Szybka sałatka z pieczarkami
Przedstawiamy prosty przepis – Szybka sałatka z pieczarkami. Jest to idealna propozycja na zdrowy, lekki i smaczny posiłek, który można przygotować na drugie śniadanie, lunch czy kolację. Głównymi składnikami sałatki są świeże pieczarki, które są źródłem białka i błonnika. Sałatka z pieczarkami to doskonały wybór dla wegetarian i osób dbających o linię. Składniki są łatwo dostępne, a sama sałatka jest prosta i szybka do wykonania. Jej dodatkowym atutem jest to, że smakuje równie dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno. To propozycja, która z pewnością przypadnie do gustu całej rodzinie.
admin
Składniki:
- 4 jajka
- 3-4 ogórki konserwowe
- 6-7 średnich pieczarek
- pół pęczka szczypiorku
- kilka łodyżek zielonej pietruszki
- pół łyżki musztardy
- 2 łyżki majonezu
- sól, świeżo mielony pieprz czarny
Szybka sałatka z pieczarkami – jak zrobić?
- Pieczarki dokładnie myjemy, następnie gotujemy przez około 10 min. w lekko osolonej wodzie. Zostawiamy do wystygnięcia.
- Jajka gotujemy na twardo (10 min) i zostawiamy do wystygnięcia.
- Ogórki, jajka i pieczarki kroimy w kostkę. Pietruszkę i szczypiorek płukamy i kroimy.
- Wszystkie pokrojone składniki łączymy ze sobą i mieszamy. Dodajemy majonez, musztardę, sól i pieprz, po czym dokładnie mieszamy.
- Zostawiamy na kilka minut do schłodzenia.
Szybka sałatka z pieczarkami – dodatkowe informacje
Jajka i pieczarki można ugotować wcześniej. Można dodać odrobinę cebuli pokrojonej w drobną kostkę.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Szybka sałatka z czerwonej kapusty ze słoika
Następny przepis: szybka sałatka z salcesonu