Szarlotka z procentami - nalewka z jabłek

Szarlotka z procentami – nalewka z jabłek

Znudziły Ci się tradycyjne świąteczne nalewki i szukasz czegoś wyjątkowego? Odkryj tajemnicę szarlotki z procentami, czyli wyjątkowej nalewki z jabłek. Od teraz Twoje pachnące antonówki mogą stać się bazą nie tylko do ciast czy kompotów, ale także do wykwintnej nalewki. To doskonały sposób na wykorzystanie sezonowych owoców i stworzenie własnego, domowego bimbru. Nasz przepis jest niezwykle prosty, nawet dla początkujących miłośników domowej produkcji alkoholu. Przyswój go sobie, a zaskoczysz niejednego smakosza. Pamiętaj, bimber z jabłek to nie tylko pyszny dodatek do deserów, ale i oryginalny pomysł na prezent.

Składniki:

  • 1/2 kilograma jabłek – u mnie antonówki
  • 6 – 8 goździków
  • 1/2 laski wanilii
  • ok. 10 cm kory cynamonu
  • 1 szklanka spirytusu – (300 ml)
  • 1 szklanka wódki czystej 40% – (300 ml)
  • 3/4 szklanki cukru – (200 ml)
  • Dodatkowo:
  • słoik
  • butelki

Szarlotka z procentami – nalewka z jabłek – jak zrobić?

  1. Jabłka myję, osuszam, kroję w sporą kostkę, wkładam do słoja wraz z pestkami, zasypuję cukrem. Dodaję goździki, wanilię, korę cynamonu. Potrząsam słojem, aby wszystko się pomieszało. Całość zalewam spirytusem i wódką, tak aby owoce były przykryte. Słój zamykam i odstawiam na 6 tygodni w ciepłe i ciemne miejsce.
  2. Po tym czasie całość cedzę, nalewkę odstawiam na tydzień.
  3. Następnie nalewkę przecedzam, nalewam do butelek, odstawiam na minimum 3 miesiące.

Słowa kluczowe: nalewka z antonówek, bimber z jabłek przepis, przepis na bimber z jabłek

Szarlotka z procentami – dodatkowe informacje

Nalewkę z antonówek, bimber z jabłek przepis można przygotować z różnych odmian jabłek. Moja nalewka z jabłek została odstawiona na rok i w smaku jest rewelacyjna.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: SZARLOTKA Z PIGWĄ
Następny przepis: Szarlotka z żurawiną

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode