Szprycer arbuzowy
Szprycer to tradycyjny polski drink na bazie wina i wody gazowanej. Tym razem proponujemy jednak trochę odświeżyć ten klasyczny przepis i dodać do niego letni akcent w postaci arbuza. Szprycer arbuzowy to wyjątkowo orzeźwiający i lekki drink, idealny na gorące dni. To połączenie słodkiego, soczystego arbuza z winem oraz szumowinami, które nadają napojowi niepowtarzalnego charakteru. Unikalny smak i piękny, intensywny kolor tego drinku z pewnością zachwycą nie tylko miłośników szprycera, ale także wszystkich, którzy szukają oryginalnych i ekspresyjnych smaków.
admin
Składniki:
- na 1 porcję
- 50 g arbuza
- 100 ml białego wina półsłodkiego (może być wytrawne lub półwytrawne)
- 50 ml wody gazowanej
- 2-3 kostki lodu
- kilka kropli soku z cytryny
- do dekoracji:
- kawałek plasterka cytryny
- listek mięty
Sposób przygotowania szprycera arbuzowego
- Schłodzony miąższ arbuza pozbawiamy pestek i miksujemy blenderem na mus.
- Wlewamy do szklanki, dodajemy wino z wodą gazowaną oraz kilka kropli soku z cytryny.
- Wrzucamy kostki lodu.
- Dekorujemy szprycer listkiem mięty.
- Podajemy.
Szprycer arbuzowy – dodatkowe informacje
Do szprycera arbuzowego można dodać więcej wody gazowanej wówczas drink będzie słabszy.
Jeśli chcemy przygotować więcej porcji szprycera arbuzowego, ilość składników odpowiednio zwiększamy.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Śląskie szplitry
Następny przepis: sztuka mięsa w sosie gulaszowym