Tarta dyniowa na słodko
Tarta dyniowa na słodko to doskonały wybór dla osób, które uwielbiają oryginalne i wyjątkowe smaki. Jest to klasyczny deser jesieni, który idealnie wpasowuje się w klimat tej pory roku. Dynia nadaje tej tarcie niesamowitego, naturalnego słodkiego smaku, który w połączeniu z delikatnym aromatem przypraw tworzy niezapomniane doświadczenie kulinarne. Przygotowanie tej tarty nie jest skomplikowane, a komplementy od zaspokojonych gości są gwarantowane. Oto nasz przepis na tartę dyniową na słodko – odkryjcie przepis, który pozwoli wam cieszyć się smakiem jesieni w każdej porze roku! Spróbuj przygotować go samodzielnie.
admin
Składniki:
- Forma o średnicy ok. 22cm
- Na ciasto:
- -250 g mąki tortowej
- -125 g zimnego masła
- -50 g cukru pudru
- -1 duże jajko
- -2 łyżki mleka
- Nadzienie:
- -500 g obranej dyni (użyłam hokkaido)
- -500 ml tłustego mleka
- -200 g cukru
- -laska wanilii lub esencja waniliowa
- -2 duże jajka
Tarta dyniowa na słodko – jak zrobić?
- Przygotować kruche ciasto. Mąkę i cukier puder przesiać do miski, dodać pokrojone w kostkę masło. Całość zagnieść do momentu uzyskania konsystencji kruszonki. Dodać mleko. Całość zagnieść. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i wsadzić do lodówki na pół godziny. Po 30 minutach ciasto wyjąć. Wylepić nim wysmarowaną tłuszczem blachę. Ponakłuwać widelcem i ponownie odstawić do lodówki na kolejne 30 minut.
- Dynię pokroić w kostkę, wrzucić do rondelka. Dodać cukier, wanilię i mleko. Zagotować. Zmniejszyć ogień i podgotować dynię do miękkości. Przestudzić.
- Piekarnik nagrzać do 180st. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia i wysypać obciążniki (lub np. ziarna grochu). Podpiec przez 15 minut. Po tym czasie usunąć obciążniki i piec przez kolejne 15 minut.
- Dynię zmiksować blenderem. Dodać jajka, ponownie zmiksować.
- Masę dyniową wylać na ciasto. Piec ok 35-45 minut w temperaturze 160st. do ścięcia się masy. Powinna być sztywna ale sprężysta.
Tarta dyniowa – dodatkowe informacje
Do farszu można wedle uznania dodać też startą skórkę z pomarańczy albo sok z cytryny.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tarta czekoladowa z mixem orzechów
Następny przepis: Tarta czekoladowa z wiśniami