Szybkie ciasto z brzoskwiniami
Szybkie ciasto z brzoskwiniami to doskonały i zarazem prosty sposób na słodkie przyjemności. To lekki, letni deser, który zachwyci wszystkich fanów owocowych wypieków. Przygotowanie go nie zajmuje wiele czasu, a efekt końcowy robi wrażenie zarówno swym smakiem, jak i wyglądem. Świeże brzoskwinie nadają mu niepowtarzalnego aromatu i soczystości – idealnej na cieplejsze dni. Prosty w swej formie, ale pełen intensywnych smaków, ten placek z pewnością zasługuje na miano ulubionego deseru. Bez względu na to, czy poszukujesz pomysłu na ciasto do kawy czy lekki deser, szybkie ciasto z brzoskwiniami zawsze będzie dobrą odpowiedzią.
admin
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 3 całe jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier wanilinowy
- Dodatkowo: owoce sezonowe, u mnie brzoskwinie
Szybkie ciasto z brzoskwiniami – jak zrobić?
- Jajka ucieramy z cukrem, po chwili dodajemy olej, mleko oraz wymieszaną z proszkiem mąkę. Całość ucieramy na gładką masę. Owoce pokrojone na mniejsze kawałki (u mnie były to ćwiartki), układamy na cieście (pozostawiając niewielkie przerwy między kawałkami), lekko je dociskając. Pieczemy 50 min w 180C.
xxxx – dodatkowe informacje
*swoje brzoskwinie obrałam ze skórki, ale nie musimy tego robić. Aby skórka łatwo schodziła wystarczy naciąć brzoskwinie wzdłuż pestki (tak jakbyśmy chcieli je rozdzielać), następnie zalać wrzątkiem i poczekać 5 min. Po tym czasie owoce ostudzić pod zimną wodą, teraz skórka powinna zejść bez większych problemów.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Szybkie ciasto z ananasem
Następny przepis: Szybkie ciasto z agrestem