Sześcioskładnikowa sałatka z porem, selerem konserwowym, ananasem
Ta sześcioskładnikowa sałatka z porem, selerem konserwowym i ananasem to przepis idealny na szybki, ale jednocześnie smaczny i zdrowy posiłek. To propozycja dla tych, którzy cenią sobie prostotę w gotowaniu, ale nie chcą rezygnować z ciekawej mieszanki smaków. Sałatka z porem konserwowym, selerem i ananasem to połączenie słodko-kwasnych i korzennych nut, które doskonale uzupełniają się, tworząc prawdziwie wyjątkowe danie. Ten przepis to doskonałe rozwiązanie na lekki lunch czy kolację, dzięki temu, że nie obciąża zbytnio organizmu, a jednocześnie syci.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 por średniej wielkości
- 1 słoiczek selera konserwowego (200-250 g po odsączeniu)
- 6 dużych jajek ugotowanych na twardo
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- 250 g szynki konserwowej w kawałku
- 1/2 puszki ananasa w plastrach
- 5-6 łyżek majonezu
Sześcioskładnikowa sałatka z porem i selerem konserwowym z ananasem – jak zrobić?
- Do miski układamy warstwowo:
- Odsączony seler konserwowy
- Starte na dużych oczkach ugotowane jajka na twardo
- Odsączoną kukurydzę
- Pokrojoną w cienkie paseczki/kosteczkę szynkę konserwową
- Odsączonego i pokrojonego w kosteczkę ananasa
- Na samą górę pokrojony pora w półtalarki
- Całość zakrywamy szczelnie folią spożywczą i wkładamy na całą noc do lodówki.
- Następnego dnia dodajemy majonez i mieszamy.
Sałatka z porem konserwowym, sałatka z pora konserwowego, sałatka z pora i selera.
Sześcioskładnikowa sałatka z porem, selerem konserwowym, ananasem – dodatkowe informacje
Taką sałatkę najlepiej przygotować sobie dzień wcześniej przed jej podaniem.