Tarta cytrynowa pod bezą

Tarta cytrynowa pod bezą

Potrzebujesz przepisu na coś orzeźwiająco kwasowego, ale jednocześnie słodkiego? Ta tarta cytrynowa pod bezą to prawdziwa rozkosz dla kubków smakowych. Krem cytrynowy o bogatym smaku, umieszczony na chrupiącym spodzie z ciasta kruchego, pokryty puszystą, słodką bezą – to połączenie jest niczym marzenie dla miłośników wypieków. Kwasowe nuty cytryny idealnie równoważą słodkość bezy, tworząc wyrafinowany deser, który zaskakuje swoją prostotą i głębią smaku. Spróbuj tego przepisu na tartę cytrynową z bezą, aby poczuć, jak składniki doskonale się ze sobą komponują.

Składniki:

  • CIASTO:
  • 200 g mąki
  • 135 g masła
  • 65g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • KREM:
  • 1 szklanka wody
  • 200 g cukru
  • sok z 4 cytryn
  • 3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
  • 50 g masła
  • 3 żółtka
  • BEZA:
  • 3 białka
  • 220g cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Tarta cytrynowa pod bezą – jak zrobić?

  1. Najpierw przygotowujemy ciasto. Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy zimne masło i siekamy nożem aż do otrzymania grudek. Kolejno dodajemy cukier puder i żółtka, chwilę siekamy nożem i zagniatamy kruche ciasto.
  2. worzymy kulę i wkładamy ją na co najmniej godzinę do lodówki. Foremkę (29cm) smarujemy masłem. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy nadając mu kształt koła i wykładamy nim foremkę.
  3. Ciasto nakłuwamy widelcem. Na ciasto wykładamy papier do pieczenia i obciążamy je specjalnymi kulkami lub grochem. Ciasto pieczemy 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu ciasto studzimy.
  4. Kolejno przygotowujemy krem cytrynowy. Sok z cytryn mieszamy dokładnie z mąką ziemniaczaną i żółtkami. W rondelku rozpuszczamy masło.
  5. Na chwilę zdejmujemy z ognia i dodajemy cukier i wodę – dokładnie mieszamy.
  6. Rondelek wstawiamy na wolny ogień, dolewamy masę cytrynową i cały czas mieszając trzymamy na ogniu aż masa zgęstnieje – nie wolni zagotować!
  7. Na podpieczony spód wykładamy ostudzoną masę cytrynową.
  8. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo wsypujemy mąkę ziemniaczaną i cukier. Pianę z białek wykładamy na masę cytrynową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15-20 minut (aż piana się zarumieni). Smacznego 🙂

Tarta cytrynowa pod bezą – dodatkowe informacje

Czekamy aż tarta ostygnie wówczas dobrze się kroi.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tarta borówkowe niebo
Następny przepis: Tarta cytrynowa z malinami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode