Tarta francuska z rabarbarem i kremem malinowym

Tarta francuska z rabarbarem i kremem malinowym

Tarta francuska z rabarbarem i kremem malinowym to wykwintny deser, który z pewnością zachwyci każdego wielbiciela słodkich smakołyków. Dzięki delikatnemu ciastu francuskiemu stanowi doskonałą bazę dla intensywnego smaku rabarbaru oraz słodko-kwasowej nuty kremu malinowego. Taka kompozycja z pewnością przypaść do gustu każdemu smakoszowi. Idealna do podania na weekendowy deser lub jako eleganckie ciasto na specjalną okazję. Delikatność ciasta, jędrność rabarbaru i aksamitny krem malinowy stworzą niepowtarzalny duet. Tarta z ciasta francuskiego z rabarbarem to prawdziwa uczta dla podniebienia. Ciesz się unikalnym smakiem tego deseru.

Składniki:

  • Ciasto:
    – op. ciasta francuskiego (275g)
    – 2 długie łodygi rabarbaru
    – 3 łyżki cukru cynamonowego

    Krem:
    – 1,5 szkl malin
    – 2 łyżki cukru
    – 1 łyżka cukru pudru
    – 300ml śmietanki 30%
    – maliny i mięta do dekoracji

Tarta francuska z rabarbarem i kremem malinowym – jak zrobić?

  1. Ciasto francuskie rozwinąć i wyłożyć dno i boki formy do tarty. Odciąć wystające końcówki, ponakłuwać widelcem. Rabarbar umyć, obrać i pokroić w cienkie plasterki. Rozsypać na cieście, posypać cukrem cynamonowym. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 20 minut. Ostudzić.
  2. Maliny przełożyć do garnuszka, zalać 2 łyżkami wody, dodać cukier. Gotować aż się rozpadną a woda odparuje. Przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pesteczek. Schłodzić. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Na koniec dodać połowę musu z malin, dokładnie wymieszać. Resztę musu niedbale wymieszać z kremem. Nałożyć do rękawa cukierniczego i udekorować tartę. Całość udekorować malinami i miętą.

xxxx – dodatkowe informacje

Tarta francuska z rabarbarem i kremem malinowym

Rabarbar oraz maliny mogą być mrożone.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tarta francuska z dynią, karmelizowaną cebulą i kozim twarożkiem
Następny przepis: Tarta jogurtowa z jeżynami i malinami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode