Szarlotka z żurawiną

Szarlotka z żurawiną

Szarlotka to klasyk wśród ciast, uwielbiany zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Choć najczęściej kojarzy się z jabłkami, wersja za żurawiną to prawdziwe odkrycie. Ta ciekawa odmiana tradycyjnej szarlotki zachwyci swoim orzeźwiającym smakiem oraz pięknym wyglądem. Niezwykły, czerwony kolor żurawiny wprowadzi do Twojego ciasta nie tylko odmienność, ale też oszałamiający efekt wizualny. Szarlotka z żurawiną to doskonały pomysł na deser, który może stać się prawdziwą gwiazdą Twojego stołu. To nie tylko smaczne, ale również zdrowe połączenie – żurawina jest bowiem prawdziwą bombą witaminową.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • 2 x1 l – słoiki jabłek + 2 łyżki kaszy manny + łyżka cynamonu
  • duża garść suszonej żurawiny
  • masło do wysmarowania formy
  • cukier puder do oprószenia

Szarlotka z żurawiną – jak zrobić?

  1. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę dodając szklankę cukru. Do mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia zetrzeć zimne masło. Dodać żółtka i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną część włożyć do woreczka i odłożyć do lodówki, a drugą wylepić dno formy (20 x 30). Formę wcześniej wysmarować masłem. Na ciasto wyłożyć jabłka wymieszane z kaszą manną, cynamonem i żurawiną. Na jabłka wyłożyć pianę, a na pianę zetrzeć na tarce o grubych oczkach schłodzone ciasto z lodówki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40-50 min. Upieczone i wystudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem. Smacznego.

Szarlotka z żurawiną – dodatkowe informacje

Można do ciasta dodać ulubiony zapach, ale niekoniecznie.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Szarlotka z rumem i nadzieniem kokosowym
Następny przepis: Szarpańce z kurczaka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode