Szybka zapiekanka warzywna

Szybka zapiekanka warzywna

Jeśli szukasz pomysłu na pyszne, zdrowe danie, które możesz przygotować w ciągu zaledwie kilkunastu minut, ta szybka zapiekanka warzywna na surelka może być idealna. Wystarczy połączyć wybrane przez siebie warzywa, ser oraz przyprawy – i gotowe! Szybka zapiekanka warzywna jest nie tylko smaczna, ale i bardzo zdrowa – wprowadza do diety duży dodatek warzyw, które są źródłem wielu ważnych witamin i składników mineralnych. To doskonały wybór na szybki i lekki obiad, a także świetna przekąska na weekendowe spotkanie z przyjaciółmi.

Składniki:

  • 1 brokuł
  • fasolka szparagowa – ilość według uznania
  • mała cukinia
  • makaron pełnoziarnisty- ilość według uznania
  • śmietana 500 ml
  • jajka 3
  • pomidor
  • mozzarella
  • masło, sól,pieprz, zioła prowansalskie

Szybka zapiekanka warzywna – jak zrobić?

  1. Brokuł, fasolkę oraz makaron gotujemy al dente. Cukinię kroimy w krążki posypujemy solą i pieprzem. Smażymy je na maśle do lekkiego zarumienienia. W naczyniu żaroodpornym rozsypujemy makaron, fasolkę i brokuł pocięty w małe różyczki. Układamy upieczoną cukinię i posypujemy mozzarellą. Układamy na wierzch pomidor posypany solą,pieprzem i ziołami prowansalskimi. Na koniec śmietanę łączymy z jajami i dodajemy sól, pieprz, zioła. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni i pieczemy 30 minut (czas może się wydłużyć w zależności od wielkości naczynia, należy sprawdzać kiedy całość się połączy)

Szybka zapiekanka warzywna – dodatkowe informacje

Można dodać do tej zapiekanki usmażonego kurczaka oraz inne ulubione warzywa.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Szybka wieprzowina po seczuańsku
Następny przepis: Szybka zapiekanka ziemniaczana

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode