Szarlotka z rumem i nadzieniem kokosowym

Szarlotka z rumem i nadzieniem kokosowym

Zapraszamy do odkrycia smaku idealnej szarlotki z rumem i nadzieniem kokosowym, która jest doskonałym połączeniem polskiej tradycji z karaibskim akcentem. Ta niespotykana wersja popularnego deseru to połączenie kruchego ciasta, słodkich marmoladek z jabłek oraz egzotycznego nadzienia kokosowego, które niespodziewanie komponuje się z aromatycznym rumem. Całość stanowi pełne harmonii połączenie, tworząc specyficzny, ale przede wszystkim pamiętny smak. Ta propozycja z pewnością ucieszy każdego miłośnika tradycyjnych deserów szukającego nowych, oryginalnych wariantów. Spróbuj szarlotki z rumem i nadzieniem kokosowym, a na pewno przekonasz się, że warto eksperymentować w kuchni.

Składniki:

  • Ciasto kruche:
  • 500 g mąki pszennej, przesianej- typ 500
  • 125 g margaryny
  • 125 g smalcu
  • 4 żółtka
  • 150 g cukru
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Przesmażone jabłka:
  • 1 kg jabłek, najlepsze „Antonówki” lub 'Renety”
  • cukier do smaku
  • 1 kieliszek rumu
  • Nadzienie kokosowe:
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 4 białka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 150 g masła
  • Pianka na wierzch:
  • 4 białka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny

Szarlotka z rumem i nadzieniem kokosowym – jak zrobić?

  1. Wykonanie ciasta kruchego: Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy. Dodajemy posiekaną margarynę, smalec, żółtka. Wszystko razem wyrabiamy. Wlewamy śmietanę. Powinno wyjść plastyczne ciasto.
  2. Przesmażanie jabłek: W rondelku przesmażamy jabłka. Wcześniej je obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cukru wsypujemy w zależności od kwasowości owoców.
  3. Marmoladka z jabłek: Jabłka smażymy na gęsto, mieszamy, aby nie przypalić. Lekko przestudzamy. Wtedy dopiero wlewamy rum.
  4. Nadzienie kokosowe: Białka ubijamy na gęstą pianę. Wsypujemy cukier. Masło topimy, studzimy. Wlewamy powoli do piany. Na końcu wsypujemy kokos, lekko mieszamy łyżką.
  5. Posypywanie ciasta bułką: Na blachę wyłożoną pergaminem o wymiarach 36X24, wykładamy kruche ciasto. Nakłuwamy gęsto widelcem. Obsypujemy przesianą tartą bułką.
  6. Marmoladka na kruchym spodzie: Na tę warstwę wykładamy marmoladkę z jabłek. Pieczemy w 160 stopniach C przez około 35 minut.
  7. Nadzienie kokosowe na cieście: Wyjmujemy po tym czasie ciasto z pieca. Na jabłka wylewamy nadzienie kokosowe. Równo rozsmarowujemy.
  8. Ubijanie pianki: Białka ubijamy na sztywno. Wsypujemy cukier. Na końcu wlewamy sok z cytryny.
  9. Pianka na cieście – na wierzchu: Piankę wykładamy na nadzienie kokosowe, nie rozsmarowujemy. Najlepiej, gdy pianka jest nierównomierna, wtedy wyjdą ładne „wydmy”.
  10. Pieczenie ciasta: Pieczemy w temperaturze 160 stopni C przez około 10-15 minut. Wierzch powinien być złoty.
  11. Wyłączanie piekarnika: Wyłączamy piekarnik, ale ciasto na chwilę w nim pozostawiamy. Wówczas wyjmujemy z pieca. Studzimy i zdejmujemy pergamin.
  12. Porcja szarlotki na ozdobnym talerzyku: Kroimy na porcje, wykładamy na ozdobny talerzyk.
  13. Szarlotka z rumem i kokosem: Smacznego 🙂

Słowa kluczowe: marmoladka z jabłek.

Szarlotka z rumem i nadzieniem kokosowym – dodatkowe informacje

Wszystkie składniki wyjmujemy z lodówki. Sypkie składniki przesiewamy.

Kruche ciasto zarabiamy szybko.

Bułką tartą przesypujemy ciasto po to, aby nie nasiąkało owocami.

Z pozostałych po piance żółtek możemy utrzeć sobie kogel-mogel z cytryną. Bardzo dobry na chrypkę.

Zamiast jabłek możemy użyć przesmażonego rabarbaru, również smaczne będzie ciasto.

Jabłka mogą być ze słoika z zimowych zapasów.

Rumu wlewamy zależnie od gustu smakowego. Może go zastąpić aromat rumowy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: SZARLOTKA Z PIGWĄ
Następny przepis: Szarlotka z żurawiną

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode