Szybkie ciasto z mrożonymi owocami

Szybkie ciasto z mrożonymi owocami

Ciesz się smakiem jesieni o każdej porze roku dzięki Szybkiemu ciastu z mrożonymi owocami. To wyjątkowo prosty i szybki do przygotowania przepis, który pozwoli docenić aromat i smak sezonowych owoców, nawet kiedy nie są one dostępne w sklepach. Świetnie sprawdza się z mrożonymi śliwkami, ale równie dobrze poradzi sobie z innymi owocami. Zaskocz swoich gości niebanalnym, lekko orzeźwiającym deserem, który swoją prostotą i wyrazistym smakiem zostawi niezapomniane wrażenie. Niezależnie od okazji, to ciasto to idealny sposób na wykorzystanie domowych zapasów mrożonych owoców.

Składniki:

  • 4 jajka
  • kostka margaryny do pieczenia
  • 180 gram cukru – około 14 łyżek
  • 300 gram mąki pszennej – około 1,8 szklanki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 300 gram mrożonych owoców – dowolnych – u mnie mirabelki
  • cukier puder do posypania

Szybkie ciasto z mrożonymi owocami – jak zrobić?

  1. Jajka miksujemy razem z cukrem, dodajemy pokrojoną margarynę. Ucieramy wszystko razem, następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Wrabiamy ciasto – wychodzi bardzo geste. Wylewamy masę na tortownicę (średnią), na wierzchu układamy zamrożone owoce. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni (góra i dół + termoobieg pod koniec). Wierzch musi być lekko podrumieniony. Jeszcze ciepłe ciasto posypujemy cukrem pudrem – utworzy się wówczas lekka skorupka 🙂

Porady – Szybkie ciasto z mrożonymi owocami

Do tego ciasta możemy użyć dowolnych owoców – mirabelek, truskawek, wiśni, aronii, śliwek.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Szybkie ciasto z mikrofali
Następny przepis: Szybkie ciasto z wiśniami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode