szybka babka kawowa

szybka babka kawowa

Szybka babka kawowa to doskonały przepis dla miłośników zarówno słodkości, jak i intensywnego smaku kawy. Ta niezwykła kompozycja jest idealnym połączeniem tradycyjnej babki, którą każdy zna z domowego stołu, z nutą wyrazistej kawy. Dzięki temu ciasto staje się delikatem, wilgotnym i pełnym aromatu. Wyśmienity smak tej babki sprawi, że moment podania jej na stół będzie tym, na który wszyscy będą czekać z niecierpliwością. To nie tylko smaczny deser, ale też sposób na szybkie spożycie ulubionego napoju w nieco innej, ciekawej formie. Babka kawowa to idealna propozycja na spotkania w gronie rodziny czy przyjaciół.

Składniki:

  • 3 jajka
  • 250 g cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka
  • 30 g kakao
  • 300 g mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1.5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • szklanka kawy o temperaturze wrzenia

Szybka babka kawowa – jak zrobić?

  1. Wszystkie składniki oprócz kawy umieścić w misce i zmiksować tylko do połączenia się składników. Następnie wlać wrzącą kawę i szybko wymieszać. Przelać do foremki na babkę i piec w 180*C około 45 minut. Sprawdzać patyczkiem. Można polać polewą czekoladową i posypać migdałami.

babka kawowa – dodatkowe informacje

Dla podkreślenia smaku można dodać szczyptę kardamonu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Szwedzkie ciasto z rabarbarem - Rabarberkaka
Następny przepis: Szybka babka kokosowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode