Szynka domowa
„Szynka domowa” – te dwa słowa wywołują chęć skosztowania domowej sztuki kulinarnej. Przepisy na szynkę są różnorodne i zależą od indywidualnych gustów. Ten konkretny przepis należy do kategorii tych klasycznych, niezawodnych. Szynka jest soczysta, pełna smaku i nieodparcie apetyczna. Przyrządzenie jej wdomu jest niezwykle satysfakcjonujące. Kluczem do sukcesu jest nastrzykiwanie szynki – dzięki temu mięso staje się intensywnie smakowite. Choć na pierwszy rzut oka sposób jej przygotowania może wydawać się skomplikowany, to jednak staranne wykonanie kroków przewidzianych w przepisie gwarantuje pyszny rezultat. Czas spędzony w kuchni zaowocuje wspaniałym daniem.
admin
Składniki:
- MIĘSO:
- szynka wieprzowa 5 kg
- SOLANKA:
- 5 l wody
- peklosól 500 g
- liść laurowy kilka listków
- ziele angielskie kilka ziarenek
- 100g cukru
- 50 ml przyprawa Magii w płynie
- NASTRZYKIWANIE:
- 1 strzykawka 20 ml
- igła (rozmiar 18) – kupione w aptece
Szynka domowa – jak zrobić?
- MIĘSO: szynkę wieprzową wykrawam w kawałki ok. 1 kg.
- SOLANKA: do 5 l zimnej wody dodaję peklosól, liść laurowy, ziele angielskie, cukier i magii. Wszystkie składniki mieszam do rozpuszczenia się soli i cukru.
- NASTRZYKIWANIE: do nastrzykiwania biorę solankę, nabieram strzykawką solankę, nakładam igłę i nastrzykuję po kolei wszystkie kawałki szynki. Każdy kawałek nastrzykuję w odległości co 1 cm, aby szynki dobrze się zapeklowały, zapobiega to nierównemu zapeklowaniu. Szynki są wtedy lepiej doprawione, równomiernie.
- SOLANKA: tak przygotowane szynki zalewam solanką i odstawiam w chłodne miejsce na 72 godz. (szynki mają być zalane w całości solanką).
- OSUSZANIE: szynki zawieszam na przygotowanych haczykach. Przygotowane zawieszam w wędzarni. Początkowo osuszam przez około pół godziny na małym ogniu.
- WĘDZENIE: w celu uzyskania dymu ogień zasypuję wiórkami (trocinami) i wędzę szynki do uzyskania koloru ciemnej wiśni (około 6 godzin). Gotowe szynki są do spożycia !!! Smacznego! Ten zapach, tradycja i jeszcze raz tradycja! Domowe specjały!
Szynka domowa – dodatkowe informacje
Do wędzenia używam drzewa i wiórek z olchy!
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Szynka dojrzewająca
Następny przepis: Szynka gotowana z warzywami