Tarta dyniowa na słodko

Tarta dyniowa na słodko

Tarta dyniowa na słodko to doskonały wybór dla osób, które uwielbiają oryginalne i wyjątkowe smaki. Jest to klasyczny deser jesieni, który idealnie wpasowuje się w klimat tej pory roku. Dynia nadaje tej tarcie niesamowitego, naturalnego słodkiego smaku, który w połączeniu z delikatnym aromatem przypraw tworzy niezapomniane doświadczenie kulinarne. Przygotowanie tej tarty nie jest skomplikowane, a komplementy od zaspokojonych gości są gwarantowane. Oto nasz przepis na tartę dyniową na słodko – odkryjcie przepis, który pozwoli wam cieszyć się smakiem jesieni w każdej porze roku! Spróbuj przygotować go samodzielnie.

Składniki:

  • Forma o średnicy ok. 22cm
  • Na ciasto:
  • -250 g mąki tortowej
  • -125 g zimnego masła
  • -50 g cukru pudru
  • -1 duże jajko
  • -2 łyżki mleka
  • Nadzienie:
  • -500 g obranej dyni (użyłam hokkaido)
  • -500 ml tłustego mleka
  • -200 g cukru
  • -laska wanilii lub esencja waniliowa
  • -2 duże jajka

Tarta dyniowa na słodko – jak zrobić?

  1. Przygotować kruche ciasto. Mąkę i cukier puder przesiać do miski, dodać pokrojone w kostkę masło. Całość zagnieść do momentu uzyskania konsystencji kruszonki. Dodać mleko. Całość zagnieść. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i wsadzić do lodówki na pół godziny. Po 30 minutach ciasto wyjąć. Wylepić nim wysmarowaną tłuszczem blachę. Ponakłuwać widelcem i ponownie odstawić do lodówki na kolejne 30 minut.
  2. Dynię pokroić w kostkę, wrzucić do rondelka. Dodać cukier, wanilię i mleko. Zagotować. Zmniejszyć ogień i podgotować dynię do miękkości. Przestudzić.
  3. Piekarnik nagrzać do 180st. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia i wysypać obciążniki (lub np. ziarna grochu). Podpiec przez 15 minut. Po tym czasie usunąć obciążniki i piec przez kolejne 15 minut.
  4. Dynię zmiksować blenderem. Dodać jajka, ponownie zmiksować.
  5. Masę dyniową wylać na ciasto. Piec ok 35-45 minut w temperaturze 160st. do ścięcia się masy. Powinna być sztywna ale sprężysta.

Tarta dyniowa – dodatkowe informacje

Do farszu można wedle uznania dodać też startą skórkę z pomarańczy albo sok z cytryny.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tarta czekoladowa z mixem orzechów
Następny przepis: Tarta czekoladowa z wiśniami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode