Szynka pończoszanka

Szynka pończoszanka

Szynka pończoszanka to oryginalny i smakowity pomysł na przygotowanie tradycyjnej szynki. Wykorzystanie w przepisie tak niecodziennych składników jak pończochy nadaje danie unikalnej nuty kulinarnego ekscentryzmu. Pomysł na szynkę w pończosze pochodzi z kuchni francuskiej. Zdobyła ona popularność dzięki niepowtarzalnemu smakowi, ale przede wszystkim nietypowemu wyglądowi. Ten przepis to nie tylko doskonały pomysł na urozmaicenie tradycyjnej wielkanocnej szynki, ale również na ciekawe danie na co dzień. Jeśli szukasz inspiracji oraz nowych sposobów na przyrządzenie szynki, ten przepis bez wątpienia Cię zainteresuje. Do pracy więc, pończoszankę tworzymy!

Składniki:

  • 1,5 kg mięsa z karkówki, schabu lub szynki (u mnie po 0,75 kg karczku i szynki)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki soli + 1 łyżka soli peklowej (wymieszać)
  • Przyprawy:
  • 1 główka czosnku
  • 2 łyżki majeranku (suszonego)
  • 1/2 łyżeczki papryki czerwonej ostrej
  • 1/2 łyżeczki mielonej mieszanki pieprzu
  • pończocha lub podkolanówki

Szynka pończoszanka – jak zrobić?

  1. ...
  2. ...
  3. ...
  4. ...
  5. ...
  6. ...

Szynka pończoszanka – dodatkowe informacje

Szynka pończoszanka to specjalność kulinarna, w której mięso jest konserwowane poprzez suszenie. Aby zachować świeżość mięsa i zapobiec psuciu się, ważne jest dodanie soli i cukru do procesu konserwacji.

Suszenie mięsa jest również doskonałą metodą konserwacji, która pozwala na długotrwałe przechowywanie produktu. Dzięki temu można cieszyć się smakiem i aromatem szynki przez długi czas.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: SZYNKA PIECZONA W MARYNACIE Z CZOSNKIEM I MAJERANKIEM
Następny przepis: SZYNKA SUSZONA

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode