Szynka domowa

Szynka domowa

„Szynka domowa” – te dwa słowa wywołują chęć skosztowania domowej sztuki kulinarnej. Przepisy na szynkę są różnorodne i zależą od indywidualnych gustów. Ten konkretny przepis należy do kategorii tych klasycznych, niezawodnych. Szynka jest soczysta, pełna smaku i nieodparcie apetyczna. Przyrządzenie jej wdomu jest niezwykle satysfakcjonujące. Kluczem do sukcesu jest nastrzykiwanie szynki – dzięki temu mięso staje się intensywnie smakowite. Choć na pierwszy rzut oka sposób jej przygotowania może wydawać się skomplikowany, to jednak staranne wykonanie kroków przewidzianych w przepisie gwarantuje pyszny rezultat. Czas spędzony w kuchni zaowocuje wspaniałym daniem.

Składniki:

  • MIĘSO:
  • szynka wieprzowa 5 kg
  • SOLANKA:
  • 5 l wody
  • peklosól 500 g
  • liść laurowy kilka listków
  • ziele angielskie kilka ziarenek
  • 100g cukru
  • 50 ml przyprawa Magii w płynie
  • NASTRZYKIWANIE:
  • 1 strzykawka 20 ml
  • igła (rozmiar 18) – kupione w aptece

Szynka domowa – jak zrobić?

  1. MIĘSO: szynkę wieprzową wykrawam w kawałki ok. 1 kg.
  2. SOLANKA: do 5 l zimnej wody dodaję peklosól, liść laurowy, ziele angielskie, cukier i magii. Wszystkie składniki mieszam do rozpuszczenia się soli i cukru.
  3. NASTRZYKIWANIE: do nastrzykiwania biorę solankę, nabieram strzykawką solankę, nakładam igłę i nastrzykuję po kolei wszystkie kawałki szynki. Każdy kawałek nastrzykuję w odległości co 1 cm, aby szynki dobrze się zapeklowały, zapobiega to nierównemu zapeklowaniu. Szynki są wtedy lepiej doprawione, równomiernie.
  4. SOLANKA: tak przygotowane szynki zalewam solanką i odstawiam w chłodne miejsce na 72 godz. (szynki mają być zalane w całości solanką).
  5. OSUSZANIE: szynki zawieszam na przygotowanych haczykach. Przygotowane zawieszam w wędzarni. Początkowo osuszam przez około pół godziny na małym ogniu.
  6. WĘDZENIE: w celu uzyskania dymu ogień zasypuję wiórkami (trocinami) i wędzę szynki do uzyskania koloru ciemnej wiśni (około 6 godzin). Gotowe szynki są do spożycia !!! Smacznego! Ten zapach, tradycja i jeszcze raz tradycja! Domowe specjały!

Szynka domowa – dodatkowe informacje

Do wędzenia używam drzewa i wiórek z olchy!


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Szynka dojrzewająca
Następny przepis: Szynka gotowana z warzywami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode