Tarta cytrynowa pod bezą
Potrzebujesz przepisu na coś orzeźwiająco kwasowego, ale jednocześnie słodkiego? Ta tarta cytrynowa pod bezą to prawdziwa rozkosz dla kubków smakowych. Krem cytrynowy o bogatym smaku, umieszczony na chrupiącym spodzie z ciasta kruchego, pokryty puszystą, słodką bezą – to połączenie jest niczym marzenie dla miłośników wypieków. Kwasowe nuty cytryny idealnie równoważą słodkość bezy, tworząc wyrafinowany deser, który zaskakuje swoją prostotą i głębią smaku. Spróbuj tego przepisu na tartę cytrynową z bezą, aby poczuć, jak składniki doskonale się ze sobą komponują.
admin
Składniki:
- CIASTO:
- 200 g mąki
- 135 g masła
- 65g cukru pudru
- 2 żółtka
- KREM:
- 1 szklanka wody
- 200 g cukru
- sok z 4 cytryn
- 3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
- 50 g masła
- 3 żółtka
- BEZA:
- 3 białka
- 220g cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Tarta cytrynowa pod bezą – jak zrobić?
- Najpierw przygotowujemy ciasto. Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy zimne masło i siekamy nożem aż do otrzymania grudek. Kolejno dodajemy cukier puder i żółtka, chwilę siekamy nożem i zagniatamy kruche ciasto.
- worzymy kulę i wkładamy ją na co najmniej godzinę do lodówki. Foremkę (29cm) smarujemy masłem. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy nadając mu kształt koła i wykładamy nim foremkę.
- Ciasto nakłuwamy widelcem. Na ciasto wykładamy papier do pieczenia i obciążamy je specjalnymi kulkami lub grochem. Ciasto pieczemy 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu ciasto studzimy.
- Kolejno przygotowujemy krem cytrynowy. Sok z cytryn mieszamy dokładnie z mąką ziemniaczaną i żółtkami. W rondelku rozpuszczamy masło.
- Na chwilę zdejmujemy z ognia i dodajemy cukier i wodę – dokładnie mieszamy.
- Rondelek wstawiamy na wolny ogień, dolewamy masę cytrynową i cały czas mieszając trzymamy na ogniu aż masa zgęstnieje – nie wolni zagotować!
- Na podpieczony spód wykładamy ostudzoną masę cytrynową.
- Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo wsypujemy mąkę ziemniaczaną i cukier. Pianę z białek wykładamy na masę cytrynową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15-20 minut (aż piana się zarumieni). Smacznego 🙂
Tarta cytrynowa pod bezą – dodatkowe informacje
Czekamy aż tarta ostygnie wówczas dobrze się kroi.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tarta borówkowe niebo
Następny przepis: Tarta cytrynowa z malinami