskiego (275g)
– 2 długie łodygi rabarbaru
– 3 łyżki cukru cynamonowegoKrem:
– 1,5 szkl malin
– 2 łyżki cukru
– 1 łyżka cukru pudru
– 300ml śmietanki 30%
– maliny i mięta do dekoracji
Tarta francuska z rabarbarem i kremem malinowym – jak zrobić?
- Ciasto francuskie rozwinąć i wyłożyć dno i boki formy do tarty. Odciąć wystające końcówki, ponakłuwać widelcem. Rabarbar umyć, obrać i pokroić w cienkie plasterki. Rozsypać na cieście, posypać cukrem cynamonowym. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 20 minut. Ostudzić.
- Maliny przełożyć do garnuszka, zalać 2 łyżkami wody, dodać cukier. Gotować aż się rozpadną a woda odparuje. Przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pesteczek. Schłodzić. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Na koniec dodać połowę musu z malin, dokładnie wymieszać. Resztę musu niedbale wymieszać z kremem. Nałożyć do rękawa cukierniczego i udekorować tartę. Całość udekorować malinami i miętą.
xxxx – dodatkowe informacje
Tarta francuska z rabarbarem i kremem malinowym
Rabarbar oraz maliny mogą być mrożone.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tarta francuska z dynią, karmelizowaną cebulą i kozim twarożkiem
Następny przepis: Tarta jogurtowa z jeżynami i malinami