Szybka zapiekanka warzywna
Jeśli szukasz pomysłu na pyszne, zdrowe danie, które możesz przygotować w ciągu zaledwie kilkunastu minut, ta szybka zapiekanka warzywna na surelka może być idealna. Wystarczy połączyć wybrane przez siebie warzywa, ser oraz przyprawy – i gotowe! Szybka zapiekanka warzywna jest nie tylko smaczna, ale i bardzo zdrowa – wprowadza do diety duży dodatek warzyw, które są źródłem wielu ważnych witamin i składników mineralnych. To doskonały wybór na szybki i lekki obiad, a także świetna przekąska na weekendowe spotkanie z przyjaciółmi.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 brokuł
- fasolka szparagowa – ilość według uznania
- mała cukinia
- makaron pełnoziarnisty- ilość według uznania
- śmietana 500 ml
- jajka 3
- pomidor
- mozzarella
- masło, sól,pieprz, zioła prowansalskie
Szybka zapiekanka warzywna – jak zrobić?
- Brokuł, fasolkę oraz makaron gotujemy al dente. Cukinię kroimy w krążki posypujemy solą i pieprzem. Smażymy je na maśle do lekkiego zarumienienia. W naczyniu żaroodpornym rozsypujemy makaron, fasolkę i brokuł pocięty w małe różyczki. Układamy upieczoną cukinię i posypujemy mozzarellą. Układamy na wierzch pomidor posypany solą,pieprzem i ziołami prowansalskimi. Na koniec śmietanę łączymy z jajami i dodajemy sól, pieprz, zioła. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni i pieczemy 30 minut (czas może się wydłużyć w zależności od wielkości naczynia, należy sprawdzać kiedy całość się połączy)
Szybka zapiekanka warzywna – dodatkowe informacje
Można dodać do tej zapiekanki usmażonego kurczaka oraz inne ulubione warzywa.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Szybka wieprzowina po seczuańsku
Następny przepis: Szybka zapiekanka ziemniaczana