Szybkie ciasto (bezglutenowe)
W przypadku osób na diecie bezglutenowej, przygotowanie pysznego słodkiego deseru nie zawsze jest łatwe. Nasz przepis na szybkie ciasto bezglutenowe spełnia jednak wszystkie wymagania – jest smaczne, zdrowe i łatwe do wykonania. Ten wspaniały deser nie zawiera glutenu, co czyni go idealnym dla osób z celiakią czy nietolerancją tego białka. Zamiast typowej mąki używamy tutaj alternatywnych składników, które sprawiają, że ciasto jest równie pyszne, a przede wszystkim bezpieczne dla osób na specjalnych dietach. A co najważniejsze – pomimo braku glutenu, konsystencja i smak ciasta są niesamowite.
admin
Składniki:
- Biszkopt:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki kukurydzianej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu
2 łyżki oleju - Krem:
330 ml zimnej kremówki
2 łyżki cukru pudru
puszka brzoskwiń w lekkim syropie
Szybkie ciasto (bezglutenowe) – jak zrobić?
- Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy połowę cukru, a gdy się rozpuści wsypujemy resztę i dalej ubijamy. Gdy piana jest gładka, a cukier rozpuszczony dodajemy po jednym żółtku i mieszamy na najniższych obrotach miksera. dodajemy olej i ocet i wymieszane ze sobą mąki. Ciasto przekładamy do formy i pieczemy w 180*C, do suchego patyczka. Studzimy, przekrawamy na dwa blaty.
- Brzoskwinie osączamy z syropu. Połowę kroimy w drobną kostkę, a drugą część w plasterki.
- Śmietankę ubijamy na sztywno, 1/3 odkładamy, a do reszty dodajemy pokrojone w kostkę brzoskwinie i mieszamy.
- Blat biszkoptu lekko nasączamy syropem i wykładamy śmietankę, przykrywamy drugim blatem. Lekko nasączamy drugą warstwę i wykładamy śmietankę bez owoców. Na wierzchu układamy ozdobnie pokrojone brzoskwinie. Chłodzimy w lodówce.
Słowa kluczowe: pyszne ciasto bezglutenowe
Porzadek – Dodatkowe informacje
Ciasto bezglutenowe jest pyszne i można je przygotować na biszkopcie bezglutenowym, ale równie dobrze można użyć biszkoptu z mąki pszennej. Biszkopt powinien być pieczony w formie do tarty o średnicy 26 cm, choć równie smaczny będzie w tortownicy. Jeżeli chcemy, można ubić więcej śmietanki i pokryć nimi także boki, jednak osobiście tego nie zrobiłam, aby nie zakrywać falistych brzegów.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Szybkie Ciasteczka z Dżemem Nadziane Wiśnią
Następny przepis: Szybkie ciasto czekoladowe bez jajek