Szprycer arbuzowy

Szprycer arbuzowy

Szprycer to tradycyjny polski drink na bazie wina i wody gazowanej. Tym razem proponujemy jednak trochę odświeżyć ten klasyczny przepis i dodać do niego letni akcent w postaci arbuza. Szprycer arbuzowy to wyjątkowo orzeźwiający i lekki drink, idealny na gorące dni. To połączenie słodkiego, soczystego arbuza z winem oraz szumowinami, które nadają napojowi niepowtarzalnego charakteru. Unikalny smak i piękny, intensywny kolor tego drinku z pewnością zachwycą nie tylko miłośników szprycera, ale także wszystkich, którzy szukają oryginalnych i ekspresyjnych smaków.

Składniki:

  • na 1 porcję
  • 50 g arbuza
  • 100 ml białego wina półsłodkiego (może być wytrawne lub półwytrawne)
  • 50 ml wody gazowanej
  • 2-3 kostki lodu
  • kilka kropli soku z cytryny
  • do dekoracji:
  • kawałek plasterka cytryny
  • listek mięty

Sposób przygotowania szprycera arbuzowego

  1. Schłodzony miąższ arbuza pozbawiamy pestek i miksujemy blenderem na mus.
  2. Wlewamy do szklanki, dodajemy wino z wodą gazowaną oraz kilka kropli soku z cytryny.
  3. Wrzucamy kostki lodu.
  4. Dekorujemy szprycer listkiem mięty.
  5. Podajemy.

Szprycer arbuzowy – dodatkowe informacje

Do szprycera arbuzowego można dodać więcej wody gazowanej wówczas drink będzie słabszy.
Jeśli chcemy przygotować więcej porcji szprycera arbuzowego, ilość składników odpowiednio zwiększamy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Śląskie szplitry
Następny przepis: sztuka mięsa w sosie gulaszowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode