Szybki, naturalny dżem truskawkowy (bez żelatyny, mąki ziemniaczanej itp)

Szybki, naturalny dżem truskawkowy (bez żelatyny, mąki ziemniaczanej itp)

Jeśli kochasz truskawki to ten przepis jest dla Ciebie – szybki, naturalny dżem truskawkowy. Jak sama nazwa wskazuje, dżem jest nie tylko pyszny, ale także zdrowy i pozbawiony żelatyny, mąki ziemniaczanej czy innych niezdrowych dodatków. Idealny na śniadanie, deser czy jako dodatek do herbaty. Właśnie tego typu dżem sprawi, że każde danie stanie się smaczniejsze. Pamiętaj, to nie jest zwyczajny dżem z truskawek z żelatyną czy typowy dżem truskawkowy z żelatyną, to coś o wiele zdrowszego i naturalniejszego. Spróbuj i przekonaj się sam!

Składniki:

  • 1 kilogram truskawek
  • 2-4 łyżki cukru np. brązowego (w zależności jak słodkie są truskawki i jak słodki dżem chcemy uzyskać)
  • ewentualnie 1 łyżka ekstraktu waniliowego

Szybki, naturalny dżem truskawkowy (bez żelatyny, mąki ziemniaczanej itp) – jak zrobić?

  1. 1.

    Truskawki myjemy, odrywamy szypułki. Owoce wrzucamy do garnka, posypujemy cukrem (ew. ekstraktem z wanilii/cukrem waniliowym) – lepiej wsypać mniej cukru, a potem ewentualnie dosłodzić. Aby nie spalić na początku garnka, możemy truskawki polać odrobiną wody. Gotujemy na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Gdy owoce zaczną za bardzo pienić się, gaz zmniejszamy. Powstały sok odlewamy (z niego można zrobić przepyszny napój – woda niegazowana/gazowana+sok), truskawki dalej gotujemy. Część rozpadnie się, część zostanie w całości. Utworzy się nam gęsty, naturalny dżem.

Szybki, naturalny dżem truskawkowy (bez żelatyny, mąki ziemniaczanej itp) – dodatkowe informacje

Przekładamy do miseczki, czekamy na ostygnięcie lub podajemy ciepłe np. na lody 🙂 Przechowywać w lodówce.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: SZYBKI MARCINEK NA HERBATNIKACH
Następny przepis: szybki piernik z masą budyniową

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode