Szybkie ciasto z owocami
Dzisiejszy przepis to propozycja dla tych, którzy cenią sobie prostotę i szybkość przygotowania domowych wypieków. Szybkie ciasto z owocami jest idealnym rozwiązaniem na niespodziewane wizyty, spontaniczne popołudniowe spotkania przy kawie lub na słodki początek dnia. Wystarczy kilka składników, które zazwyczaj mamy w naszych kuchniach, aby stworzyć prawdziwie domowy, ciepły deser. Dzięki różnorodności owoców, które możemy wykorzystać w tym przepisie zawsze udaje się wprowadzić do niego coś oryginalnego. Przekonajcie się sami, że pyszne ciasto owocowe nie musi być skomplikowane.
admin
Składniki:
- 125 g miękkiego masła
- 10 łyżek cukru
- 3 jajka
- szczypta soli
- 10 łyżek mąki pszennej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ok 40 dag dowolnych owoców (np. brzoskiwinie z puszki, śliwki, obrane jabłka lub gruszki)
- brązowy lub biały cukier do posypania
Szybkie ciasto z owocami – jak zrobić?
- Aby ciasto wyszło, wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Wszystkie składniki wrzucić do jednej miski i dokładnie zmiksować. Przelać ciasto do tortownicy (o średnicy ok 21 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, a na wierzch, rozcięciem do góry, wyłożyć owoce. Posypać cukrem według uznania. Piec w temperaturze 180 stopni C, przez około 40 min ( do tzw. suchego patyczka).
Szybkie ciasto z owocami – dodatkowe informacje
Można dodać zamiast np. 2 łyżek mąki- 2 łyżki kakao. Ciasto jest dosyć słodkie ( dużo zależy też od dodanych owoców), więc można dać mniej cukru do surowego ciasta.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Szybkie ciasto z wiśniami
Następny przepis: Szybkie gołąbki bez zawijania