Szarlotka z olejem kokosowym

Szarlotka z olejem kokosowym

Oto przepis na pyszną szarlotkę z olejem kokosowym, która rozpływa się w ustach. To tradycyjne ciasto, wzbogacone o nutę tropikalną. Jego przygotowanie jest proste i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Starannie dobrany zestaw składników, zdecydowanie wpływa na unikalny smak i aromat tego ciasta. Głównym składnikiem jest tu oczywiście olej kokosowy, dodając do ciasta lekkości i delikatności, nie nadaje jednak wyraźnego smaku kokosa, co jest dodatkowym atutem dla osób, które nie przepadają za tym tropikalnym owocem. Spróbuj tej wersji szarlotki, a z pewnością przekonasz się, jak smaczne ciasto z olejem kokosowym może być!

Składniki:

  • Ciasto:
    – 2 szklanki mąki pszennej
    – 100 g masła
    – 100 g oleju kokosowego
    – 2 jajka
    – 150g cukru
    – 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • Farsz:
    – ok. 1 kg jabłek
    – 100g cukru
    – odrobina wody

  • Ponadto:
    – bułka tarta do podsypania

Szarlotka z olejem kokosowym – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. 1.

    Mąkę, proszek do pieczenia, cukier mieszamy. Dodajemy masło, olej kokosowy, jajka (koniecznie w pokojowej temperaturze). Dokładnie ugniatamy i wstawiamy przykryte do lodówki.

  2. 2.

    Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka, dolewamy troszkę wody i podgrzewamy przez kilka minuty aż zmiękną. Następnie dodajemy cukier i dokładnie mieszamy.

  3. 3.

    Ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy na dwie części. Jedną z nich wykładamy formę do pieczenia (śr. 26cm) wyłożoną papierem do pieczenia, podpiekamy 10 minut w 180 stopniach.

  4. 4.

    Wyjmujemy ciasto, posypujemy bułką tartą, wykładamy farsz jabłkowy. Drugą część ciasta wałkujemy i tniemy w paski, a następnie układamy je na górze.

  5. 5.

    Wstawiamy całość do piekarnika i pieczemy ok. 35 minut w 180 stopniach, lub do zarumienienia.

Słowa kluczowe: ciasto z olejem kokosowym

xxxx – dodatkowe informacje

Ważne aby składniki przed zmieszaniem miały temp. pokojową, zwłaszcza olej kokosowy i masło.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Cynamonowy jabłecznik z kruszonką
Następny przepis: szarlotka z miodem i orzechami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode