Szybka sałatka z pieczarkami

Szybka sałatka z pieczarkami

Przedstawiamy prosty przepis – Szybka sałatka z pieczarkami. Jest to idealna propozycja na zdrowy, lekki i smaczny posiłek, który można przygotować na drugie śniadanie, lunch czy kolację. Głównymi składnikami sałatki są świeże pieczarki, które są źródłem białka i błonnika. Sałatka z pieczarkami to doskonały wybór dla wegetarian i osób dbających o linię. Składniki są łatwo dostępne, a sama sałatka jest prosta i szybka do wykonania. Jej dodatkowym atutem jest to, że smakuje równie dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno. To propozycja, która z pewnością przypadnie do gustu całej rodzinie.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 3-4 ogórki konserwowe
  • 6-7 średnich pieczarek
  • pół pęczka szczypiorku
  • kilka łodyżek zielonej pietruszki
  • pół łyżki musztardy
  • 2 łyżki majonezu
  • sól, świeżo mielony pieprz czarny

Szybka sałatka z pieczarkami – jak zrobić?

  1. Pieczarki dokładnie myjemy, następnie gotujemy przez około 10 min. w lekko osolonej wodzie. Zostawiamy do wystygnięcia.
  2. Jajka gotujemy na twardo (10 min) i zostawiamy do wystygnięcia.
  3. Ogórki, jajka i pieczarki kroimy w kostkę. Pietruszkę i szczypiorek płukamy i kroimy.
  4. Wszystkie pokrojone składniki łączymy ze sobą i mieszamy. Dodajemy majonez, musztardę, sól i pieprz, po czym dokładnie mieszamy.
  5. Zostawiamy na kilka minut do schłodzenia.

Szybka sałatka z pieczarkami – dodatkowe informacje

Jajka i pieczarki można ugotować wcześniej. Można dodać odrobinę cebuli pokrojonej w drobną kostkę.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Szybka sałatka z czerwonej kapusty ze słoika
Następny przepis: szybka sałatka z salcesonu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode