Szybkie ciasto (bezglutenowe)

Szybkie ciasto (bezglutenowe)

W przypadku osób na diecie bezglutenowej, przygotowanie pysznego słodkiego deseru nie zawsze jest łatwe. Nasz przepis na szybkie ciasto bezglutenowe spełnia jednak wszystkie wymagania – jest smaczne, zdrowe i łatwe do wykonania. Ten wspaniały deser nie zawiera glutenu, co czyni go idealnym dla osób z celiakią czy nietolerancją tego białka. Zamiast typowej mąki używamy tutaj alternatywnych składników, które sprawiają, że ciasto jest równie pyszne, a przede wszystkim bezpieczne dla osób na specjalnych dietach. A co najważniejsze – pomimo braku glutenu, konsystencja i smak ciasta są niesamowite.

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    3/4 szklanki cukru
    1/2 szklanki mąki kukurydzianej
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    1 łyżka octu
    2 łyżki oleju
  • Krem:
    330 ml zimnej kremówki
    2 łyżki cukru pudru
    puszka brzoskwiń w lekkim syropie

Szybkie ciasto (bezglutenowe) – jak zrobić?

  1. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy połowę cukru, a gdy się rozpuści wsypujemy resztę i dalej ubijamy. Gdy piana jest gładka, a cukier rozpuszczony dodajemy po jednym żółtku i mieszamy na najniższych obrotach miksera. dodajemy olej i ocet i wymieszane ze sobą mąki. Ciasto przekładamy do formy i pieczemy w 180*C, do suchego patyczka. Studzimy, przekrawamy na dwa blaty.
  2. Brzoskwinie osączamy z syropu. Połowę kroimy w drobną kostkę, a drugą część w plasterki.
  3. Śmietankę ubijamy na sztywno, 1/3 odkładamy, a do reszty dodajemy pokrojone w kostkę brzoskwinie i mieszamy.
  4. Blat biszkoptu lekko nasączamy syropem i wykładamy śmietankę, przykrywamy drugim blatem. Lekko nasączamy drugą warstwę i wykładamy śmietankę bez owoców. Na wierzchu układamy ozdobnie pokrojone brzoskwinie. Chłodzimy w lodówce.

Słowa kluczowe: pyszne ciasto bezglutenowe

Porzadek – Dodatkowe informacje

Ciasto bezglutenowe jest pyszne i można je przygotować na biszkopcie bezglutenowym, ale równie dobrze można użyć biszkoptu z mąki pszennej. Biszkopt powinien być pieczony w formie do tarty o średnicy 26 cm, choć równie smaczny będzie w tortownicy. Jeżeli chcemy, można ubić więcej śmietanki i pokryć nimi także boki, jednak osobiście tego nie zrobiłam, aby nie zakrywać falistych brzegów.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Szybkie Ciasteczka z Dżemem Nadziane Wiśnią
Następny przepis: Szybkie ciasto czekoladowe bez jajek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode