Szuba ukraińska
Szuba ukraińska to tradycyjna sałatka serwowana na Ukrainie szczególnie podczas świąt. Stanowi doskonałe połączenie słodkawych buraków, aromatycznego śledzia oraz kremowej majonezowej polewy. Ta sałatka ukraińska ze śledziem, zwana również „śledź w buraczkach po ukraińsku”, to nie tylko smaczny, ale i efektowny dodatek do świątecznego stołu. Jej warstwowy charakter sprawia, że doskonale prezentuje się na półmisku, a jej smak zadowoli nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Mimo, że wymaga trochę czasu, wykonanie takiej sałatki jest proste, a efekt końcowy na pewno zadowoli każdego.
admin
Składniki:
- ok. 30 dag płatów śledziowych w zalewie octowej
- duża cebula
- 2 marchewki
- 3 ziemniaki
- 2 buraki
- sól, pieprz
- majonez
Szuba ukraińska – jak zrobić?
- Marchewki, ziemniaki i buraki gotujemy w mundurkach. Odcedzamy i studzimy. Obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę obieramy i siekamy.
- Dno owalnego półmiska smarujemy majonezem. Układamy kolejno: pokrojone w kawałki płaty śledziowe, cebulę, marchewkę, ziemniaki i buraki. Każdą warstwę smarujemy majonezem i oprószamy solą i pieprzem. Wierzch smarujemy majonezem i formujemy kopułę.
Szuba ukraińska – dodatkowe informacje
RADY Danuty Luszuk
Sałatkę najlepiej przygotować dzień wcześniej i wstawić do lodówki, aby się przegryzła. Ładnie wygląda udekorowana porem lub gotowaną marchewką.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: sztuka mięsa w sosie gulaszowym
Następny przepis: Szwedzka Zapiekanka