Szarlotka z rumem i nadzieniem kokosowym
Zapraszamy do odkrycia smaku idealnej szarlotki z rumem i nadzieniem kokosowym, która jest doskonałym połączeniem polskiej tradycji z karaibskim akcentem. Ta niespotykana wersja popularnego deseru to połączenie kruchego ciasta, słodkich marmoladek z jabłek oraz egzotycznego nadzienia kokosowego, które niespodziewanie komponuje się z aromatycznym rumem. Całość stanowi pełne harmonii połączenie, tworząc specyficzny, ale przede wszystkim pamiętny smak. Ta propozycja z pewnością ucieszy każdego miłośnika tradycyjnych deserów szukającego nowych, oryginalnych wariantów. Spróbuj szarlotki z rumem i nadzieniem kokosowym, a na pewno przekonasz się, że warto eksperymentować w kuchni.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Ciasto kruche:
- 500 g mąki pszennej, przesianej- typ 500
- 125 g margaryny
- 125 g smalcu
- 4 żółtka
- 150 g cukru
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Przesmażone jabłka:
- 1 kg jabłek, najlepsze „Antonówki” lub 'Renety”
- cukier do smaku
- 1 kieliszek rumu
- Nadzienie kokosowe:
- 200 g wiórków kokosowych
- 4 białka
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 150 g masła
- Pianka na wierzch:
- 4 białka
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
Szarlotka z rumem i nadzieniem kokosowym – jak zrobić?
- Wykonanie ciasta kruchego: Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy. Dodajemy posiekaną margarynę, smalec, żółtka. Wszystko razem wyrabiamy. Wlewamy śmietanę. Powinno wyjść plastyczne ciasto.
- Przesmażanie jabłek: W rondelku przesmażamy jabłka. Wcześniej je obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cukru wsypujemy w zależności od kwasowości owoców.
- Marmoladka z jabłek: Jabłka smażymy na gęsto, mieszamy, aby nie przypalić. Lekko przestudzamy. Wtedy dopiero wlewamy rum.
- Nadzienie kokosowe: Białka ubijamy na gęstą pianę. Wsypujemy cukier. Masło topimy, studzimy. Wlewamy powoli do piany. Na końcu wsypujemy kokos, lekko mieszamy łyżką.
- Posypywanie ciasta bułką: Na blachę wyłożoną pergaminem o wymiarach 36X24, wykładamy kruche ciasto. Nakłuwamy gęsto widelcem. Obsypujemy przesianą tartą bułką.
- Marmoladka na kruchym spodzie: Na tę warstwę wykładamy marmoladkę z jabłek. Pieczemy w 160 stopniach C przez około 35 minut.
- Nadzienie kokosowe na cieście: Wyjmujemy po tym czasie ciasto z pieca. Na jabłka wylewamy nadzienie kokosowe. Równo rozsmarowujemy.
- Ubijanie pianki: Białka ubijamy na sztywno. Wsypujemy cukier. Na końcu wlewamy sok z cytryny.
- Pianka na cieście – na wierzchu: Piankę wykładamy na nadzienie kokosowe, nie rozsmarowujemy. Najlepiej, gdy pianka jest nierównomierna, wtedy wyjdą ładne „wydmy”.
- Pieczenie ciasta: Pieczemy w temperaturze 160 stopni C przez około 10-15 minut. Wierzch powinien być złoty.
- Wyłączanie piekarnika: Wyłączamy piekarnik, ale ciasto na chwilę w nim pozostawiamy. Wówczas wyjmujemy z pieca. Studzimy i zdejmujemy pergamin.
- Porcja szarlotki na ozdobnym talerzyku: Kroimy na porcje, wykładamy na ozdobny talerzyk.
- Szarlotka z rumem i kokosem: Smacznego 🙂
Słowa kluczowe: marmoladka z jabłek.
Szarlotka z rumem i nadzieniem kokosowym – dodatkowe informacje
Wszystkie składniki wyjmujemy z lodówki. Sypkie składniki przesiewamy.
Kruche ciasto zarabiamy szybko.
Bułką tartą przesypujemy ciasto po to, aby nie nasiąkało owocami.
Z pozostałych po piance żółtek możemy utrzeć sobie kogel-mogel z cytryną. Bardzo dobry na chrypkę.
Zamiast jabłek możemy użyć przesmażonego rabarbaru, również smaczne będzie ciasto.
Jabłka mogą być ze słoika z zimowych zapasów.
Rumu wlewamy zależnie od gustu smakowego. Może go zastąpić aromat rumowy.