Szarlotka z olejem kokosowym
Składniki:
- Ciasto:
– 2 szklanki mąki pszennej
– 100 g masła
– 100 g oleju kokosowego
– 2 jajka
– 150g cukru
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia - Farsz:
– ok. 1 kg jabłek
– 100g cukru
– odrobina wody - Ponadto:
– bułka tarta do podsypania
Szarlotka z olejem kokosowym – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
1.
Mąkę, proszek do pieczenia, cukier mieszamy. Dodajemy masło, olej kokosowy, jajka (koniecznie w pokojowej temperaturze). Dokładnie ugniatamy i wstawiamy przykryte do lodówki.
-
2.
Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka, dolewamy troszkę wody i podgrzewamy przez kilka minuty aż zmiękną. Następnie dodajemy cukier i dokładnie mieszamy.
-
3.
Ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy na dwie części. Jedną z nich wykładamy formę do pieczenia (śr. 26cm) wyłożoną papierem do pieczenia, podpiekamy 10 minut w 180 stopniach.
-
4.
Wyjmujemy ciasto, posypujemy bułką tartą, wykładamy farsz jabłkowy. Drugą część ciasta wałkujemy i tniemy w paski, a następnie układamy je na górze.
-
5.
Wstawiamy całość do piekarnika i pieczemy ok. 35 minut w 180 stopniach, lub do zarumienienia.
Słowa kluczowe: ciasto z olejem kokosowym
xxxx – dodatkowe informacje
Ważne aby składniki przed zmieszaniem miały temp. pokojową, zwłaszcza olej kokosowy i masło.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Cynamonowy jabłecznik z kruszonką
Następny przepis: szarlotka z miodem i orzechami