Szarlotka z kokosową bezą
Szarlotka z kokosową bezą to jedna z najsmaczniejszych wersji tego tradycyjnego polskiego ciasta. Ten przepis łączy klasyczne, cynamonowe jabłka szarlotkowe z lekkim i kruchym ciastem oraz wyjątkową, chrupiącą bezą o kokosowym smaku. Pyszna i pożywna, ta szarlotka z pewnością olepna usta każdego, kto ją spróbuje. Idealna na rodzinne spotkania, imprezy i zwykłe dni, kiedy masz ochotę na coś pysznego. Ten królewski deser to prawdziwa uczta dla podniebienia. Od teraz szarlotka nie musi być nudna, bezą kokosową dodasz jej egzotycznego i niepowtarzalnego smaku. Ta wariacja na temat klasycznej szarlotki z pewnością zachwyci wszystkich wielbicieli ciast.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Biszkopt:
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 2/3 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Nadzienie jabłkowe:
- 6 średnich jabłek
- 1/2 litra wody
- 1/2 szklanki cukru
- 2 budynie śmietankowe
- Beza:
- 3 białka
- 1/2 szklanki cukru
- 50 g wiórek kokosowych
Szarlotka z kokosową bezą – jak zrobić?
- 1. Biszkopt. Białka ubić z proszkiem do pieczenia na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem, dodać do piany z białek, lekko wymieszać. Wsypać mąkę, jeszcze raz wymieszać. Wyłożyć do tortownicy o średnicy 24 cm. Piec do zrumienienia, ok. 20 minut, w 180°C.
- 2. Nadzienie jabłkowe. Jabłka obrać i pokroić w grubą ok.2 cm kostkę. Do rondelka wlać wodę, dodać cukier, wsypać pokrojone jabłka, gotować ok. 3-5 minut. Jabłka wyjąć łyżką cedzakową. Na pozostałym syropie ugotować budynie.
- 3. Beza. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać wiórki kokosowe, lekko wymieszać.
- 4. Wykonanie. Na upieczony biszkopt wykładamy jabłka, na to wykładamy ugotowany na syropie jabłkowym budyń, a na wierzch wykładamy kokosową masę bezową. Zapiekamy na złoty kolor ok. 20-25 minut w temperaturze 180°C.
Szarlotka z kokosową bezą – dodatkowe informacje
Jeśli ktoś nie lubi wiórek kokosowych, można z nich zrezygnować.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Szarlotka Z Cynamonem
Następny przepis: Szarlotka z kruszonką i prażonymi jabłkami