szybka babka kawowa
Szybka babka kawowa to doskonały przepis dla miłośników zarówno słodkości, jak i intensywnego smaku kawy. Ta niezwykła kompozycja jest idealnym połączeniem tradycyjnej babki, którą każdy zna z domowego stołu, z nutą wyrazistej kawy. Dzięki temu ciasto staje się delikatem, wilgotnym i pełnym aromatu. Wyśmienity smak tej babki sprawi, że moment podania jej na stół będzie tym, na który wszyscy będą czekać z niecierpliwością. To nie tylko smaczny deser, ale też sposób na szybkie spożycie ulubionego napoju w nieco innej, ciekawej formie. Babka kawowa to idealna propozycja na spotkania w gronie rodziny czy przyjaciół.
admin
Składniki:
- 3 jajka
- 250 g cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka mleka
- 30 g kakao
- 300 g mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1.5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- szklanka kawy o temperaturze wrzenia
Szybka babka kawowa – jak zrobić?
- Wszystkie składniki oprócz kawy umieścić w misce i zmiksować tylko do połączenia się składników. Następnie wlać wrzącą kawę i szybko wymieszać. Przelać do foremki na babkę i piec w 180*C około 45 minut. Sprawdzać patyczkiem. Można polać polewą czekoladową i posypać migdałami.
babka kawowa – dodatkowe informacje
Dla podkreślenia smaku można dodać szczyptę kardamonu.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Szwedzkie ciasto z rabarbarem - Rabarberkaka
Następny przepis: Szybka babka kokosowa