Szybkie ciasto z owocami

Szybkie ciasto z owocami

Dzisiejszy przepis to propozycja dla tych, którzy cenią sobie prostotę i szybkość przygotowania domowych wypieków. Szybkie ciasto z owocami jest idealnym rozwiązaniem na niespodziewane wizyty, spontaniczne popołudniowe spotkania przy kawie lub na słodki początek dnia. Wystarczy kilka składników, które zazwyczaj mamy w naszych kuchniach, aby stworzyć prawdziwie domowy, ciepły deser. Dzięki różnorodności owoców, które możemy wykorzystać w tym przepisie zawsze udaje się wprowadzić do niego coś oryginalnego. Przekonajcie się sami, że pyszne ciasto owocowe nie musi być skomplikowane.

Składniki:

  • 125 g miękkiego masła
  • 10 łyżek cukru
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 10 łyżek mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok 40 dag dowolnych owoców (np. brzoskiwinie z puszki, śliwki, obrane jabłka lub gruszki)
  • brązowy lub biały cukier do posypania

Szybkie ciasto z owocami – jak zrobić?

  1. Aby ciasto wyszło, wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Wszystkie składniki wrzucić do jednej miski i dokładnie zmiksować. Przelać ciasto do tortownicy (o średnicy ok 21 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, a na wierzch, rozcięciem do góry, wyłożyć owoce. Posypać cukrem według uznania. Piec w temperaturze 180 stopni C, przez około 40 min ( do tzw. suchego patyczka).

Szybkie ciasto z owocami – dodatkowe informacje

Można dodać zamiast np. 2 łyżek mąki- 2 łyżki kakao. Ciasto jest dosyć słodkie ( dużo zależy też od dodanych owoców), więc można dać mniej cukru do surowego ciasta.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Szybkie ciasto z wiśniami
Następny przepis: Szybkie gołąbki bez zawijania

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode